5 стъпки към детското здраве

от

За съжаление всички деца боледуват. Някои понасят по-леко стандартните простуди и вируси, а други по-тежко. Как твоето дете ще премине през неизбежните болежки, до определена степен зависи и от подхода и укрепването на организма на мъничето.

5 стъпки към детското здраве

5 стъпки към детското здраве

За съжаление всички деца боледуват. Някои понасят по-леко стандартните простуди и вируси, а други по-тежко. Как твоето дете ще премине през неизбежните болежки, до определена степен зависи и от подхода и укрепването на организма на мъничето.

Понякога, сякаш децата навлизат в цикъл от болести. Тъкмо се укрепят от един вирус и ги хване нов. За това може да има много причини – снижен имунитет, детска ясла или градина, където вирусите са навсякъде, хронични заболявания, бактериална инфекция още от родилното отделение и не на последно място – липса на спокойствие и любяща атмосфера в семейството.

Според изследване над 60% от децата до училищна възраст имат нисък имунитет, като с по-голяма сила важи това за градските жители. Има много естествени начини, с които да укрепиш здравето на детето, при това е желателно да се сетиш за това не само през есенния или зимния сезон, когато болестите са по-често. За да се изгради добър имунитет са нужни поне два месеца предварителни мерки. Именно по тази причина много лекари препоръчват мерките да започнат още през летния сезон. Предлагаме ти няколко лесни стъпки, с които да укрепиш здравето на детето по естествен път. Те са само част от мерките за повишаване на имунитет, като не изключват задължителния спорт, разходки, здравословна храна (сурови плодове и зеленчуци), както и големи дози любов.

Профилактични прегледи

Понякога кариес или пулпит може да се окаже в основата на заболяване, което да не можеш на пръв поглед да свържеш със зъбите. Профилактичните прегледи са важни, особено ако детето страда от хронични заболявания. Освен това преглед на сливиците също може да изясни много неща. В зависимост от склонността на мъника към определени болести, педиатърът може да даде направление за изследвания и прегледи при специалисти. Също така е добре да запишеш детето при доказан специалист по хомеопатия, който да следи детето както физически, така и психически, емоционално. Ако имаш доверие на някой, не губи време. Много по-добре е да поддържаш здравето на детето с безвредни медикаменти, отколкото с любимите на много лекари антибиотици.

Здрав стомашно чревен тракт

Неговото състояние има голямо отношение към имунитета, защото стимулира синтеза на имуноглобулин и имунокомпетентни клетки. Повечето полезни вещества постъпват в организма именно чрез храната и след това се разпределят в тялото, преминавайки през стомашно чревния тракт. Ако липсва здравословна храна, богата на фибри, червата се задръстват с шлака, която вреди на здравето, като възпрепятства преминаването на здравословните вещества. Ако е имало антибиотично лечение, значи най-вероятно стомашно чревния тракт страда от дисбактериоза. За да е всичко наред и в баланс, нека детето да пие повечко минерална вода, която не е газирана, млечни продукти, особено кисело мляко и храна, богата на фибри. Овесените ядки и трици са много полезни, както и други житни растения. Накисвай ги в кисело или прясно мляко или просто в топла вода, добави смлян сусам, мед. С такава закуска бонусите за детското здраве ще са много.

Витамини

Много е писано за тях, но не бива да забравяме, че са изключително активни стимулатори на имунната система. Витамините са антиоксиданти, които възстановяват стабилността на молекулите, клетките и тъканите, възпрепятстват процесите на окисление и защитават организма от болести. Антиоксиданти са С, Е, бета каротин, селен, мед, цинк, манган и много други. Може да си ги набавиш чрез сурови плодове и зеленчуци, необработен ориз, зърнени, бобови култури, както и нерафинирани растителни масла.

Имуностимулатори

За да подбереш правилните помощници, първо се посъветвай със специалист по билите, хомеопат или лекар. Може да избираш между много препарати на билкова, хомеопатична или друга основа. За предпочитане е да избягваш комплексите от витамини, минерали и микроелементи, които продават по аптеките. Често съчетанието им не е правилно, количествата не са дозирани, така както са описани и в крайна сметка, това са изкуствени препарати. Децата, които често боледуват от бактериални инфекции следва да се стимулират със средства като сребърна вода, клеева тинктура или друг прополисов продукт, както и с витамин С. Разбира се, специалистът ще препоръча точен план според заболяванията на детето и възрастта му. Чайовете от билки също трябва да заемат своето място в ежедневното меню на детето.

Лечебна гимнастика и спорт

Двигателната култура е безценна за добрия имунитет. Дали ще е просто активна разходка, тичане или скачане, дали ще е конкретен спорт – при всички случаи това е едно от най-добрите неща, които може да направиш за детския имунитет. Не записвай детето на сила на спорт, нека мъничето си избере любимото занимание, за да има то истински положителен ефект. Може да правите у дома заедно съвсем лесни упражнения за раздвижване и разтягане. Проветри добре помещението и пусни любима музика, за да стимулираш детето. Когато мъничето си мие зъбите го накарай да протегне език и да се опита да достигне брадичката си и така в продължение на около 10 секунди. Така се създава напрежение в областта, подобрява се кръвообръщението и лимфотока. Отразява се добре на носоглътката, през която проникват повечето болестотворни организми. Сутрин правете упражнения за раздвижване на кръста и на шията с кръгови движения в двете посоки, както и напред и назад. Помагат също прикляквания, махове с ръцете, а защо не и танци.