15-минутна разходка след всяко хранене предпазва възрастните хора от диабет от втори тип, установи американско изследване.
Ходенето след ядене държи под контрол кръвната захар, подобно на дълга разходка, установи изследването на университета "Джордж Вашингтон". Високите нива на кръвната захар след ядене могат да увеличат опасността от диабет от втори тип, така че почивката след ядене "е най-лошото нещо, което можете да направите", установили учените.
То е първото, което изследва кратките упражнения в рисковия период след хранене, когато кръвната захар може да се покачи бързо, заяви ръководителката на изследването Лорета ДиПиетро. Тя допълни, че високата кръвна захар след хранене е рисков фактор за преминаването от нарушена глюкозна толерантност (преддиабетно състояние) към диабет от втори тип и сърдечно-съдово заболяване.
Изследването установило, че три 15-минутни разходки са точно толкова ефективни за намаляването на кръвната захар за 24-часов период, колкото една 45-минутна разходка със същия "бавен до умерен ход". Но ходенето след хранене "е значително по-ефективно" за "предотвратяването на потенциално опасно развитие при кръвната захар след хранене, което обичайно се среща при възрастните хора".
Възрастните са особено податливи към лош контрол на кръвната захар след хранене заради инсулиновата резистентност в мускулите и бавната или ниска секреция от панкреаса, установили учените. Те открили, че най-доброто време за разходка е след вечерното хранене, което често е най-обилното през деня и поради това води до най-голямо повишаване на кръвната захар.
Повишените нива често се запазват "през нощта и рано сутринта", но рязко намаляват, веднага щом хората започнат да ходят. Учените изследвали 10 души на 60 и повече години, които били застрашени от диабет от втори тип заради по-високи от нормалните нива на кръвната захар и недостатъчната физическа активност.
Доктор ДиПиетро заяви, че откритието може да доведе до създаването на "евтина стратегия" за предотвратяване на диабет от втори тип, но резултатите трябва да бъдат потвърдени при по-големи експерименти, отбелязват изследователите.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.