Продукти за 8-9 мъфина:
- 1 и 1/2 чаени чаши брашно
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- 1/4 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка джинджифил
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 круша
- 1 яйце
- 1/2 чаена чаша кисело мляко
- 1 ванилия
- 1/2 чаена чаша олио
за заливката:
- 3-4 супени лъжици ситно начукан шам фъстък
- 3-4 супени лъжици кафява захар
Начин на приготвяне:
1. Смесват се брашното, кафявата захар, бакпулверът, канелата, джинджифилът и солта. Към тази смес се прибавя обелената и настъргана круша.
2. Отделно се смесват и разбиват с тел или миксер киселото мляко, яйцето и олиото. Сместа се овкусява с ванилията. Прибавя се към сухите продукти и се разбърква, докато се получи гладка смес.
3. Сместа се налива във формички за кекечета, намазнени с малко олио. Трябва да изпълни 2/3 от всяка формичка.
4. Кексчетата се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна в продължение на 20-25 минути, докато станат светлокафяви.
5. Шам фъстъкът и кафявата захар за заливката се смесват на загрят котлон и се поръсват се върху всяко токущо извадено кекесче от фурната.
22.01.2012/MoetoDete.BG