С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Защо е важно правилното хранене на детето?

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Защо е важно правилното хранене на бебето?

Осигурявайки на Вашето дете правилно и балансирано хранене, Вие се стараете да му дадете възможно най-добрия старт в живота. Храненето през първите години на живота е важно за физическото и нервно-психичното му развитие. Знаете ли, че ...

1. Малките деца в началото на своя живот растат изключително бързо.

През първите години те израстват по-бързо, отколкото когато и да било след това. И на 3-годишна възраст продължават все още да наддават на тегло с 8 g ежедневно.

Защо е важно правилното хранене на  детето?

2. Растящият детски организъм се нуждае от значително повече (до 6 пъти) хранителни вещества на kg тегло, отколкото възрастните. Но стомахчето на малкото дете е все още около 5 пъти по-малко в сравнение с това на възрастните. Нерядко апетитът на подрастващите деца е капризен и те не се хранят добре. Затова всяка поднесена лъжичка детска храна трябва да съдържа много повече важни хранителни вещества в необходимите количества.

3. Осигуряването на правилно хранене е залог за здравословен растеж. Препоръчително е още през първите години от живота на детето да се формира здравословен модел на хранене с достатъчно количество разнообразна храна, плодове, зеленчуци и съвсем малко захар. Приемът на прекомерно голямо количество протеини е неблагоприятен за здравето. Някои родители непосредствено след кърмата предлагат на своето бебе краве мляко. Кравето мляко не е най-подходящо, тъй като съдържа твърде много протеини, докато млеката, предназначени за малки деца, са с балансиран състав и са по-добър избор.

ВАЖНО:  Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето. По време на подготовката и в периода на самото кърмене е важно да се храните здравословно и балансирано. Смесеното хранене с кърма и заместващо хранене през първите няколко седмици от живота може да намали количеството на Вашето мляко и възстановяването на лактацията, след като веднъж е взето решение да не се кърми, е трудно. Трябва да се имат предвид социалните и финансовите затруднения при използване на мляко за кърмачета. Неправилната употреба на мляко за кърмачета, неподходящи храни или методи на хранене могат да застрашат здравето. Ако използвате мляко за кърмачета, Вие трябва стриктно да следвате указанията за използване – неспазването на инструкциите може да причини заболяване на Вашето дете. Винаги се съветвайте с Вашия лекар, акушерка или друг здравен специалист по отношение на храненето на Вашето бебе.

Защо е важно правилното хранене на  детето?

4. Мозъкът продължава да се развива и след навършване на 1 година. Храненето на малкото дете трябва да подпомага оптималното му развитие. Aptamil 3 с Pronutra+ e мляко, специално предназначено за малки деца, с оптимално съдържание на омега-3 (DHA) и омега-6 (АА) мастни киселини, които допринасят за правилното развитие на мозъка.

5. Желязото е изключително важно за развитието на мозъка. То осигурява кислород, необходим за неговия растеж и функциониране. При недостатъчен прием на желязо чрез храната е възможно детето да развие желязодефицитна анемия, която може да доведе до дефицит на вниманието или до влошаване на възможностите за запаметяване. Кравето мляко не съдържа достатъчно желязо за малките деца. Aptamil 3 и 4 с Pronutra+ осигуряват желязо, йод и витамин D, от които се нуждаят малките деца за правилното развитие на мозъка.

Защо е важно правилното хранене на  детето?

6. Храненето допринася за укрепването на имунната система. Всички деца боледуват от инфекции, но ако Вашето дете се отглежда в детско заведение, то тези епизоди зачестяват. Естествен е Вашият стремеж да направите всичко, което е възможно, за да засилите имунната система на детето. Млеката за малки деца биха могли да помогнат. Едно от последните проучвания е проведено при деца на възраст от 1 до 3 години, които се отглеждат в детски заведения. Ефектът на Aptamil 3 с Pronutra+ е сравнен с този на друго мляко без съдържание на пребиотични влакнини, омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини. Изследователският екип получава информация от родителите за броя на прекараните от децата им инфекции през годината. При децата, консумирали Aptamil 3 с Pronutra+, съдържащ комбинация от пребиотици (scGOS/lcFOS), витамини (A, C , D и др.), желязо, омега-3 и омега-6 мастни киселини (AA/DHA), се отчитат значително по-малко инфекции.

  • Научете повече за храненето на малкото дете на  www.aptaclub.bg

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Защо е важно правилното хранене на детето?”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Хранене"

Сънливо кърмаче

Сънливо кърмаче - кога продължителният сън е притеснителен

Мечтаеш си за едно прекрасно спящо бебче, а изведнъж се оказва, че това е...

На каква възраст бебето може да започне да яде мляко и яйца?

На каква възраст бебето може да започне да яде мляко и яйца?

Въпрос: На каква възраст бебето може да започне да яде мляко и яйца?

Твърда храна на бебето – кога?

Твърда храна на бебето – кога?

Синът ми е на три месеца и се чудя дали да започна да го захранвам първо със...

Захранването на бебето – сложно само на пръв поглед :)

Захранването на бебето – сложно само на пръв поглед :)

Като консултант по кърмене често контактувам с майки и всеки път се учудвам...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби