3 причини да не се боите от раждането

от

Много често очакването на новия живот е помрачено от страховете на бъдещите майки. Подклаждани са от много източници – преиграни кино сцени, липса на информация, втълпено от околните убеждение, че е страшно и не на последно място – лекарско отношение и внушения. Ако ви предстои раждане, вижте три причини, поради които най-малкото може да се освободите от притесненията си!

3 причини да не се боите от раждането

3 причини да не се боите от раждането

© iStock.com

Страхът от раждането е особено характерен за нашата култура.

Доказва го и мащабно проучване, в което се отчитат резултатите от анкети с жени от всички раси и континенти. Оказва се, че най-много жените в Европа и Северна Америка смятат раждането за страшно и много опасно и съответно именно при тях болката е най-голяма, а прагът на търпимост най-нисък. Най-честите притеснения са свързани с болката, със здравето на детето и на самата родилка, както и с това колко ще продължи раждането.

В много култури обаче даряването на живот изобщо не се възприема по този начин, а практиките при самия родилен процес са съвсем различни, освободени от идеята за страх, болка или срам. Жените имат свободата да избират как да родят от началото до края, каква поза да заемат, къде да го направят и на кого да се доверят и най-вече да слушат тялото и интуицията си. А тялото ни в крайна сметка е програмирано и създадено, за да ражда.

Именно по тази причина, дори без да осъзнавате, тялото ви се готви за раждането. Например, към края на бременността се ускорява обмена на веществата, подобрява се кръвообръщението, повишава се устойчивостта на организма към недостига на кислород по време на контракциите. Сърцето и цялата кръвоносна система свикват да работят на ускорен режим, за да доставят нужното количество кислород и енергия.

8 знака, че раждането наближава

8 знака, че раждането наближава

През деветия месец бъдещите майки следят за всеки знак на тялото. Но между безпокойството и нетърпението понякога е трудно да се прецени дали раждането наистина наближава....

В последните месеци от бременността нараства и хрущялната тъкан, увеличава се еластичността на тъканите на влагалището и гъвкавостта на костните връзки.
Извършват се и промени в главния мозък, специални настройки, които променят нервната система и я нагласят така да се каже на режим „раждане”, което позволява координация на всички органи и системи в организма, активно въвлечени в крайната фаза, за да се проведе безпрепятствено раждането.

Всичко останало остава на втори план. Така целият организъм по време на раждане концентрира енергия, хормони и настройки в матката. Тя става главен орган в този момент. На това може да попречи само паниката, страхът и неувереността, които автоматично дебалансират хормоналните настройки, контракциите спират, раждането се проточва, лекарите се намесват и матката става отново второстепенен по значимост орган. Това се случва, защото под въздействието на страха се отделят друг вид хормони, които сигнализират на тялото, че трябва да се защитава или да бяга, а в случая е нужно съвсем друго. Именно затова е толкова важна психологическата настройка и комфорт на родилката, както и обкръжението и отношението на хората в бели престилки.

Чудното пътуване на твоето бебе

Чудното пътуване на твоето бебе

Искаш ли да знаеш какво се случва с теб и с бебето ти седмица по седмица? Предлагаме ти един уникален пътеводител, който ще проследи вашето невероятно...

Ако ви предстои раждане, не забравяйте тези три причини, поради които най-малкото може да се освободите от притесненията си:

1. Раждането все някога приключва

С него са се справили милиони жени преди теб, дори и без прехвалените чудеса на модерната медицина и дори без да посещават болница. Изчислено е, че раждането протича много по-бързо от всяко едно вирусно заболяване и е много по-безболезнено в от зъбобол, от бъбречна криза или друго подобен физически дискомфорт.

2. Вярвайте в себе си

Това наистина може да свърши чудеса. Не забравяй, че тялото ви е умно, то знае какво да прави. Изключете мисленето и се оставете на процеса. Силите и женската мощ са безкрайни.

3. Всяка ситуация има решение

Не забравяйте, че може да се информирате за всичко, което ви интересува. А когато сте запозната с целия процес, страхът се стопява. Най-неприятното е притеснението от неизвестното. Това може да го избегнете само с разговори с вашия акушер гинеколог и четене на допълнителна информация.