С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Ротавирусната инфекция не е безобидна

Ротавирусната инфекция не е безобидна

Ротавирусите са най-честите причинители на вирусните диарии. Както за повечето вируси, които се предават от болен човек на здрав, те попадат в организма по контактен път чрез мръсните ръце. Те се съдържат в изпражненията и на медицински език предаването им става по фекално-орален път. Затова неспазването на елементарни хигиенни навици за измиване на ръцете след посещение в тоалетната и след смяна на пелените на бебето, например, са условия за предаване и заразяване с ротавируси.

От ротавирусни диарии се разболяват хора във всички възрасти, но най-податливи са малките деца до 3 години. Състоянието протича драматично, придружено с висока температура и болки в коремчето около пъпа. Диаричните изхождания, съпроводени с многократно повръщане, водят до бързо обезводняване и децата могат да стигнат до прием за лечение в болнични заведения.

Антибиотиците не помагат срещу ротавирусната инфекция.

Ефективно лечение може да се извърши единствено под лекарски наблюдение с допълнително хидратиране чрез вливане на венозни системи.

Мъчителното повръщане се овладява с медикаментозно лечение.

 

...

 

 

Предпазването от заразяване с ротавирусна диария включва:

  • Висока лична хигиена на членовете на семейството, в което се отглеждат малки деца.
  • Изграждане на навици за миене на ръцете на децата преди всяко хранене и след ходене в тоалетната.
  • Старателно измиване на плодовете и зелнчуците, които се консумират в суров вид.
  • У нас вече се прилага ротавирусна ваксина през устата, която е препоръчителна, за да се избегне риска от драматично и болезнено протичащата ротавирусна инфекция.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби