С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Семейството на Pampers

Мили, майки!

Добре дошли в Семейството на Pampers!

Като всяка майка, вие заслужавате безкористна подкрепа в отглеждането на своето дете. А, сега зад вас застава една цяла общност. Ние създадохме това място специално за вас, за да имате възможност да споделяте своя опит и да обсъждате всички въпроси, които ви вълнуват, заедно с други майки и нашите експерти.

Винаги, когато имате от съвет, ние сме тук за вас, в Семейството на Pampers!

Сподели

Как да познаем, че бебето е готово да използва гърне

Предлагаме ви няколко експертни съвета как да разгадаете поведението на вашия малчуган и да разберете дали е готов да се научи да използва гърне.

Най-напред няколко успокояващи думи за притеснените родители: Всяко здраво дете се научава да използва гърне. В дългосрочен план, възрастта, на която детето усвоява това конкретно умение, няма никакво значение. Тя не е отражение на вашите качества като родител или на грижите, които полагате за вашето дете. 

В случай обаче, че започнете приучаването към гърне преди детето да е физически и емоционално готово за това, рискувате и двамата да останете разочаровани. Това също така ще проточи процеса, тъй като е вероятно да се превърне в борба на инат – а това е битка, която родителите никога не печелят. Ето защо е добре да се научим да разпознаваме знаците, че приучаването ще е успешно, още преди да сме пристъпили към него.

Повечето деца се научават да използват гърне между 18 и 30-месечна възраст. За някои деца обаче борбата да усвоят това умение продължава дори след 4-годишна възраст. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че вашият малчуган ви казва с поведението си, че вече е готов да започне да използва гърне. Например:

  • Бебето се изхожда по едно и също време на деня или през предвидими интервали от време. Уведомява ви чрез думи или друг тип поведение, че предстои да се изходи
  • Може само да се събува и обува
  • Проявява интерес към банята и това какво другите хора правят в нея
  • Може само да отиде до гърнето и да седне на него
  • Започнало е да ви казва „Не!“ Предпочита някои от играчките му да стоят на точно определени места. Това показва, че то вече е готово да контролира неща в обкръжаващата го среда
  • Знае какво означават думите „мокър“ и „сух“
  • Реагира на похвали и търси повод да го похвалите

Ако вашето дете показва повечето от тези признаци, то може би е готово да се приучи към гърне, но помнете, че не бива да го приучавате в момент, когато е стресирано (например когато е на непознато място) или болно. Ако изглежда, че не се получава, преустановете опитите и опитайте отново след няколко седмици.

Всяко дете се научава – просто му дайте време.

Коментари

Коментари за “Как да познаем, че бебето е готово да използва гърне”

Вили

03.06.2015 22:11

Синът ми седна на гърне за първи път на 9 месеца,като си ходеше по малка и голяма нужда. В момента е на 1.6 години и от около 2 месеца не иска да седи на гърнето, като го слижа и става, плаче и не иска да стои. Дайте съвет как да подходя.
Виж всички 1 коментара Добави коментар