С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Бащите виновни за хранителните навици на дъщерите си

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Разговорите с родителите относно храненето и теглото на момичетата влияе върху формирането на хранителни и други навици, сочи изследване на университета на Минесота, САЩ.

Бащите виновни за хранителните навици на дъщерите си

От началото на пубертета момичетата стават силно чуствителни на тема „килограми“. Ключово значение за поведението на бъдещата жена относно собственото й здравословно състояние в този аспект играе умението на родителите да насочват мисленето й в положителна насока.

И тук най-силна следа остава моделът на поведение на родителите и след това казаното от тях.

През пубертета девойките изпитва силно напрежение заради налагащия им се стереотип на визия и поведение от страна на обществените възприятие за естетично и средата, в която се движат. В този период девойките нарушават хранителния си режим с цел да отслабнат.

Ролята на родителя през тези години е да разобличи един публичен мит - че, всъщност, красивият външен вид зависи от правилно хранене и физическа активност и не е нищо друго освен отражение на добро общо здравословно състояние.

Изследователи от Университета на Минесота анкетират над 2300 подрастващи и 3500 родители за начините, по които обсъждат проблема с наднорменото тегло и извеждат интересна закономерност. Децата на родителите, които дискутират с тях теми като здравословно хранене и спорт, са с много по-малка вероятност да развият хранителни и поведенчески нарушения. И напротив, родители, които обсъждат външния вид и телесното тегло на децата си създават по-тежка среда, която предразполага не само към нездравословно хранене, но и към зависимости като тютюнопушене и алкохолизъм.

Ако родителите се фокусират предимно върху ежедневието и спортните заложби на децата, има по-голяма вероятност те да поддържат здравословен начин на живот. Съсредоточаването върху килограмите и налагане на социални норми могат да имат тежки последици.

Разговорите на бащите с дъщерите, изненадващо, имат по-голяма сила от тези с майките. Ако бащата говори предимно за затлъстяване и за външен вид, негативните ефекти са много по-вероятни, отколкото, ако той подстрекава детето си към спорт и физическа активност.

Бащите виновни за хранителните навици на дъщерите сиИзключително важно е, когато се провеждат подобни разговори, те да бъдат строго поучителни, без да се използват язвителни изрази или епитети и сравнения, които биха засегнали децата.

Най-сигурният начин момичетата да се радват на желаната привлекателна фигура е като им се създаде модел на подражение в семейството. Личният пример моделира както избора на правилни и здравословни храни, така и предпочитанието към спортни дейности, особено когато от детството се отделя време за подобни активни занимания заедно

Ако въпреки положителния образец за стил на живот, момичето има проблеми с теглото или с вредни практики като диети и гладуване, е необходимо да се потърси съдействието на компетентен специалист, който да открие причината за проблема. Резките промени в настроението и теглото имат и други възможни обяснения в този случай като хормонален дисбаланс, депресия, диабет...

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Бащите виновни за хранителните навици на дъщерите си”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Хранене"

Колбасите в детското меню

Колбасите в детското меню

Колбасите никога не са имали репутация на особено здравословна храна и това не...

Най-добрата закуска за детето

Най-добрата закуска за детето

Коя е най-добрата закуска за твоето дете? В следващите редове ще си поговорим...

5 правила за пълноценно хранене на детето

5 правила за пълноценно хранене на детето

Не е сложно да създадеш на детето си здравословни навици за хранене. Просто се...

Тайната на добрия апетит при детето

Тайната на добрия апетит при детето

Чудиш се защо твоят наследник се дърпа, когато го каниш на масата, и после с...

Дете до 7 години

Урок по внимание

Урок по внимание - можем ли да научим детето на концентрация?

Какво се крие зад детското невнимание и можем ли да научим детето на...

Кога проговаря детето и как да му помогнем?

Кога проговаря детето и как да му помогнем?

Проговарянето на детето е един от най-вълнуващите моменти в развитието му. А ...

5-те най-уязвими зони при децата

Кои са 5-те най-уязвими зони при децата?

Децата сякаш имат дежурен „репертоар“ от здравословни проблеми, които ги...

Храненето на детето - няколко "био" правила

Храненето на детето - няколко "био" правила

Детето расте, но ние продължаваме да следваме екологичната посока, която сме...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби