С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Да знаем повече. Да бъдем себе си.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Да знаем повече. Да бъдем себе си. (1 от 11)

Чували сте, вероятно за вече набиращия все по-голяма популярност метод на обучение сугестопедия. Може би дори знаете, че това е един от най-приятните, лесни и вълнуващи методи за усвояване на учебен материал и за използване на потенциала на съзнанието и подсъзнанието. Някои го асоциират с игра и не грешат, макар и това да не е изчерпателно. Но да - играта е в основата на трениране на уменията от момента, в който се раждаме и е най-естествения начин за придобиване на знания и опит.

Вероятно обаче малцина знаят, че чрез сугестопедията се усвоява многократно по-голям обем материал, спрямо традиционно прилаганите дидактически практики. Това е безспорен факт. Усвоените знания са трайни, а прилагането им впоследствие се случва естествено.

Това прави сугестопедията най-подходящият метод за изучаване на езици, където освен научаването на значително повече думи и усвояването на граматиката, се постига една лекота в естественото им прилагане. Така всъщност ние проговаряме езика свободно.

Свободата е в основата на методологията сугестопедия (от „suggest“ – предлагам), създадена от проф. д-р. Георги Лозанов през 60-те години на ХХ-ти век. Но за това повече, след малко. Сега тази наука изживява ренесанс и се завръща в родината си, след като вече десетилетия успешно се прилага на 5 континента; след като нейни принципи се прилагат успешно години наред и в една от най-добрите образователни системи в света – финландската; след като е получила признанието дори на ЮНЕСКО, която дава високата си оценка - „по-висш метод на обучение“.

Преподаването по този метод изисква специална квалификация на преподавателите, а не на последно място също и подбрана среда, в която да протича учебния процес. Усещането, че сте сред близки хора в приятна обстановка, увеличава многократно възприятията и резултатите, когато до вас имате високо подготвен сугестопедагог, който знае как да ви преведе по пътя на знанието.

Това можете да откриете в Център по класическа сугестопедия Вихровения, който се роди като естествено продължение на Образователни центрове МеДиа - един от първите и най-големи образователни центрове в България, развиващ най-добрите и хуманитарни практики вече 16 години.

Вихровения работи целенасочено в посока развиване и осъвременяване на образователните практики чрез прилагане на класическата сугестопедия точно така, както проф. д-р. Лозанов ни я е завещал.

На 17-ти ноември Център Вихровения има празник - отбелязва своята петгодишнина. В този специален ден те ще отворят вратите си на ул. Чипровци №9 за посетители, които да се докоснат до този изумителен метод за обучение, да разговарят лично с квалифицирани преподаватели сугестопедагози, да се докоснат до уюта на мястото, в което се провеждат заниманията и не на последно място да получат подаръци.

►Всеки ще получи подарък на стойност 50лв. от Център за класическа сугестопедия Вихровения и 50лв. от Център за обучения МеДиа за основен курс от 100 учебни часа.

►А всеки ефективно записал се в деня ще получи подарък от 100лв. за основен курс от 100 учебни часа от календара на Вихровения.

Освен това ще има множество подаръщи и изненади от нашите приятели и партньори - Столична опера и балет, Театър "Българска армия", Театър Възраждане, Малък градски театър зад канала, Дом на киното, Мандала .. и не само.

В навечерието на техния празник ги попитахме, на какво се дължи успехът им, в тази така пренаситена и понякога объркваща среда от предложения за образователни възможности.

„Защото стриктно следваме завещаното от проф. д-р Лозанов и сме неразривно свързани с Фондацията „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“ – единствената организация, която е упълномощена да обучава и сертифицира сугестостопедагози и която е приютила всички оригинални трудове и изследвания, свързани с тази вълшебна наука. Защото всичките ни преподаватели са изключителни професионалисти, дълбоко отдадени на сугестопедията педагози с опит и изграден престиж. Разполагаме с 6 учебни бази на ключови места на територията на София, в които се обучават деца и възрастни. Спечелили сме доверието и си партнираме с десетки образователни институции, сред които елитни училища и университети. Сътрудничим с множество културни институции, които осъзнават колко е важно още по-голямото популяризиране на сугестопедията. Вече преподаваме и на множество от големите компании в България, за които езиковата подготовка на служителите им е от ключово значение. Те са хората, които споделят със свои близки и колеги през какво чудо са преминали и колко много са постигнали за кратко време. В ролята си на сертифициран Център за професионално обучение помагаме на възрастните, освен да развият езиковите си умения с лекота и увереност, така също и да намерят своето професионално поприще или да израстнат в кариерата. Специално за тях сме разработили сугестопедично обучение освен по английски език и по бизнес английски – единствената програма одобрена от „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“. В годините натрупахме незаменим опит, който се оценява високо от нашите партньори, колеги, ученици и те сами се превръщат в наши посланици. Но най-важната причина за постигнатото до тук е, че обичаме и в вярваме в смисъла на това, което правим и за нас то е призвание.“

Това бе отговорът на Вихровения и МеДия. Но в днешно време сме свикнали да бъдем максимално информирани. Имаме много въпроси и търсим техните отговори. Ето няколко от най-често задаваните, които може би и вие вече си задавате:

7 често задавани въпроси за чуждоезиковото обучение чрез класическа сугестопедия.

1. Защо да избера сугестопедия като метод на обучение?
Защото това е начинът най-бързо, най-трайно и не на последно място най- приятно да научите чужд език. Това е краткият отговор, който е следствие на много по дълъг отговор, и то на друг въпрос – какво е сугестопедия.

2. Какво е сугестопедия?
Науката сугестология и сугестопедията като методика на преподаване са разработени от проф. д-р Георги Лозанов през 60-те години на миналия век, в следствие на неговата дългогодишни практика като лекар – психиатър, психолог, физиолог на мозъка.
В течение на няколко десетилетия изследвания върху явните и скритите възможности на човешкия мозък проведени от проф. д-р Лозанов, с неоценимата помощ на проф. д-р Евелина Гатева – вокален педагог, който познава в дълбочина възможностите и въздействието на музиката и с помощта на десетки учени от БАН, лекари и педагози се ражда сугестопедията в настоящата си завършеност и несравнима с никой друг метод резултатност. Метод получил вече своето световно признание.

3. За кого е подходяща сугестопедията?
За всеки - за вас, за вашите деца, за вашите родители, за начинаещи, за напреднали, за хора с различни професии и социален статус. Възрастта, полът и занятието не са фактор човек да придобие ново знание или да научи нов език.

Изключително подходяща е за хора със специфични образователни потребности и в това отношение сугестопедията няма аналог, особено ако говорим за деца. Истината е, че те са много любознателни и с едно докосване до нея те ще заобичат познанието и процеса на учене – нагласа, която винаги ще им помага да са сред първите в това, което правят. Сугестопедията е особено подходяща и за възрастни - такива, които са натрупали пасивни знания, но по една или друга причина не успяват да ги пуснат в употреба или такива, които много искат да научат чужд език.

Във Вихровения и Медиа се обучават сугестопедично най-малките – 4-7 годишни да се научат да четат, пишат и смятат. Чрез сугестопедично езиково обучение успешно се подготвят кандидат-гимназистите и кандидат-студентите да продължат обучението си точно там, където най-много биха желали; с почти 100% успеваемост се провежда и подготовка и за престижния сертификат IELTS.
Сугестопедични курсове има още на немски, френски, италиански, испански, руски, гръцки. И разбира се - на български! На тези, за които българският не е роден език. Често се случва към сугестопедията да се обърнат за помощ чужденци, които познават метода и неговата успеваемост от родната си страна.

4. Кое е различното от другите методи на обучение?
Сугестопедията използва множество психологически и художествени средства, с които да въздейства на всички сетива, за да се отключат скритите заложби, които всеки човек притежава (другото име на сугестопедията е „резервопедия“ - използване на резервите на човешкия мозък).
Няма домашна работа и човек не е ангажиран с нищо допълнително извън сугестопедичния курс. Работи се изключително много върху вътрешната мотивация на човек сам да преодолее вътрешните си бариери, сам да продължи да се занимава с езика дори след края на обучението. Учи се, чрез игра, чрез влизане в роли, с помощта и въздействието на музиката и високите постижения на класическото изкуство, чрез ситуации и истории, които въвличат неусетно в езика и света, където той се говори. Граматиката и писането идват неусетно като част от живия език, а не изолирано от цялото. Методът има и чисто психотерапевтичен ефект, не води до натоварване или напрежение, такова каквото познаваме от традиционните методи.
Проф. д-р Лозанов казва „Използвай ума си и следвай сърцето си“.

5. За колко време мога да науча езика при вас?
От ниво „нула“ в рамките на 100 учебни часа ще получите напълно достатъчна основа, да водите уверено разговор в чуждоезикова среда. За 100 учебни часа, колкото е времетраенето на един стандартен сугестопедичен курс се овладяват 2000-2500 лексикални единици. Това е количественият показател, увеличеният обем от материал, ниво А1 и А2 (две нива от стандарта на европейската езикова рамка се вземат с един сугестопедичен курс).
Това са двойно по-добри количествени резултати от класическите дидактични методи на обучение. Но същинската стойност на идва от качествените резултати - дълготрайност на усвоения материал; придобитите знания по време на обучението да бъдат изцяло активни; създаване на неизкоренима вътрешна мотивация и убеденост на изучаващия езика в собствените му възможности и потенциал за учене; безусловна любов към новия език и ученето като процес, който вече не е натоварване, а се случва с лекота и искрено желание. Това сугестопедията може да гарантира дори само след 100 учебни часа.

6. След като резултатите от сугестопедично обучение са толкова добри, защо не се преподава и в училище или в университета?
Преподаването по този метод предполага съответната подготовка на преподавателите. От значение е и средата. За съжаление това е интелектуална, времева, а и финансова инвестиция, която не е по силите на образователната ни система. Ще е необходима и воля, за да се пристъпи към подобен вид държавно образование. Затова към момента единствения начин да се докоснете до този изумителен метод е чрез специализиран център за обучение.

Все пак и в родните ни училища се срещат учители, които инстинктивно носят сугестопедичния подход в себе си. Имали ли сте любим преподавател и с какво е спечелил вашето доверие и симпатии, а помните ли на какво ви е научил? Ако отговорите утвърдително, вашият преподавател съзнателно или не е използвал методи, които проф. д-р Лозанов е доразвил и обогатил в цяла методика. Всеки добър преподавател иска или не е добър сугестопедагог – използва художествени средства, психологически похвати, влиза в роли, работи за мотивацията на своите възпитаници, за тяхната успеваемост, за трайни знания, а не единствено да мине по учебната програма и план, които има да изпълнява.

7. Под номер 7 вместо следващ въпрос-отговор решихме да поставим Седемте закона на сугестопедията, формулирани от проф. д-р Лозанов. Те отговарят на всички въпроси, включително не зададените...

 • Любов
  Любов към човека, която преподавателят носи и излъчва. Любов, която да породи освобождаване, доверие, спокойствие, да стимулира изявата, да насърчи общуването.
 • Свобода
  Сугестопедията не налага, а предлага (от „suggest“ – предлагам). Свободата, като висша ценност в общуването и в споделянето между преподавателя и обучаващите се. Курсистът е свободен да се включи или не в дадена дейност, според личното си разположение.
 • Убеденост на преподавателя, че нещо необикновено се случва
  Това поражда вдъхновение у него, което се предава и на обучаваните и дава тласък на разкриването на собствените им резерви.
 • Многократно увеличен учебен материал
  „Колкото повече се натоварва паметта, толкова резултатите са по-добри,”…„Сега учещите са способни да усвояват учебния материал поне два до три пъти и до пет до десет пъти по-бързо и по- добре от резултатите в традиционните методики, с благоприятен ефект върху здравето и възпитанието. В бъдеще този ритъм на усвояване може да се увеличи многократно“ - проф. д-р Лозанов.
 • Връзката цяло-част, част-цяло
  Частта е неделима от цялото. Учебният процес се хармонизира като се преподават частите чрез цялото, където водещо е цялото.
 • Златната пропорция
  Можем да я открием навсякъде в природата. Можем да я намерим и в класическото изкуство. Приложена в обучението, тя помага да учим без умора. Изразява се в числото 0,618... Златното сечение ни води при определянето на времетраенето на различните дейности в сугестопедичното обучение и хармонизира целия процес.
 • Използване на класическото изкуство
  Специално подбрани класически произведения – музикални, литературни, репродукции на шедьоври на изобразителното изкуство, както и цялостната естетика, спомагат да се създаде приятна, спокойна и хармонична среда, без напрежение. Сугестопедичното изкуство дава подтик на вдъхновението, подпомага възприемането на нови знания и подобрява културата на обучителите и обучаващите се.

Ето и как да ги намерите:

Адрес: София, ул. Чипровци №9 (метростанция Сердика)
Телефон: 0879 811 644
Имейл адрес: vihrovenia@vihrovenia.bg
Уеб сайт: www.vihrovenia.bg
Фейсбук: www.facebook.com/vihrovenia

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Да знаем повече. Да бъдем себе си.”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Любопитно"

Следродилната депресия идва и с години закъснение

Учени: Следродилната депресия идва и с години закъснение

Прието е да се счита, че следродилната депресия се развива веднага след...

Физическото наказание се отразява върху детското развитие

Физическото наказание се отразява върху детското развитие

Физическото наказание на непослушните деца „Не работи!“.

Разходките укрепват имунната система

Разходките укрепват имунната система

Редовните разходки пеша имат положителен ефект върху имунната система и ни...

Майките формират вкуса на децата си още преди раждането

Майките формират вкуса на децата си още преди раждането

Майките могат да влияят на вкусовите предпочитания на детето си още преди...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби