С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Ако детето ти е прекалено доверчиво

Винаги се радваме на лъчезарните малчугани, открити и доверчиви към всички хора, били те и напълно непознати. За да си сигурна обаче, че детето ти умее да разпознава ситуации, в които безопасността му е застрашена, започни с уроците по самостоятелност още в най-ранната му възраст.

Проблем:
Често казваме на децата да не говорят с непознати.
Твоето дете обаче може да възприема като непознат чичкото-полицай на пътя, защото преди не го виждало. А съседът, с когото никога не е говорило, но е срещало два-три пъти пред блока, може би приема като близък.
Решение:
Обясни на малкото към кои възрастни може да се обърне при нужда от помощ. Добре е да му опишеш как изглеждат и какво работят полицаите. Нека знае отрано например, че ако се загуби навън, най-добре ще е да отиде при някоя майка с дете.

Проблем:
Нямаме твърдо установени правила, с които детето е свикнало.
Това може да се окаже опасно. Ако често ти се налага да пращаш различни съседи или не толкова близки роднини да приберат вместо теб детето от детската градина, малкото може да свикне да се доверява на всеки. За съжаление мъничетата нямат реална преценка кои ситуации или непознати хора могат да се окажат опасни.
Решение:
Твоето дете трябва да знае, че само определени членове на семейството може да го прибират от детската градина или от детско парти или гости. Обясни на малкото, че никога! не би изпратила непознат да го вземе вместо теб. Ако някой ден се налага например да се забавиш на работа и някой друг да се погрижи за детето (близък или приятел на семейството), предупреди още от сутринта персонала в детската градина, както и самото дете.

Проблем:
Слагаме етикети с името на детето по вещите му с цел, ако ги загуби,да ни ги върнат.
Така рискуваш някой случаен човек лесно да го убеди, че го познава само заради факта, че знае името му.
Решение:
Сложи етикетчета с инициалите на детето от вътрешната страна на дрехите и вещите му. Или пък залепи някакъв символ. Така лесно ще разпознаете загубеното на детската площадка якенце.

4 правила за безопасност

Обсъди ги спокойно и уверено с твоето дете

Попитай мама и татко! Научи малкото, че трябва винаги да казва, когато иска да излезе или да се отдалечи встрани от теб. Също така трябва да поиска разрешение, за да приема подаръци или лакомства от други хора.
Излизай с приятелче. Обясни на детето, че в градинката пред блока трябва винаги да бъде с приятелче (най-добре придружени от възрастен) и никога само.
Тялото си е мое! Разясни на малкото, че трябва да избяга възможно най-бързо от всеки непознат, който се опитва да го пипа и го плаши.
Споделяй с близките роднини! Помогни на детето си да опознае добре роднините, на които се доверяваш изцяло. Кажи му, че може да изтича при тях за помощ винаги, когато има нужда.

Коментари

Коментари за “Ако детето ти е прекалено доверчиво”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби