10 въпроса за ин витро оплождане

от 2

Най-голямото щастие за всяка жена е да бъде майка. За съжаление понякога пътят към майчинството се оказва труден и дълъг. Процедурата „ин витро” представлява метод на изкуствено оплождане на яйцеклетка в лабораторни условия и ощастливява много двойки в опитите им да бъдат родители.
10 въпроса за ин витро оплождане

10 въпроса за ин витро оплождане

Най-голямото щастие за всяка жена е да бъде майка. За съжаление понякога пътят към майчинството се оказва труден и дълъг. Процедурата „ин витро” представлява метод на изкуствено оплождане на яйцеклетка в лабораторни условия и ощастливява много двойки в опитите им да бъдат родители. Разбира се, бъдещите родители се вълнуват от много въпроси, свързани с технологията. Ще се опитаме да отговорим на някои от тях.

1. МОЖЕ ЛИ ЧРЕЗ ИН ВИТРО ДА СЕ РОДЯТ ЕДНОЯЙЧНИ БЛИЗНАЦИ?

При зачатие чрез ин витро в матката обикновено се поставят два ембриона. В такъв случай се раждат разнояйчни близнаци. Също така те могат да бъдат разнополови. Еднояйчни близнаци могат да се родят само в случай, че една от яйцеклетките започне да се дели след посаждане в матката. Да се прогнозира и управлява този процес е невъзможно. Във всеки слу чай това е твърде рядка ситуация. До този момент специалистите не могат да разберат и обяснят този феномен. Да се каже, че вероятността за зачеване на еднояйчни близнаци чрез ин витро е по-висок, отколкото при естествения начин на зачеване, също така е невъзможно. Статистиката няма реални данни.

2. МОЖЕ ЛИ ПРИ ИН ВИТРО ДА СЕ РОДЯТ СИАМСКИ БЛИЗНАЦИ?

Сиамски се наричат еднояйчни близнаци, сраснати един с друг. Учените предполагат, че причина за такова отклонение от нормата е по-късното разделяне на ембриона на две. Колкото по-късно след започване на деленето на зиготата се случи, толкова по-голям е рискът от раждането на сиамски близнаци. Но това е твърде рядко явление един случай на 10 милиона раждания. Със съвременната техника такива проблеми се забелязват рано. Но от способа на зачатие не зависи появата на сиамски близнаци. Ин витро оплождането не увеличава тази вероятност.

3. АКО ЖЕНАТА Е ЗАБРЕМЕНЯЛА ИН ВИТРО, НЕЙНАТА ДЪЩЕРЯ МОЖЕ ЛИ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕ ЕСТЕСТВЕНО?

Жени, родили чрез инвитро, често се опасяват, че техните деца ще изгубят способността за естествено зачатие. Практиката обаче опровергава тези страхове. По естествен път е забременяла както първата „ин витро-дъщеря“ Лиза Браун, така и много други. Въпреки това, „ин витро-децата“ може да имат проблеми с репродуктивната система, но причините и честотата за това са толкова, колкото и при деца, заченати по естествен път. Наследствените болести, причиняващи безплодие, се предават независимо от способа на зачатие, а възпалителните процеси, нарушения в хормоналния фон, генетична или имунна несъвместимост между съпрузите не се предават по наследство. Така че зависимост между ин витро оплождането и риска от безплодие при следващото поколение няма.

4. МОЖЕ ЛИ ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРАТА ДА „ПОВРЕДИ“ БЪДЕЩОТО ДЕТЕ?

Процедурата ин витро не увеличава риска от раждане на дете с аномалии. Предимплантационната диагностика позволява да се изберат ембриони без хромозомни и генетични аномалии. В допълнение за присаждане ембриологът ще избере „най-добрите“ ембриони. Но това не намалява до край риска от раждане на дете с генетични дефекти и затова се препоръчва на бъдещите майки да се консултират с генетик и по време на бременността да не пропускат пренаталната диагностика.

5. ПРОМЕНЯ ЛИ ИН ВИТРОТО ГЕНОТИПА НА ДЕТЕТО?

Образуването на генетичен материал на бъдещето дете се случва тогава, когато сперматозоидът оплоди яйцеклетката. След сливането на яйцеклетката и сперматозоида в зародиша се образува двоен набор хромозоми с нова комбинация от генетичната информация на родителите. Както се разбира, всичко необходимо за предаването на генетична информация от родителите на детето се съдържа в половите клетки на родителите и се предава в момента на оплождането. Присъствието или отсъствието на родителите в момента на оплождане не влияе на предаването на генетичната информация. В лабораторни условия се случва това, което се случва и в организма на бъдещата майка. Ин витро оплождането не влияе на генетиката на бъдещото дете.

6. НУЖНО ЛИ Е СЛЕД ПРИСАЖДАНЕ НА ЕМБРИОНА ДА СЕ ЛЕЖИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА?

Може въобще да не се лежи, а веднага да станеш и да се занимаваш с обичайните си дейности. И все пак лекарите съветват до получаване на резултатите от кръвния тест за ЧХГ (хормонът, наречен човешки хорион-гонадотропин, който се произвежда по време на бременността) да намалиш физическата активност: да не вдигаш тежки предмети, да не се увличаш по фитнес и бягане.

7. ИН ВИТРОТО ОЗНАЧАВА ЛИ СУРОГАТНО МАЙЧИНСТВО?

Не. Ако жената по някакви причини не може да износи детето и да го роди, тя прибягва до сурогатното майчинство. До това достига чрез ин витро процедурата. Но ин витрото и сурогатното майчинство не е едно и също нещо. При сурогатното майчинство яйцеклетката на майката се опложда от сперматозоида на бащата в лабораторни условия, но ембрионът се „прехвърля“ в тялото на здрава жена, която по съгласието на съпружеската двойка износва детето срещу възнаграждение. Но това са редки случаи. В повечето случаи дете, заченато ин витро, се износва от неговата биологична майка жената, от която е взета яйцеклетка за оплождане в епруветка. А това не е сурогатно майчинство.

8. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е СЛЕД ИН ВИТРО ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ?

Да. Връзка между начина на зачатие и способите за раждане няма. Ин витрото не е показател за секцио. Всичко зависи от здравословното състояние на бъдещата мама, протичането на бременността, особеностите на вътреутробното развитие на бебето. Друг е въпросът, че след ин витрото секциото се среща по-често, отколкото при естествено за чатие. Но това не е свързано със способите на зачатие, а със здравето на жената. Обикновено към ин витро прибягват жени, имащи едни или други проблеми със здравето, като между тях са и повъзрастните дами. И накрая, след ин витро твърде често се раждат близнаци. А при многоплодна бременност секцио се прави по-често, отколкото при едноплодна. Всичко много зависи също така от настройката на бъдещата мама. Ако жената е провела дълго лечение и просто се страхува да роди по естествен път, лекарите обикновено не настояват за естествено раждане.

9. КОЛКО ЧЕСТО МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ ИН ВИТРО ОПЛОЖДАНЕ?

Няма общо правило. Обикновено се правят опити през 3 месеца. При жени до 38 години бременност често настъпва след 3-4 опита. Няма ограничение на количеството опити, но лекарите преди да предложат повторен опит, отчитат възрастта на жената, причините за безплодие и много други обстоятелства.

10. КОГА СЛЕД НЕУСПЕШНО ИН ВИТРО НАСТЪПВА МЕНСТРУАЦИЯТА?

При повечето жени след неуспешно ин витро менструацията настъпва навреме. Закъснение може да се случи по най-различни причини. Например някои жени дори след анализ на нивата на ЧХГ, който показва отсъствие на бременност, все още се надяват на чудото и продължават да вземат хормони. При други и до ин витрото цикълът примерно не е бил регулярен. Жената просто трябва да има търпение и да чака. Закъснението с 8-10 дни не означава невидяна бременност. И това обстоятелство никак не влияе на успеха на следващите опити за ин витро. Жената също така трябва да знае, че първата менструация след неуспешно ин витро може да бъде малко по-дълга или пообилна, отколкото обикновено. Но вече следващата менструация трябва да бъде напълно обичайна. Ако това не е така, непременно трябва да се проведе консултация с лекаря, водещ процедурите.

Консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, „Вита Ин Витро Център“, София