6 приятелки, от които всяка майка има нужда

от

Или защо връзките ти с хора, след които не ти се налага непрекъснато да чистиш и подреждаш, са толкова важни за душевното ти равновесие?
6 приятелки, от които всяка майка има нужда

6 приятелки, от които всяка майка има нужда

Или защо връзките ти с хора, след които не ти се налага непрекъснато да чистиш и подреждаш, са толкова важни за душевното ти равновесие?

№1 – Майката в твоето положение

Защо имаш нужда от нея? – Тя те разбира. Няма нужда да й обясняваш как половин час си се карала на детегледачката, защото детето е играло навън в дъжда... Или как е трябвало да понасяш цял ден укорителните погледи на шефа си, понеже малкото е било с теб на работа. Тя има същите проблеми като теб и последният човек, който би те укорил, дори ако си сгрешила.

Как да я задържиш като приятел? – Независимо от това дали и двете сте домакини, работещи или самотни майки, старайте се да намирате време, за да излизате „по женски” – без децата и без притесненията за детски градини и неизядена вечеря. Да, заети сте с работата, децата, ежедневните задачи, къщата и.., но колкото повече време прекарвате заедно далеч от битовизмите, толкова по-добре. И двете го заслужавате, а вероятно и по една и съща причина!

№2 – Приятелката без деца

Защо имаш нужда от нея? – Тя е човекът, с когото можеш да говориш като възрастен и в първо лице единствено число. Да бъде майка е най-любимата роля за всяка жена, но тя не е единствената в живота й. Трудно е да бъдеш особено близка с други майки, защото все някое от децата трябва да спи или да ходи на училище или пък възниква друга пречка и все не можете да определите място и време за среща, които да са удобни за всички. Но за приятелката без деца, това не е проблем. Още един плюс – тя винаги е в час с най-новите ресторанти, модни тенденции и клюки. И (може би най-важното) тя е много далеч от типичното бъбрене на майките, защото животът й стои встрани от вечни теми като „кърма VS адаптирано мляко”.

Как да я задържиш като приятел? – Остави настрана всички типични за майките неща за час или два. Разпитай я за всичко ново и не се сърди на реакцията й, когато заговориш на тема „деца”. Може би ще побърза да прекъсне сладките ти детски истории или вероятно няма да е силно въодушевена от смешката, която е казало в магазина 4-годишното ти дете. Тя много го харесва, но всичко това е много далече от живота й. Компромис е ключът към добрите ви отношения, дори когато приятелката ти обожава хлапетата ти.

№3 – Майката с опит

Защо имаш нужда от нея? – Тя е твоята пътеводна светлина в периодите на „не-знам-какво-да-правя-сега”. Ако си изпаднала в затруднение (детето е със запек или не иска да спи, детето няма другарчета и прочее родителски притеснения), тя е човекът, към когото винаги можеш да се обърнеш за съвет. Тя знае милион и един начина, за да ти вдъхне увереност и да те посъветва.

Как да я задържиш като приятел? – Добрата новина е, че тя вероятно е от хората, които толкова много обичат да дават съвети, колкото на теб ти се налага да търсиш. Винаги е хубаво, когато те признаят за добра майка и когато си способна да споделиш онова, което си научила през годините. Ако си я помолила за помощ, не забравяй да й се обадиш отново, за да споделиш колко добре е подействал съветът й. И въпреки че трудно би могла да й влезеш в положение с порасналите й деца, винаги изслушвай проблемите й.

№4 – Приятелката „ще-направя-всичко-за-теб”

Защо имаш нужда от нея? – Тя е рамото, на което винаги можеш да поплачеш, тя ще закара децата ти на футбол и ще донесе огретен за вечеря, когато си болна. Тя е приятелката с главно „п”.

Как да я задържиш като приятел? – Приятелствата не са свързани с тържествени обещания подобно на брака. Добре е да напомняш на приятелите ти, че те е грижа за тях. Толкова много приятелства се разпадат, защото един от приятелите се е почувствал пренебрегнат. Винаги връщай услугата или вниманието. Когато приятелката ти минава през труден период (или е имала тежка седмица), вместо да готвиш за семейството й, както би направила тя, поръчай пица за всички или й подари ваучер с процедури в SPA център.

№5 – Чаровната приятелка

Защо имаш нужда от нея? – За повече вдъхновение (вероятно тя е винаги е в крак с модните тенденции), за съвет („как успяваш да излезе от дома си, изглеждайки толкова очарователна?”) или да заемаш някоя дреха от гардероба й.

Как да я задържиш като приятел? – Възхищаваш се на стила и финеса на приятелката ти? Тогава й го кажи. Тя със сигурност доста се труди, за да постигне всичко това, така че ще оцени комплимента ти. Внимавай много с притеснението и завистта. Много майки се чувстват по този начин, но тя е истински приятел и не се опитва да те накара да се чувстваш зле заради липсата ти на пари, организация или стил. Тя те харесва заради това, което си, независимо от факта, че все още носиш джинсите на майка си. Може би дори ще ти помогне да ги направиш една идея по-модерни.

№6 – Брутално откровената приятелка

Защо имаш нужда от нея? – Понякога всички имаме нужда да чуем истината, дори когато тя е жестока. Ако на приятелката ти наистина й пука да чуеш не само онова, което искаш да чуеш, значи наистина е важен за теб човек. За много жени сестрите са този вид приятелки, за други това е дългогодишна приятелка, за трети пък искрената съвсем нова приятелка. Важното е да успееш да различиш коя от близките ти е просто властна и коя наистина мисли за теб. Ще откриеш разликата сама (подсказка: ако тя непрекъснато критикува решенията ти, със сигурност не ти помага).

Как да я задържиш като приятел? – Вероятно ще ти трябват ден- два, за да осъзнаеш онова, което ти е казала, но направиш ли го, обади се на приятелката ти, за да й благодариш, че е била откровена с теб (дори ако не си съгласна с нея). Не е задължително да сме абсолютно същите като приятелите ни, щом като се грижим една за друга и щом си помагаме в грижите за децата.

Автор: Велиана Симеонова

Вижте още за: приятели