Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Междинната закуска – твърдо „Да“ за всяко дете

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
 д-р Мария Николова

С д-р Мария Николова ще поговорим за междинната закуска. Какво е значението ѝ и препоръчителното ѝ съдържание? Защо е основна част от здравословно хранене при малки и големи деца, как предпазва малчуганите да не заменят здравословните храни с не толкова полезни?

1. Напоследък наричат междинната закуска умна закуска. Защо?

Тялото ни се нуждае непрекъснато от енергия и хранителни вещества. Хранейки се редовно и с правилните междинни закуски, се поддържат постоянни нивата на кръвната захар, а глюкозата е храна за мозъка. Подобряват се физическото и менталното представяне на децата – те са по-концентрирани в следобедните часове, с по-добра памет, по-спокойни са и не се хранят компенсаторно с по-големи количества храна за сметка на прости захари.

2. Какви са ползите от междинната закуска за най-малките деца?

Малките деца трябва да се хранят на 2 – 3 часа и междинната закуска е от изключително значение за нормалния им растеж и развитие. Тези деца приемат по-малки количества храна и огладняват по-често. Междинното хранене трябва да е също толкова балансирано и здравословно, както и основните хранения. 

Най-добре е то да включва плод, зеленчук, млечен продукт, пълнозърнест продукт и чаша вода. Така се обогатява диетата на децата с омега-3 полиненаситени мастни киселини, холин, фибри, калций, желязо, антиоксиданти – витамин С, витамини група В и фолиева киселина, витамин D.

3. Междинната закуска и децата с наднормено тегло – за или против?

Много са проучванията, сочещи, че пропускането на 1, 2 или повече хранения води до по-обилно хранене и избор на нездравословни и с висока енергийна плътност храни в следващите хранителни приеми. Междинната закуска поддържа постоянни нивата на кръвната захар и контролира апетита. Разбира се, има частни случаи, когато трябва да се редуцират или увеличат междинните хранения (метаболитни проблеми, стомашно-чревни заболявания), но само под контрол на лекар специалист.

Междинната закуска – твърдо „Да“ за всяко дете

4. Нуждаят ли се от тази закуска злоядите деца?

Разбира се, дори в по-голяма степен от „добре хранещите се“. Всеизвестна е поговорката „Апетитът идва с яденето“. Децата ще имат добър апетит, ако им се създаде определен режим на хранене, а не да им се предлага храна непрекъснато и безразборно през целия ден. Децата обичайно саморегулират апетита си съобразно енергийните си потребности, но злоядите, капризни и придирчиви деца се хранят с по-малки порции и по-еднообразно, което налага и по-често хранене с повече подкрепителни закуски. Същевременно не трябва да се правят непрестанни забележки на децата, да се насилват или да се забавляват, за да си изядат определеното количество храна. Съветвам да се предлага вкусна и добре изглеждаща храна.

5. Кога и защо ние родителите пренебрегваме междинната закуска?

Не мисля, че родителите пренебрегват междинната закуска. По-скоро под натиска на детето (за да го успокоят или възнаградят) в забързаното ежедневие, или поверявайки грижите на баба/дядо, които се опитват да му угодят, се купува, понякога дори и тайно от родителите, нездравословна, бърза, леснодостъпна, пакетирана подкрепителна закуска със силен сладък или солен вкус. Децата лесно привикват, харесват и търсят силно соления или сладък вкус на храната. Междинната закуска трябва да бъде предварително обмислена, здравословна, но и да е вкусна и привлекателна за децата. Може дори да направите списък с подходящите храни.

6. Какви продукти е препоръчително да съдържа междинната закуска?

Добре е да има комбинация от зърнена храна, когато е възможно пълнозърнеста (може да е пълнозърнеста бисквита, филия хляб с млечен продукт или кисело мляко с овесени ядки, пълнозърнесто хлебче с шунка или зеленчуци), с млечна напитка – прясно мляко, айрян, плодово мляко, или прясно изцеден сок плюс пресен зеленчук или плод според сезона. Примерна следобедна подкрепителна закуска би включвала ябълка, кисело млекце, пълнозърнеста бисквита и чаша вода.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Междинната закуска – твърдо „Да“ за всяко дете”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Хранене"

Колбасите в детското меню

Колбасите в детското меню

Колбасите никога не са имали репутация на особено здравословна храна и това не...

Най-добрата закуска за детето

Най-добрата закуска за детето

Коя е най-добрата закуска за твоето дете? В следващите редове ще си поговорим...

Достатъчно ли се храни детето?

Достатъчно ли се храни детето?

Често наблюдаван роден феномен е дете, тичащо с връстници на площадката, а след...

Коя е най-подходящата детска напитка?

Коя е най-подходящата детска напитка?

Изборът от напитки за деца е огромен. Някои от тях са подходящи и полезни,...

Dove Baby

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби