С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Честит 8-ми март!

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

8 март – Международният ден на жената е празник, който едни тачат, а други - пренебрегват, защото го свързват със социалистическото минало.

Честит 8-ми март!

Празникът означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и равни възможности. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Празникът е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 година. Историята му обаче започва още в далечната 1857 година в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. В България 8-ми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 година, през 1915 година е първото публично честване. Като общобългарски празник 8-ми март започва да се празнува след 9 септември 1944 година. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 година честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празникът получава неофициалното наименование "ден на колежката".

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок). В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колежки) - нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

8-ми март е и повод за мъжете да покажат, че не са забравили да бъдат кавалери, а жените да се държат като дами. Така нито един кавалер няма как да забрави да купи цвете за жената до себе си. А тя има много лица и роли, и винаги трябва да влиза в тях едновременно – тя е и жена, и майка, и колега, и приятел и ... Така, че Честит празник, дами! А кавалерите могат да забравят за традиционното поскъпване на цветята преди празника. 

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Още за: 8 март

Коментари

Коментари за “Честит 8-ми март!”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Празници"

Кръщенето - нещо повече от празник!

Кръщенето - нещо повече от празник!

Светото кръщение – едно от най-светите тайнства в Православната църква. Би...

Легенда за тиквата на Хелоуин

Легенда за тиквата на Хелоуин

Според легендата тиквата на Хелоуин е свързана с историята на един селянин на...

Бейби шауър

Отпразнувай бебето преди раждането

У нас съществува поверие, че не бива да се купува нищо предварително за бебето....

Йордановден е!

Йордановден е!

На 6 януари във всички епархии на Българската православна църква се чества един...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби