Тайната на 10 избрани храни, които освен, че можеш без угризения да похапваш, са и изключително необходими през бременността.
Банани
Бананите са не само вкусни, но и полезни по време на бременността. Те са добър източник на фибри и са богати и на калий – минерал, който помага за регулирането на кръвното налягане и играя важна роля за функцията на мускулите. Така че, почувстваш ли се уморена, вземи си банан. Така ще си набавиш около 100 калории и добра доза от така важните витамини B и C.
Боб
Ако ти се похапва от бабината бобена яхния, можеш без угризения да я помолиш да ти сготви. Ястията с боб са добър източник на белтъчини. Те съдържат и така необходимото през бременността желязо. Бобът е и нискокалоричен, така че няма защо да се притесняваш за нивото на холестерол в кръвта. Все пак не е добре да прекаляваш с количеството, заради евентуални стомашни проблеми.
Броколи
То е пълно с витамин А и С и антиоксиданти като бета каротини. Съдържа още фолиева киселина и фибри. Всичко това ще ти помогне да намалиш риска от сърдечни и ракови заболявания. Наслаждавай му се сурово или леко задушено на пара.
Зеленчукова салата/супа
Най-вкусният начин да включиш зеленчуците в твоето „бременно” меню е като си приготвиш свежа салата. Използвай въображението си и избирай зеленчуците според сезона, така ще си набавяш необходимите витамини и целулоза. Не е добре да се увличаш с тежките и мазни салатни заливки. Сложи зехтин, сол и оцет по вкус. Според редица проучвания хапването на салата поне 3 пъти на ден, значително ще ти помогне да намалиш риска от сърдечни и ракови заболявания и ще те предпази от диабет. Можеш да приготвиш от зеленчуците и вкусна, нискокалорична супа. Тя също е богата на витамини и фибри, но тъй като съдържа повече вода, лесно ще те засити. От зеленчуците не забравяй доматите, защото те съдържат силни антиоксиданти, които се грижат за почистването и поддържането на кръвоносните съдове. Така ще се предпазиш от отоците и високото кръвно налягане.
Кисело мляко
Любимото българско кисело мляко е най-добрият източник на калций, необходим както за теб, така и развитието на бебето. Освен това, чрез него ще си набавиш белтъчини и калий. Избери обикновено, неподсладено, нискомаслено мляко, защото киселите млека с плодове често са с много високо съдържание на захар. Добре е да провериш дали на етикета е отбелязано, че млякото е произведено от жива закваска и съдържа полезната бактерия Лактобацилус булгарикус, която ще ти помогне при храносмилането.
Пресен портокалов сок
Незаменим източник на витамин С: с една чаша прясно изцеден портокалов сок на ден си набавяш 120% от препоръчителните дневни дажби. Портокалът е богат също така на калий и на фолиева киселина, който намаляват риска от аномалии на плода.
Прясно мляко
Пий мляко за здрави кости и зъби! Ако менюто ти е богато на калций, ще намалиш значително риска от високо кръвно налягане, рак на гърдата. Млякото ти доставя и необходимите витамин D, А и В12.
Риба
Хапвай риба 1-2 пъти в седмицата. Тя е богат източник на омега-3 мастни киселини, които намаляват нивото на холестерол в кръвта. Рибата не само ще те предпази от редица заболявания, но и ще засили значително имунната ти система. Според финландско проучване, хората които ядат повече от веднъж седмично сьомга, са по-малко податливи на депресия. А мастните киселини в рибата ще помогнат и за развитието на мозъка и нервната система на бебчо.
Червено месо
В края на бременността нивото на желязото в кръвта ти може рязко да спадне, а това би довело до анемия. Затова е необходимо да похапваш повече нетлъсто червено месо – богат източник на желязо, което се абсорбира лесно от организма. Нарязвай месото на тънки филийки и хапвай не повече от 100 – 170 грама на ден – порция голяма колкото дланта ти.
Яйца
Те са незаменим източник на белтъчини – така необходими за изграждането и възстановяването на уморените мускули. Чрез тях ще си набавиш и допълнително витамин D, който спомага за разграждането и усвояването на калция. Все пак не бива да прекаляваш с яйцата – едно на ден е абсолютно достатъчно.
Примерно меню
Ранна закуска – 8 часа
Чаша билков чай с лимон и мед
Сандвич от пълнозърнест хляб с пастет от извара и лютеница
Напитка – фреш от ябълки
Основна закуска – 10 часа
Чаша фреш от моркови
Парче плодов сладкиш или 2-3 бисквити
Чаша прясно мляко
Обяд – 12 часа
Чаша минерална вода или пресен плодов сок
Зеленчукова салата от ряпа, морков и цвекло
Основно ястие – бяло пилешко месо на скара – около 150 гр.
Филия пълнозърнест хляб
Десерт – печени ябълки
Следобедна закуска – 16 часа
Кисело мляко и портокал
Парче плодов сладкиш
Вечеря – 19 часа
Постно зеленчуково ястие и парче сирене
Филия пърнозърнест хляб
Десерт – компот от ошав
Напитка – минерална вода
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.