
Как да се отървем от биберона?
Детето ти вече ходи стабилно, а досадната бебешка залъгалка, наречена биберон, продължава да стърчи от устата му. Време е да помислиш за решение на проблема.
Планиране
Бременност
Бебе
Дете до 7 години
Дете над 7 години
Детето ти вече ходи стабилно, а досадната бебешка залъгалка, наречена биберон, продължава да стърчи от устата му. Време е да помислиш за решение на проблема.
Пазарът изобилства от сочни череши, праскови, сливи, от ухаещи на градина домати и краставици, жълти пъпеши и готови да се пръснат от сок дини :). А твоето мъниче тъкмо навършва подходящата възраст, за да се запознае с целия този калейдоскоп от аромати и вкусове!
Преди да обърнеш гръб на това богатство, с доводи от рода на „не знам дали са проверени“, „сигурно са пълни с нитрати“, „алергени са“, ето ти два въпроса, над които да помислиш: Докато беше бременна, само проверени храни ли присъстваха в менюто ти? Докато кърмеше, не купуваше ли плодове и зеленчуци от пазара?
Със сигурност през тези периоди мъничето ти вече се е срещнало с нитратите и всичко друго, от което така ревностно се опитваш да го предпазиш. А сега му предстои да опознае вкуса на храната, която ще приема оттук нататък. Не бива да лишаваме децата си от толкова полезните сезонни пресни плодове и зеленчуци. Пък и нитратите, както е известно, се отмиват (измий добре продуктите със студена вода или ги накисни във вода с малко сода бикарбонат)..
Праскови/нектарини - Богати са на вит. С и вит. А, както и на ценни фибри. Имат разхлабващ ефект (заради власинките), затова е добре да се дават, ако бебето има запек. Подходящи са още при началото на захранването, като е важно до 8-ия месец да се предлагат обелени и термично обработени.
Кайсии - Изключително богати на вит. А. Само 3 кайсии съдържат около 30% от дневните нужди от вит. А на организма. Могат да се включат в менюто на бебето още от 6-ия месец (отново термично обработени в началото).
Череши - Една чаша череши съдържа около 20 мг калций. Много богати са и на вит. С. Обелени, термично обработени, на пюре или изцедени на сок могат да се предлагат още от началото на захранването (6-7 месец). В суров вид, като само е премахната костилката може да се дават от 8-мия месец.
Пъпеши - Богати на вит. С и вит. А. Една чаша нарязан пъпеш съдържа почти 100 % от дневната нужда от вит. А. С оглед на това, че се предлагат предимно сурови, е добре да се въведат около 8-ия месец в менюто на бебето. Ако обаче се изцеди сокът им, няколко лъжички от него може да се предложат и на 6-7-месечно бебе.
Диня - Много богата на вит. А, вит. С и фибри. Заради съдържащата се целулоза не е подходяща за сурова консумация преди 8-мия месец. Сок от диня, обаче може да се предлага още от началото на захранването (около 6-тия месец).
Грозде - Съдържа полезните за организма флавоноиди и е силен антиоксидант (особено тъмните сортове) .Гроздето не алергизира. Опасността при него е в три направления – твърда кора, семки и овална форма. Може да се предлага още от 6-тия месец, ако е обелено, без семки и смачкано. Идеално е за сокове през лятото. След 8-мия месец може да се предлага нарязано на парченца, за да може бебето да си го взема само.
Боровинки - Богати са на антиоксиданти, фибри, вит. С и вит. А. Погрешно се причисляват в групата на ягодите, къпините и малините. Могат да бъдат предложени около 8-мия месец на бебето, а изцедени на сок и по-рано.
Идея на заем
В чужбина се продават торбички, пълни с черешови костилки, които се затоплят в микровълнова фурна и се слагат на коремчето на бебето, за да облекчат пристъпите на колики. Ако нямаш възможност да си поръчаш такава, можеш да събираш костилките от изядените череши, да ги измиеш и изсушиш на слънце и сама да си ушиеш такава торбичка :).
Ако твоята рожба ще проплаче за пръв път през летните месеци, то ще ти се наложи да захранваш в зимния период. Той, за съжаление не е особено благодатен на пресни плодове и зеленчуци. Затова, ако имаш възможност, е добре още отсега да приготвиш пакетчета с тиквички, моркови, чушки, череши, боровинки, грозде, сливи и всички други сезонни плодове и зеленчуци, които откриваш на пазара или (ако си от щастливките) имаш в градината си.
Замрази ги – това е най-добрият начин за консервиране на плодове и зеленчуци, защото така оптимално се запазват полезните им вещества.
Ето някои основни правила за този вид консервиране:
Тиквички - Избират се пресни, свежи тиквички. Може да се нарежат на кубчета, на шайби или да се настържат. Важно е преди да се замразят да се отцедят от водата и да се подсушат добре. Не – готви се в замразен вид.
Зелен фасул - Млад, зелен фасул, без конци. Измива се, почиства се и се бланшира за около 3 минути. Не – готви се в замразен вид.
Моркови - Подбират се млади моркови, с крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или кръгчета и се бланшират около 3 минути. Не – готви се в замразен вид.
Чушки (зелени, червени) - Избират се месести чушки. Почистват се от семената и дръжките и се нарязват (може да останат и цели). Бланшират се 2-3 минути. Не – готви се в замразен вид.
Карфиол - Избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се между 3 и 5 минути, като във водата се добавя лимонена киселина, за да се запази карфиолът бял Не – готви се в замразен вид.
Зеленолистни (спанак, лапад, коприва) Избират се с крехки, непожълтели листа. Изчистват се и се измиват добре. Може да се сварят и пасират, а може и да се бланшират за 2-3 минути Размразяват се частично на стайна температура.
Кайсии - Избират се стегнати, добре узрели плодове. Почистват се от костилките, потапят се в лимонов сок и захар, бланшират се за около 30 сек. и се замразяват в 45% захарен сироп. 4-6 часа при стайна температура.
Праскови - Избират се здрави, твърди плодове. Обелват се и се нарязват на парчета; бланшират се и се замразяват в 40% захарен сироп. 3-5 часа на стайна температура.
Боровинки - Измиват се и се отцеждат. Замразяват се със захар – 100 г захар на 500 г боровинки. 3-7 часа на стайна температура.
Череши/вишни - Избират се здрави, ненаранени плодове. Измиват се, отцеждат се, почистват се от костилките. Замразяват се в 45% захарен сироп. 5-8 часа на стайна температура.
Круши - Добре узрелите плодове се измиват, обелват се, почистват се от сърцевината и се бланшират 2-3 минути. Замразяват се в 35% захарен сироп. 4-6 часа на стайна температура.
Консултант: д-р Анета Попиванова, неонатолог, началник отделение Физиологично, Майчин дом, София
Не се сърди на педиатъра, ако ти каже, че детето ти е дебело. За него е...
Храненето на детето е сред най-важните фактори за развитието му, от които...
Да, вече е ясно, че захранването е добре да се случи около 6-ия месец на...
Често наблюдаван роден феномен е дете, тичащо с връстници на площадката, а след...
Според статистиките все повече деца в невръстна възраст имат проблеми с очите и...
Не се сърди на педиатъра, ако ти каже, че детето ти е дебело. За него е...
За много хора поставянето на бебето във вашето легло или е „неправилно“ или...
Ако кърмите на режим и имате повече кърма, отколкото бебето е в състояние да...
Кои са възможните причини за повишена температура при детето и колко опасна е...
Човешката памет е способна да съхранява огромни количества информация. А...
Внезапното среднощно събуждане може да сполети всеки от нас и причините за това...