5 физиологични причини за безплодие при жените

от

Безплодието е сериозен проблем в глобален мащаб. Според проучванията една на всеки седем двойки има трудности със зачеването. Специалистите съветват, ако опитите за създаване на поколение са неуспешни в продължение на година (или 6 месеца след 35-годишна възраст) да се потърси консултация с медицинско лице. Проблемът може да се дължи на някоя от 5-те най-чести физиологични причини за безплодие при жените.

Безплодието е сериозен проблем в глобален мащаб. Според проучванията една на всеки седем двойки има трудности със зачеването.

Специалистите съветват, ако опитите за създаване на поколение са неуспешни в продължение на година (или 6 месеца след 35-годишна възраст) да се потърси консултация с медицинско лице.

Проблемът може да се дължи на някоя от 5-те най-чести физиологични причини за безплодие при жените.

Причините за безплодие при жените са много. За щастие, голяма част от тях подлежат на лечение, така че възможността за създаване на биологично поколение почти никога не се изключва напълно.

И като оставят настрани психологическото безплодие и конкретните здравословни проблеми (поликистозни яйчници, ендометриоза, възпаление на тазовото дъно, рак), които са основен фактор за репродуктивните способности, учените посочват 5 основни физиологични причини за безплодие при жените. Вижте кои са те.

5 физиологични причини за безплодие при жените

Лошо качество на яйцеклетките

С напредване на възрастта броят на качествените яйцеклетки в организма на жената намалява. За праг на успешната репродуктивна дейност се смята 35-тата година, след която зачеването става по-трудно и се увеличава рискът от спонтанен аборт. В много случаи резултати дава единствено изкуственото оплождане.

Липса на овулация

Някои жени просто не овулират. Това не изключва възможността да имат редовен месечен цикъл, макар да е в по-кратък (под 21 дни) или по-дълъг (над 35 дни) интервал от време, твърде слаб или твърде обилен. Обикновено причината за това явление е хормонален дисбаланс, който може да се регулира медикаментозно или с промени в начина на живот (хранителен режим, намаляване на стреса, ограничаване на лошите навици).

Блокирани фалопиеви тръби

Блокираните фалопиеви тръби пречат на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката и да я оплодят, въпреки наличието на нормална овулация. Най-честата „пречка” е наличие на увреждане или съединителна тъкан в тръбите, които могат да възникнат в резултат на гинекологично заболяване или полова болест като хламидия и гонорея, оставени без лечение дълго време. Въпреки че е възможна хирургическа корекция, в днешно време повечето специалисти препоръчват изкуствено оплождане.

5 физиологични причини за безплодие при женитеМиома на матката

Миомата е доброкачествен тумор, който се развива върху или в матката. Но в зависимост от размера и разположението й тя може да повлияе на репродуктивните способности на жената. Една миома може да измести или да блокира фалопиевите тръби, а ако яйцеклетката все пак бъде оплодена, съществува вероятност да не се имплантира. Също така тя черпи голямо количество кръв, което нарушава развитието на ембриона. За щастие миомата може да се отстрани хирургически.

Ранна менопауза

Средната възраст за навлизане в менопауза при жените е 51-годишна възраст. Но поради редица причини (хормонални, здравословни, генетични) месечният цикъл може да спре още в 20-те и 30-те години. Това състояние се нарича преждевременна недостатъчност на яйчниците и въпреки че може да бъде временно коригирана с медикаменти, рядко бива овладяна изцяло.

Все пак съществуват възможности за лечение, но колкото по-напреднала е възрастта на жената, толкова по-малки са шансовете й за естествено зачеване. В такъв случай изкуственото оплождане е приемлива опция.