С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

5 въпроса и отговора за атопичния дерматит

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
5 въпроса и отговора за атопичния дерматит

Атопичен дерматит (АД) - често срещано заболяване на кожата в детството, но засяга и много възрастни. Заболяването е свързано с неспецифична свръхчувствителност към вещества от околната среда и води до суха кожа и зачервени участъци (дерматит), причиняващи силен сърбеж. Кои са 5-те най-често задавани въпроса за атопичния дерматит и какви са техните отговори, вижте в следващите редове.

 

1.На каква възраст се проявява атопичният дерматит?

Атопичният дерматит е неприятно и стресиращо, заболяване на кожата, което е разпространено в глобален мащаб. Според статистиката засегнати са около 2-5% от възрастните, а 10-20% от пациентите са деца или бебета. При повечето от тях (90%) заболяването се проявява преди да навършат 5 години.

 

2. Какви са причините за поява на атопичния дерматит?

Факторите и причините, които водят до възникване на атопичен дерматит, не са напълно изяснени.

 • Заболяването възниква в резултат на сложното взаимодействие между определен генетичен (вроден) терен и фактори на околната среда. Това означава, че всеки се ражда с определен риск за развитие на АД, а дали и в каква тежест ще се прояви заболяването, зависи от редица външни влияния – някои предпазват от АД, а други го индуцират или обострят.
 • АД е по-често заболяване в северните географски ширини и в индустриализираните общества. Счита се, че АД възниква по-често при деца, отглеждани в семейства с по-висок социален статус, предимно в големите градове със замърсяване на въздуха.
 • Други вложаващи АД фактори са: консумация на т.нр „бързи храни, консерванти, стрес, по студен климат, затлъстяване, прием на антибиотици в послеродовия период. Счита се, че един курс антибиотично лечение в послеродовия период на детето може да увеличи с до 40% риска от развитие на АД. Вероятно това се дължи на промяна в т.нар. микробиом – това е нормалната микробна обвивка на кожата, чиито баланс се влияе от антибиотиците.
 • В семейства, в които родителите са с АД, съществува между 20 и 40% вероятност и потомството да страда от АД. Атопичният дерматит се асоциира с други атопични състояния като риноконюнктивити, астма и хранителни алергии. В едно семейство, в поколенията може да се срещат някои от проявлениета на т. нар. атопичен марш – например бронхиална астма при майката и АД при детето.
 • При АД се установява мутация в кожния белтък филагрин, който осигурява „спойката” между клетките на кожата и допринася за бариерната функция на кожата. При АД бариерната функция на кожата е несъвършена, което води до проникване на различни антигени (чужди белтъци) и последващо възпаление. От друга страна, възпалението при АД има свойството да се самоподдържа, поради проблеми в регулацията на имунитета. Така описаният имунологичен процес води до появата на типичния кожен обрив при АД.

 

 

3. Може ли да предпазите бебето от АД?

Сред факторите, които предпазват от развитие на АД в детската възраст, са:

 • кърмене през първите 6 месеца след раждането;
 • приложение на емолиенти, които укрепват кожната бариера на бебето веднага след раждането;
 • умерено излагане на слънчева светлина;
 • избягване на използването на агресивни сапуни върху детската кожа;
 • избягване на контакта с някои животни, например котки, за които се занае, че обострят АД;
 • контакт с природата и консумация на естествени храни без консерванти.

 

4. Къде се проявява АД?

Най-често засегнатите участъци се локализират в подколенните и лакътни сгъвки. При постоянното им чесане кожата загрубява, удебелява се, покрива се с корички. Розовите сърбящи участъци могат да се наблюдават и на други места: на лицето, шията, раменете, ръцете, гърба.

Заболяването протича вълнообразно – ремисиите се сменят с влошавания, като невинаги е ясно какви са факторите, които предизвикват обостряне в определения момент.

Кожата, склонна към атопични проявления, изработва по-малко мастни компоненти - липиди, които осигуряват защитните функции на кожата и възпрепятстват излишното изпарение на влагата. При АД се наблюдават мутации в гена на структурния белтък на кожата, от който зависят киселинният баланс и влажността на кожата. Поради това кожната бариера е отслабена и е застрашена от инфекции в следствие на разчесване.

 

5 въпроса и отговора за атопичния дерматит

 

5. Как се лекува АД?

Лечението на АД зависи от тежестта на заболяването:

 • При най-леките случаи приложението на медицинска козметика е достатъчно, за да повлияе сухотата на кожата и сърбежа и да предотврати появата на специефичните лезии на АД.
 • При леките към умерени форми на АД водеща роля имат локалните кортикостероиди, които се прилагат след консултация с дерматолог за определен период от време, като по време на терапията и след нея се прилагат емолиенти.
 • При средно-тежките и тежки случаи на АД се налага системна терапия – системни кортикостероиди и имуносупресори.


Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

Eucerin AtopiControl

Серията Eucerin AtopiControl съдържа уникален комплекс от активните съставки Ликохалкон A, който действа успокояващо, и Серамиди, укрепващи кожната бариера.

Когато се използват ежедневно, основните продукти за грижа за атопична кожа – масла за вана и душ, лосион за тяло, кремове за тяло, ръце и лице – намаляват сухотата, зачервяването и сърбежа и удължават периода между пристъпите.

Повече информация за Eucerin AtopiControl>>>

 

Посъветвайте се с Вашия дерматолог, за да изберете заедно най-уместното лечение на АД. Успехът на терапията зависи от общите усилия на лекаря и пациента и е комбинация от медикаментозно лечение, медицинска козметика и промяна в начина на живот.

Този материал e изготвен с любезното съдействие на доц. Гриша Матеев и д-р Валерия Матеева, дерматолози от Кожна клиника към УМБАЛ „Александровска“.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “5 въпроса и отговора за атопичния дерматит”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Здравни съвети"

Запек и проблемно изхождане

Запек и проблемно изхождане - как да помогнете на детето

Трудно е да се определи каква трябва да е честотата за ходене по голяма нужда...

Здравните прегледи за мама

Здравните прегледи за мама

Както всяка майка вероятно с детайлни подробности можеш да разкажеш здравната...

Съвети срещу пролетна умора

Съвети срещу пролетна умора

Усещате ли вече признаците на пролетна умора - липса на апетит, безсъние,...

ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ! 9 храни за добър нощен сън

ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ! 9 храни за добър нощен сън

Знаете ли, че храните, които ядете преди лягане, могат да повлияят на съня ви?...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби