Кои са 5-те най-уязвими зони при децата?

• от

Децата сякаш имат дежурен „репертоар“ от здравословни проблеми, които ги сполетяват, докато навлязат в света на възрастните. Кои са 5-те най-уязвими зони при децата?

5-те най-уязвими зони при децата

5-те най-уязвими зони при децата

Децата сякаш имат дежурен „репертоар“ от здравословни проблеми, които ги сполетяват, докато навлязат в света на възрастните. Кои са 5-те най-уязвими зони при децата?

N1 Кожа

Детската кожа е много уязвима, заради по-тънкия си защитен слой. По нея лесно могат да се появят обриви, петънца или сърбеж. Най-честата причина за това е алергична реакция – към храни, козметични продукти, лекарства и други възможни алергени. Докато се чудиш на какво се дължат, те могат да се появяват и да изчезват през определени периоди от време.

Понякога установяването на причинителя е сложна задача, тъй като при децата под 3 години тестовете за алергии се различават от тези при по-големите, където резултатът е значително по-точен и по-надежден. Понякога алергичните прояви са съвсем дискретни и локализирани на едно конкретно място, а в други са генерализирани. Когато обривът е по цялото тяло, това може да е сигнал за опасност. Тези симптоми могат да бъдат провокирани от прием на медикаменти и на неподходящи храни. Най-честа е изявата на непоносимост към белтъка на кравето мляко при изкуствено хранени кърмачета. Полените и домашният прах са по-редки причини за алергия в кърмаческата възраст.

Кога да търсиш спешна помощ:

При следните симптоми на алергия, трябва незабавно да се обърнеш към лекар:

 • подуване на устните, езика, врата, обикновено съпроводени с трудности при преглъщане;
 • кашлица, задух, „свирене” при издишване;
 • обрив;
 • гадене, повръщане, диария, често съпроводени с коремни болки;
 • замаяност.

N2 Уши, нос, гърло

Малчуганите често имат проблеми с тях до навършването на 3-4 годинки, поради все още нестабилния им имунитет от една страна, и анатомичните им особености, от друга (Евстахиевата им тръба е по-права и по-къса, отколкото е при по-големите.)

Освен честите инфекции, при мъниците има и друга опасност от инциденти – попадането на чуждо тяло. Случва се детето само да напъха каквото му попадне (дребни предмети, ядки) в нослето или ухото си - от чисто любопитство.

Кога да търсиш спешна помощ:

 • ако предметът е попаднал в устата и детето се задави;
 • малкото изглежда уплашено, диша шумно, кашля и се задушава.

В тези ситуации не губи време и потърси спешно медицинска помощ! При попадане на чуждо тяло в носа или ухото отново трябва да посетиш специалист, който да го отстрани и да огледа дали всичко е наред. Най-добре е да не правиш опити за изваждане на предмета, за да не влошиш положението.

N3 Стомашно-чревен тракт

Детското стомахче е много чувствително и затова трябва да бъде щадено. Бебетата страдат от колики, които най-често са израз на функционалната незрялост на храносмилателната система, но се предизвикват и от някои външни фактори. Запекът и разстройството също са често срещани проблеми при мъниците, като е напълно възможно те да се редуват и да се минава от едната в другата крайност. Профилактиката на повечето неблагополучия е кърменето.

Неподходяща храна или медикамент могат да провокират остри реакции. Това се дължи на все още деликатната храносмилателна система на детето. На тази възраст то е по-податливо и на стомашно-чревни вирусни инфекции.

Кога да търсиш спешна помощ:

Ако малкото се оплаква често от болки в корема, задължително трябва да споделиш това с педиатъра.

Дай му следната информация:

 • Кога е започнала болката?
 • Внезапно ли е възникнала или се е засилвала с времето?
 • Къде я усеща детето (да посочи)?
 • Постоянна ли е или идва и си отива?
 • Мести ли се или боли на едно и също място?
 • Забелязала ли си нещо, което я засилва или успокоява (храна, положение на тялото)?
 • Съпроводена ли е с други симптоми като температура, гадене, повръщане или диария?
 • Губило ли е детето тегло напоследък?
 • По-вяло ли е от обикновено?

Всичко това ще помогне на специалиста да се ориентира в проблема и да установи точната причина. Ако се окаже, че детето е просто с по-чувствително стомахче, педиатърът ще те посъветва за хранителен режим и щадяща диета.

N4 Глава

Тази уязвима зона от тялото на детето по-често би пострадала при падане по време на игра, отколкото от главоболие. Ако мъничето страда от главоболие с неясна причина, потърси съвета на педиатър, особено при:

 • оплакване от главоболие още със ставането сутрин или ако нощем болката събужда детето от сън;
 • болка, продължаваща повече от няколко часа дневно, която не се повлиява от лекарства;
 • постоянно главоболие или често повтарящи се пристъпи.

Възможни причини за състоянието могат да са вирусни или бактериални инфекции, възпаление на гърлото или ушите, синузит, проблеми с очите и др. За да бъде установена причината е важно да се определи вида на болката – ако детето е достатъчно голямо, разпитай го къде точно го боли и изброй видовете болка: остра, пронизваща, тъпа, пулсираща... Наблюдавай също кое засилва и кое отслабва оплакванията.

Кога да търсиш спешна помощ:

 • при главоболие, съпроводено със схванат врат, температура, повръщане, силна чувствителност към светлина, загуба на съзнание;
 • ако детето е ударило главата си, след което се чувства замаяно, гади му се или повръща, видимо има рана или оток;
 • загубата на съзнание и дезориентацията са сигнали за сериозна травма, изискваща лекарско наблюдение.

N5 Крайници

Децата тичат, скачат, спъват се и падат - все още са неуверени и нестабилни в походката си, а и не преценяват реално опасностите. Като резултат травмите на ръцете и краката при тях са значително по-чести. А разбитите колене и ожулените лакти понякога оставят спомени за цял живот (особено при по-буйните хлапета). За щастие, в по-голямата си част те са безобидни и една проста промивка на раната е достатъчна.

Кога да търсиш спешна помощ:

Но ако нараняването е по-сериозно, ако мъничето чувства силна болка и не може да помръдне крайника си, е възможно да става дума за навяхване или дори счупване. В такъв случай е най-добре да потърсиш медицинска помощ, като внимаваш с разместването на крайника да не усложниш допълнително нещата. На засегнатото място можеш да поставиш студен компрес, за да намалиш отока и болката. При повечето деца фрактурите заздравяват средно 3 до 6 седмици. Ако се налага малкото да носи през този период подвижна превръзка, следи дали я носи редовно и дали е поставена правилно. След отстраняването й крайникът трябва да се раздвижи, за да възвърне нормалната си подвижност. Опитвай се да предпазваш детето от бъдещи инциденти на детската площадка, като си близо до него, докато играе.

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Невяна Беличева, педиатър,
болница „Вита“, София