С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Честит 8-ми март!

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

8 март – Международният ден на жената е празник, който едни тачат, а други - пренебрегват, защото го свързват със социалистическото минало.

Честит 8-ми март!

Празникът означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и равни възможности. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Празникът е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 година. Историята му обаче започва още в далечната 1857 година в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. В България 8-ми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 година, през 1915 година е първото публично честване. Като общобългарски празник 8-ми март започва да се празнува след 9 септември 1944 година. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 година честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празникът получава неофициалното наименование "ден на колежката".

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок). В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колежки) - нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

8-ми март е и повод за мъжете да покажат, че не са забравили да бъдат кавалери, а жените да се държат като дами. Така нито един кавалер няма как да забрави да купи цвете за жената до себе си. А тя има много лица и роли, и винаги трябва да влиза в тях едновременно – тя е и жена, и майка, и колега, и приятел и ... Така, че Честит празник, дами! А кавалерите могат да забравят за традиционното поскъпване на цветята преди празника. 

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Още за: 8 март

Коментари

Коментари за “Честит 8-ми март!”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Празници"

Легенда за тиквата на Хелоуин

Легенда за тиквата на Хелоуин

Според легендата тиквата на Хелоуин е свързана с историята на един селянин на...

Кръщенето - нещо повече от празник!

Кръщенето - нещо повече от празник!

Светото кръщение – едно от най-светите тайнства в Православната църква. Би...

Йордановден е!

Йордановден е!

На 6 януари във всички епархии на Българската православна църква се чества един...

Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък

Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък

Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или през Велика събота...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби