Едно от всеки 12 деца в САЩ има хранителна алергия. Това показа интернет проучване, фокусирано върху тежестта и честотата на хранителните алергии при подрастващите.
Според резултатите над 1/3 от тези деца страдат от тежки алергични реакции. За целта изследователският екип анкетирал близо 40 000 възрастни американци, които са живели с дете под 18 години. Те попълнили онлайн въпросник за алергиите на базата на едно дете в домакинството си. Учените събрали данни провяват ли децата признаци и симптоми на хранителна алергия, имат ли поставена диагноза хранителна алергия от специалист и имали ли са тежка алергична реакция към храна. Оказало се, че 8% от децата имат поставена диагноза хранителна алергия или убедителни симптоми, които са признак за наличието на алергия.
Тежките алергични реакции са по-чести при по-големите деца. Причината вероятно се дължи на факта, че малките деца с алергии са стриктно наблюдавани от родителите, което ги предпазва от досег с потенциален алерген, пояснява водещият автор на проучването д-р Ручи Гупта от Медицинското училище Файберг към Северозападния университет в Чикаго.
Хранителната алергия е предсказуема реакция на организма към определен хранителен продукт или група храни. Причинява се вследствие на имунна реакция към протеини в храната, водеща до внезапно образуване на антитела, вследствие на което се проявяват симптомите на алергия. Симптомите се появяват от няколко минути до два часа след консумирането на храната - от умерена степен във вид на обрив, сърбеж, оток и почервеняване на кожата до степен, която застрашава живота с прояви на затруднено дишане и подуване на гърлото и езика. Коремни колики, диария, раздразнителност и безсъние са друга част от симптомите на хранителна алергия.
Смята се, че 8 продукта са виновни за 90% от случаите на хранителни алергии: мляко, яйца, фъстъци, ядки, соя, пшеница, риба, морски дарове (раци, скариди, миди и др.). Сигурна мярка за предпазване от храните, които най-често причиняват алергия, е стриктно следене на съдържанието на хранителните продукти, съветват специалисти.