10 изненадващо полезни храни за бременната

Праз лук

Този зеленчук е еквивалент на супер таблетка с витамини и минерали.

  • Една чаша нарязан суров праз лук ви носи 55 мг калций, 60 микрограма фолиева киселина и 0.2 мг витамин В6 (10% от нужната доза за деня).

Смята се, че витамин В6 е от голямо значение за метаболизма и помага да се облекчи сутрешното неразположение. Освен това приблизително един стрък праз лук съдържа около 40 микрограма витамин К, 2 микрограма желязо и 0.4 микрограма магнезий.

Витамин К е необходим за доброто кръвосъсирване и растежа на костите, а магнезият помага за нормалното развитие на скелета на бебето.

Как да го консумирате?

Праз лукът е с много мек и дори сладък вкус, което го прави по-привлекателен в сравнение с останалите негови «роднини». За предпочитане е да се яде в суров вид, като замества лука например в картофената салата. Може да се включи и в сутрешния ви омлет.

© iStock.com