С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Имунизации в Република България

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

 

Съвремието, в което живеем изисква от нас да се подложим на определен брой ваксини в точно определен период от живота ни. Това се урежда чрез Имунизационния календар на Република България, и изпълнението на ваксините, заложени в него е задължително за всички граждани на страната ни. Целта е да не остават неимунизирани лица, т.к. те представляват опасност за обществото като болни или заразоносители на опасни инфекциозни заболявания.
Споменатият имунизационен календар определя задължителни ваксини. Но освен тях има и такива, които могат да бъдат поставени по желание. Те се наричат препоръчителни.

Имунизация: поставяне на определена ваксина с цел постигане на определено ниво на имунитет срещу болестта, за която се поставя. Ваксините съдържат причинителите на дадена болест (живи, отслабени или убити микроорганизми, или части от тях), срещу които организмът изработва антитела, които го предпазват от истински опасните бактерии и вируси. При последващ контакт с тези микроорганизми организмът ги разпознава бързо и започва да ги атакува.

Ето списък на задължителните ваксини и възрастта, в която се поставят:

 

Навършена възраст

Имунизация Ваксина
В първите 24 след раждането Имунизация против хепатиттип В (I прием) Рекомбинантна хепатит В ваксина
От 48-ия час след раждането Имунизация против туберкулоза БЦЖ ваксина
От 1 месец Имунизация против хепатит В (II прием) Рекомбинантна хепатитВ ваксина
От 2 месец 1. Имунизация против полиомиелит (I прием);  2. Имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш (I прием) 1. Тривалентна убита полиомиелитна ваксина (I, II, III тип);2. Ваксина ДифТетКок
От 3 месец 1. Имунизация против полиомиелит (II прием); 2. Имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш (II прием) 1. Тривалентна убита полиомиелитна ваксина (I, II, III тип);2. Ваксина ДифТетКок
От 4 месец 1. Имунизация против полиомиелит (III прием); 2. Имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш (III прием) 1.Тривалентна   полиомиелитна ваксина (I, II, III тип);2. Ваксина ДифТетКок
От 6 месец Имунизация против хепатит тип В (III прием) Рекомбинантна хепатитВ ваксина
От 7-10 месец Проверка за белег след БЦЖ имунизацията. На децата без белег се прави проба Манту (5 МЕ ППД) и отрицателните се имунизират БЦЖ ваксина
От 13 месец Имунизация против морбили, паротит и рубеола Триваксина морбили-паротит- рубеола
От 14 месец Първа реимунизация против полиомиелит (IV прием) Тривалентна полиомиелитна ваксина (I, II, III тип)
От 22-24 месец  Втора реимунизация против полиомиелит ( V прием )  
До 24 месец (поне 1 година след III прием) Първа реимунизация противдифтерия, тетанус и коклюш (IV прием) Ваксина ДифТетКок
На 6-7 години (I клас) 1.Трета реимунизация против полиомиелит ( VІ прием ); 2.Реимунизация против дифтерия и етанус; 3.Реимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту) 1.Тривалентна полиомиелитна ваксина (I, II, III тип);2.Ваксина ДифТетКок  3.БЦЖ ваксина
На 10-11 години (V клас) Реимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту) БЦЖ ваксина
На 11-12 години (VI клас) 1. Реимунизация против морбили, паротит и рубеола; 2. Реимунизация против тетанус и дифтерия 1. Триваксина морбили-паротит- рубеола 2. ТетаДиф ваксина
На 16-17 години (X клас) 1. Реимунизация против тетанус и дифтерия; 2. Реимунизация против туберкулоза (след отрицателна проба Манту) 1. ТетаДиф ваксина  2. БЦЖ ваксина
На 25 и след това през 10 години Реимунизация против тетануси дифтерия ТетаДиф ваксина


Ваксините по желание – те са въпрос на личен избор на родителите. Ако изпитваш каквито и да било съмнения, консултирай се със специалист, за да вземеш информирано решение. Детето трябва да е абсолютно здраво, за да може да бъде приложена ваксината.
Препоръчителни имунизации:
Хемофилус инфлуенце тип В инфекции – ако се сложи през 2 месец се налагат 3 приема, ако е след 6 месец на детето – само 2 приема. Педиатърът може да ти предложи най-подходящата схема за комбиниране със задължителните имунизации. В САЩ и други западноевропейски държави тя е задължителна. Ваксината не предпазва от заболяване от опасния бактериален менингококов сепсис.

Пневмококова ваксина (Пневмо 23) се препоръчва на хора, които имат повишен риск от развитие на усложнения, засягащи дихателната система вследствие на грипна инфекция. Осигурява имунитет срещу Стрептококус пневмоние за 6 години, подходяща за деца и възрастни.

Ваксина против хепатит А - Инфектирането настъпва при консумиране на замърсени продукти и вода или чрез замърсени ръце. Заболяването е сравнително често и има склонност да протича под формата на епидемии. Вирусът хепатит А засяга по-често деца – те все още нямат добре изградени хигиенни навици. Ваксината се поставя след втората година на детето и създава доживотен имунитет.

Противогрипна ваксина – антигенното съдържание на ваксината се променя ежегодно в съответствие с циркулиращите типове вируси. Тя е предназначена за профилактика на грип при деца (над 6 месечна възраст) и възрастни. Противогрипната ваксина не предпазва от респираторни заболявания, причинени от други вируси.


Възможни реакции при имунизирането: зачервяване и подуване на мястото на поставяне на ваксината (постави компрес от риванол за 24 на мястото и не къпи детето същия ден), повишена температура (можеш да дадеш лекарство за свалянето й), възможно е детето да стане по-неспокойно, да няма апетит. При поставянето на БЦЖ мястото може да нагнои и да секретира. Образува се раничка, която не се третира по никакъв начин. 3-6 месеца след това трябва да се появи белег, който е показател за успешна имунизация.
Кога се налага да се обадиш на лекар: ако детето вдигне много висока температура, ако започне да повръща, ако се появи обрив, ако получи гърч.

При поставянето на ваксините има известни противопоказания, които могат да наложат отлагането им, но за не повече от 6 месеца. (Най-общо това са остри инфекциозни заболявания, фебрилни състояния, диария, остри възпалителни заболявания, алергии, автоимунни заболявания и др.) Имунизациите не могат да се поставят по-рано от определената възраст според Имунизационния календар. Те не могат и да се поставят през интервал по-малък от 1 месец, защото точно толкова е времето, което е необходимо на организма да изработи очаквания имунитет, а поставянето на друга в този период ще компрометира цялото начинание.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

Коментари

Коментари за “Имунизации в Република България”

Хурка

05.07.2015 11:49

Хора, какъв плутоний, какъв радий, какви са тези глупости? Има си официални данни за съдържанието на всяка една ваксина, които след това подлежат на строг контрол. А това, че всеки родител да си решава за детето, ето това е безумието. Неслучайно в момента Щатите ги тресе морбили, а Испания - дифтерия. Това са заболявания, които трябваше отдавна да сме забравили, ама заради хора като вас, ще се тресем и ние. И ще си мрем.
Виж всички 22 коментара Добави коментар

Четете още от "Развитие"

3-ти месец на бебето

3-ти месец на бебето

Правилно ли се развива бебето ми в третия месец? Достатъчно ли се храни? Преди...

15 вродени рефлекси на новороденото

15 вродени рефлекси на новороденото

Мъдрата природа е дала на новороденото цял арсенал от вродени рефлекси, които...

Да се запознаем отблизо с бебето

Да се запознаем отблизо с бебето

Вече си у дома с бебчо и наред с радостта, страхът е заел почетно място в...

Как да предпазите кожата на бебето от подсичане?

Как да предпазите кожата на бебето от подсичане?

Подсичането за съжаление е често срещан проблем при бебетата и малките деца.

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби