С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Тест за бащинство

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Тест за бащинство

„Мама” и „тате” са най-скъпите думи за всяко дете. Но докато една жена винаги може да е сигурна, че детето е нейно, за мъжете това обстоятелство е под въпрос.

100 % може да се отхвърли бащинство, когато има несъвпадение поне на два от изследваните маркери.

Всяко дете има своите уникални майка и баща, които са го създали с много любов и за които то е единствено и неповторимо. Генетичният материал на двамата родители хромозоми и ДНК, обаче е факторът извън романтиката, който определя каква ще бъде рожбата им. Не само в чисто физически, но и в по-общ аспект като индивид. В съвременната медицина чрез ДНК анализ може да се докаже каква е връзката на малкото с всеки един от двамата му родители. Познай кой от тях по-често изпитва съмнения :)

Кога се налага тест за бащинство?

Любовта понякога е доста по-краткотрайна от плодовете, които дава. За съжаление в такива случаи уверението на майката далеч не е достатъчно, за да се присъди бащинство. Друг път внезапен развой в отношенията на родителите води до подобни терзания (най-често при мъжа). Във всички тези случаи се стига до тест за бащинство – било то по желание или след съдебно решение.

Къде може да се направи?

Съдът препоръчва на родителите да направят генетичен тест за бащинство в Катедрата по съдебна медицина към Александровска болница или към Националната генетична лаборатория на СБАЛАГ „Майчин дом“. Презумпцията е, че заключенията на тези две лаборатории се признават от съдебните органи у нас. Освен това има и частни лаборатории (представителства на чужди такива), които приемат генетичен материал, изпратен в ДНК тест кутии по пощата. От заявителя на теста се очаква да изпрати употребявана четка за зъби, тампон за почистване на ушна кал, марли и др. използвани санитарни материали в лаборатории извън страната.

Как се прави тестът и какъв генетичен материал е нужен?

По принцип бащинство би могло да се отхвърли и само по кръвна група. ДНК тестовете обаче са единствената надеждна база, върху която то може да се докаже.

За да се направи възможно най-качественият тест, е нужна проба от двамата родители и от детето.

Материалът, който ще се изследва (за предпочитане кръв), се взима в присъствието на свидетели, а всеки един от родителите декларира, че има отношение към детето. Част от пробата се използва за целта на анализа, а останалото количество се съхранява в случай на оспорване и нужда от повторна експертиза.

Практиката сочи, че това е обичайно за редица съдебни спорове, когато някоя от страните поставя под съмнение резултатите от генетичния анализ. Освен кръв може да се използва и друг генетичен материал, например слюнка, ако по различни причини някой от родителите не иска да се изследва по стандартния начин или детето е прекалено малко и е трудно да му се вземе кръв. От тези проби се извлича ДНК молекула.

Срокът, за който се извършва тестът, е две седмици, а цената за стандартен пакет от 8 маркера е 600 лева общо за родителите и детето. Резултатите излизат с подробен коментар на всички данни, които са установени, както и за пътя, по който се е стигнало до заключението. Всяка лаборатория използва такива маркери, които са съобразени със спецификата на популацията в дадената страна. Затова пробите, изпратени в чужбина, където се засичат други генетични маркери за ДНК идентификация, могат да не дадат толкова категоричен резултат. (Няма общовалидно изискване при тестовете за бащинство да се използват еднотипни маркери във всички държави и затова те се различават.)

Имат ли 100 % гаранция резултатите от теста?

Доказването на вероятността за бащинство става с определени алгоритми и формули, които показват колко пъти даденият човек е по-вероятен биологичен баща. Цифрата от този анализ никога не е равна на 100%, обясни доц. Алексей Савов, началник на НГЛ в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Генетичният тест е свързан с проследяването на определен брой маркери – специално избрани в човешките хромозоми участъци, които са вариабилни и при предаване на потомство родителите предават един или друг вариант. Ако в определените места на хромозомата се срещат специфичните както за бащата, така и за майката маркери, може да се говори за онаследяване. Това са показатели, по които се определят профилите на единия и на другия родител и до каква степен те са налични при детето.

В НГЛ на „Майчин дом“ се работи с 8 до 12 различни маркера и по желание от страна на родителите или на други инстанции те могат да бъдат разширени до 24. Този набор от генетични маркери (8 до 12) дава достатъчна достоверност и сигурност, която да убеди ползващите теста в това, че са биологични родители, или пък в това, че има несъвпадение в профила на бащата с този на детето.

  • Документът, който се издава от НГЛ в „Майчин дом“, има юридическа стойност навсякъде по света и може да бъде издаден и на английски език.
     
Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Тест за бащинство”

Христов

02.12.2018 16:45

Не е коректно да се твърди, че ако ДНК теста се извърши в чужбина, резултатът ще е различен или по-несигурен. По-добре да обяснят как така тестът по 8 маркера, който те правят, може да е по-надежден от теста по 20 маркера, който се прави в чужбина? На практика има международен стандарт и дано българските лаборатории да го знаят и спазват. Съгласно Решение на Съвета на Европа 2008/616/JHA oт 23 юни 2008 г., стр. 9, при търсене и сравняване на ДНК профили страните-членки на ЕС трябва да използват най-малко шест лоси (маркера) и референтните ДНК профили трябва да съдържат най-малко шест от седемте лоси, заложени в Стандартизирания европейски набор (ESS- European Standard Set). В момента списъкът на ESS се състои от 12 задължителни и 5 допълнителни лоси.
Виж всички 1 коментара Добави коментар

Четете още от "Здравни съвети"

Внимание! Пролетни алергии

Внимание! Пролетни алергии

Пролетта е най-дългоочакваният сезон: за някои обаче пролетта е сезонът, през...

Пролетен имунитет

Пролетен имунитет

Сезонът на простудите отмина, настъпи прекрасното пролетно време. На пазара има...

Витамини и витаминни добавки - кога, какви и колко?

Витамини и витаминни добавки - кога, какви и колко?

Като всяка грижовна майка знаеш, че витамините играят ключова роля за...

Запек при децата

Запек при децата

Запекът е проблем, който се среща често сред мъниците. Можеш ли да помогнеш и...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби