С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Слънчевите бани са полезни за бременните

Добре е бременните жени да се излагат на слънце. Важно е обаче да не...

Защо боледуват децата

„Отново кашлица, температура... Е, колко пъти ще боледува този месец детето?“ -...

Сънят на мама - приспособи се към ритъма на бебето и спи

Попитах десет млади майки с какво най-трудно свикнаха и какво най-много им...

Наръчникът на мама по Първа лятна помощ

Лятото е тук. А с него и опасностите, които дебнат малчо.


Последно посещение: Дата и час: Чет Авг 13, 2020 2:17 pm


Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: БИО храните
МнениеПубликувано на: Пон Апр 12, 2010 11:34 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Какво е БИО?

Био производството следва простичкия принцип, че нашето здраве е пряко свързано с храната, която консумираме, и съответно със здравето на почвата.

Био фермерите произвеждат силна, питателна храна от здрава, добре балансирана почва. В работата си те следват стриктни изисквания, познати като био стандарти, които определят какво могат и какво не бива да правят. Крайната цел е опазването на природата.

Био фермерите използват сеитбооборот, за да поддържат почвата плодородна и да я предпазват от изтощение. Какво означава това? Ако тази година един фермер използва дадена площ за пасище, догодина на същото това добре наторено място той сее пшеница.

Използването на генно-модифицирани организми в био производството е забранено. Забранени са и изкуствените торове и опасни пестициди. В краен случай фермерите могат да използват седем от хилядите пестициди, които се прилагат повсеместно в конвенционалното земеделие.

Проблемът с паразитите при селскостопанските животни се решава като животните често сменят пасищата си. С други думи вземат се превантивни мерки, вместо животните рутинно да получават ненужни медикаменти.


Основни преимущества на био производството

С много малки изключения, биологичното земеделие забранява използването на изкуствени торове и пестициди.
Вместо това био фермерите се грижат за здравето на почвата като отглеждат разнообразни култури.
Животните се гледат без рутинно използване на медикаменти и антибиотици, като това е в контраст с интензивното селско стопанство.

Био и еко

„Био” и „еко” са думи, вписани в българския закон. Всяка храна, която носи надписа „био” или „еко” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Логото на сертифициращата организация – като Балкан Биосерт – е гаранция за био произход.

Все повече хора по света предпочитат био храните

Вкус – Много хора купуват био продукти, просто защото те са много по-вкусни.
Произход – Био фермерите не използват ненужни химикали. Хранителните добавки, които често се свързват с появата на астма и сърдечни заболявания, са забранени в био земеделието.
Околна среда – Био земеделието щади природата и по тази причина в една био ферма има много по-голямо разнообразие от птици, пеперуди и растения. Био стандартите забраняват използването на ГМО технологии.
Грижа за животните – Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.

Източник:http://www.bio.bg/


Последна промяна Ninkata на Пон Апр 12, 2010 11:39 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 12, 2010 11:39 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
10 причини да ядем био храни

1. Първи по вкус
Много хора предпочитат био храните, защото ги намират за по-вкусни от продуктите на интензивното земеделие. Био плодовете и био зеленчуците следват естествен ритъм на растеж и имат по-малко съдържание на вода. Това е причина за по-ясно изразения им вкус. Според изследвания на европейския пазар, за много хора качеството и вкусът са по-важни от ниската цена.

2. Източник на здраве
Като цяло био продуктите съдържат повече витамин С и важни минерали като калций, магнезий, желязо, хром, както и антиоксиданти, известни със свойството си да предотвратяват раковите заболявания. Био млякото съдържа повече есенциални мазнини от типа Омега 3, витамин Е, витамин А (бета каротин) и други антиоксиданти.

3. Опасни добавки
Само 32 от общо 290 хранителни добавки одобрени от ЕС са позволени в био храните. Сред забранените добавки са хидрогенираните мазнини, аспартамът (изкуствен подсладител) и моносодиум глутамат. Тези добавки се свързват с редица здравословни проблеми.

4. Пестициди
Най-добрият начин да избегнем пестицидите, е да се храним с био храни. Повече от 440 вида пестициди се използват рутинно в конвенционалното земеделие и често присъстват в крайния продукт. Повече от 40% от плодовете, зеленчуците и хлябът изследвани в Европа през 2005 г. са съдържали пестициди. Особено големи количества са открити в портокалите, хлябът, гроздето и крушите.

5. ГМО
Генно-модифицираните култури и съставки (ГМО) са забранени в био производството. Животните отглеждани по конвенционални методи често се хранят с ГМО култури. От тези животни по-късно се произвеждат свинското, телешкото, сиренето и други млечни продукти в нашите магазини.

6. Антибиотици
70% от антибиотиците, които се използват в животновъдството, се дават на здрави животни с превантивна цел и с цел да се стимулира растежът. Това масово приложение може да доведе до развитието на силно деформирани бактерии, които са устойчиви на лекарства и могат да се предават на хората. Рутинното използване на антибиотици не е позволено в био животновъдството.

7. Скрита цена
Пречистването на питейната вода от химикали и пестициди, които проникват от селското стопанство, струва скъпо. Премахването на токсините от самото селско стопанство пести много пари на държавата и данъкоплатеца.

8. Висок стандарт
Био храната има доказан произход. Всички био ферми и био преработватели се инспектират поне веднъж в годината. Изискванията към био храните са определени от законите на ЕС.

9. Грижа за животните
Няма друга система, която да следва толкова високи стандарти в грижата за животните. Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.

10. Биоразнообразие и околна среда
На био фермите има много повече флора и фауна, отколкото на фермите, където се използват интензивни методи на производство. Доказано е, че био земеделието подпомага биоразнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис – парниковият газ, който причинява глобалнто затопляне и промените в климата - и намалява токсичните отпадъци.

Източник:http://www.bio.bg/


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 12, 2010 11:46 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Въпросите, които ни вълнуват:

* Какво означава „био”?

Биологичното земеделие е съвременна система на отглеждане на растения и животни, която разчита на естествения кръговрат на хранителните вещества във фермата. Живата, силна почва е основата, върху която се гради биологичното земеделие. Почвеното плодородие се поддържа с оборски тор и компост, правилно редуване на културите (сеитбооборот), зелено торене и използване на бобови култури, които обогатяват почвата с азот. Био фермерите не прибягват до изкуствени торове, химически препарати за унищожаване на плевелите (хербициди), химически препарати за унищожаване на болести и неприятели по растенията (пестициди), хормони за ускоряване на растежа на животните, антибиотици, други лекарствени средства с профилактична цел и генно модифицирани организми (ГМО). Те не отглеждат животните вързани или в клетки, не режат ноктите и човките на пилетата, не режат опашките и зъбите на прасетата, не изгарят рогцата на телетата.

* Позволено ли е използването на химикали в биологичното производство?

В наши дни в земеделието се използват стотици химически препарати, обединени в две големи групи – изкуствени торове и пестициди. Изкуствените торове представляват макро- и микроелементи (азот, фосфор, калий, магнезий и др.) под формата на химически съединения, лесно усвоими от растенията – нещо като “коктейлите” за бързо правене на мускули във фитнес залите. Пестицидите са отровни химически препарати, които се използват за унищожаване на вредните организми. В зависимост от организмите, срещу които се използват, пестицидите носят съответните имена: инсектициди (убиват насекомите), фунгициди (убиват гъбичките), хербициди (убиват плевелите), родентициди (убиват гризачите) и т.н. Най-често отровата, която се използва, убива не само вредните, но и всички останали организми от групата. Така например тоталните инсектициди убиват всички насекоми, а тоталните хербициди унищожават всички растения в територията, върху която се прилагат. В биологичното производство се използват само два химически елемента - мед под формата на меден оксид, хидоксид, оксихлорид и сулфат (син камък) и сяра под формата на сероваров разтвор и чиста сяра. Медта и сярата са химикали с традиционно използване – има данни за тяхното приложение в земеделието от преди 200 години. В биологичното земеделие те са разрешени за борба с гъбичните заболявания по растенията, тъй като все още не е открит друг природен продукт, който да е по-безвреден от тях. Използването на медните съединения е ограничено до 6 кг на хектар на година.

* Как мога да съм сигурен, че един продукт е био?

В нашите магазини фалшивите био храни все още са повече от истинските. При проверка на фондацията за биоземеделие "Биоселена" в супермаркет в София е установено, че има само една марка био кисело мляко и четири марки с фалшиви означения от типа на “екологично чист продукт”, “продукт от екологично чист район”, “ЕКО”. Според Закона за храните производителите на фалшификати се глобяват с 5 000 до 10 000 лева.

* Какво трябва да пише на етикета на един био продукт?

Цялата верига на производство и преработка на биологичните храни подлежи на контрол и сертификация от независими контролни органи. Ако вземем за пример био хляб – фермата, в която е отгледана пшеницата е била проверена и сертифицирана, мелницата, в която е смляно зърното също е била сертифицирана, фурната, която е замесила и изпекла хляба – също. Различните етапи може да са били сертифицирани от различни сертифициращи органи. Затова на етикета задължително трябва да бъде изписано името на сертифициращия орган на последната преработка. Всеки потребител може да поиска информация за един продукт от сертифициращия орган, означен на етикета.

* Защо био продуктите са по-скъпи?

Био продуктите са по-качествени и истински. Разходите за производство са по-високи (повече ръчен труд, механизирани обработки вместо химия, допълнителни разходи за сертификация). Добивите са по-малки - все още произвежданите и преработваните количества са малки, което оскъпява преработката, дистрибуцията и маркетинга.

* Здравословни ли са био храните?

Доказано е , че био храните съдържат повече витамини, минерали и антиоксиданти от конвенционалните си аналози. Био млякото и био месото например съдържат по-големи количества Омега 3 есенциални мазнини. За повечето хора фактът,че био храните не съдържат остатъци от пестициди е достатъчен мотив да ги предпочитат.

* По-качествена храна ли са детските био храни?

Определено. Освен че суровините са биологично произведени, при преработката не се използват изкуствени подсладители, оцветители, консерванти. Само малка част от хранителните добавки, използвани в хранителната индустрия са разрешени при производството на био храни.

* Имат ли био храните по-добър вкус?

Повечето потребители на био храните ги определят като по-вкусни. Разликата във вкуса при някои храни е по-голяма, при други – по-малка. Това зависи основно от начина на производство на конвенционалната храна. Несравними са например вкусовете на конвенционалното и на биологичното пиле. Също и на яйцата, на доматите.

* По-бързо ли се развалят био храните?

Зависи от храните. Консервите имат еднакъв срок на годност. Свежите био храни обикновено имат по-къс период на годност, поради факта, че не се използват консерванти. Но био плодовете и зеленчуците като цяло имат по-голяма трайност, защото съдържат по-малко вода и не съдържат остатъци от пестициди и растежни регулатори.

* Кои са по-големите сертифициращи организации?

Най-големите организации в световен мащаб са Еcocert, IMO, Soil Association, BCS Ökogarantie. В България това са Балкан Биосерт, QC&I Интернешънъл съвисиз, ЛAКОН, СЕРЕС.

* Каква е гаранцията, че био стандартите се прилагат?

Най-важният фактор е, че това е една доброволна система за производство – фермерът сам решава дали иска да произвежда по биологичен начин. След това си избира сертифициращ орган, с който сключва договор за контрол и сертификация, в който са изброени санкциите при нарушения. С други думи фермерът плаща доброволно, за да бъде контролиран и няма интерес да нарушава правилата. Сертифициращите органи преминават дълга процедура по акредитация (18 месеца) и последваща оценка от страна на Държавата, след което получават разрешение от Министъра на земеделието. Освен това сертифицирани от тях продукти се продават по целия свят и рискът да “хванат” измама е много голям. По тази причина сертифициращите органи също са максимално обективни при проверките. Разбира се, случват се и нарушения, но поради високата степен на проследяемост на био суровините нарушителят винаги се “хваща” и носи отговорност. Например преди няколко години в Германия в био фуражи за животни бяха открити забранени вещества. За много кратко време беше открит нарушителят и бяха наложени санкции.

* Къде са произведени повечето био продукти, които се продават в България?

България все още е нетен износител на биологични продукти – у нас се произвеждат и изнасят био продукти в пъти повече, отколкото се продават на местния пазар. Повечето от нашите производители имат 5-6 годишен опит в износа за чувствителните и капризни пазари в Германия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ. Био продуктите продавани в нашите магазини, се увеличават с всеки изминал ден, но изглежда все още преобладават българските. Проверявайте етикета, там задължително трябва да пише къде е произведен продуктът.

* Не мога да си позволя да купувам само био продукти. Кои био храни да приоритизирам?

В страните с развити пазари на био храни най-предпочитани от клиентите са мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, хляб и месо. Маркетингово проучване в България от 2005 г. показа подобни нагласи, а българите, които не могат да си позволят да си купуват само био храни, предпочитат да ги осигурят поне за децата си. Едрите и сочни ябълки са били пръскани с различни пестициди минимум 17 пъти, преди да бъдат откъснати. Много малко родители искат да ги пасират на 8 месечното си бебе.

* Мога ли да купя био продукти, които не са хранителни продукти?

Вече съществуват много нехранителни био продукти. Те са произведени според изискванията на частни био стандарти, защото все още европейското (и българското) законодателство регулират само производството на храни. В последните 10 години се наблюдава бум в производството на био козметика и продукти за грижа за тялото. Последните научни изследвания, които доказаха че слънцезащитните кремове предизвикват стерилитет при бозайниците, доведоха до голямо търсене на био кремове, произведени на базата на еделвайс и швейцарските фермери увеличиха значително площите с култивиран еделвайс. Постоянно се увеличават и продажбите на тъкани и дрехи от биологично произведен памук, лен, коноп.

Отговорите са изготвени с помощта на Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие „Биоселена”


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 12, 2010 11:58 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Ето и някои подбрани статии:

"Биохраните – единствените храни чисти от пестициди" : http://www.bio.bg/index.php?p=84&l=1&id=728

"Месо без антибиотици" - http://www.bio.bg/index.php?p=84&l=1&id=726

"Въпросът за цената" - http://www.bio.bg/index.php?p=84&l=1&id=694

"Какво да търсим на биоетикета? Как да различаваме истинските от фалшивите био продукти?" - http://www.bio.bg/index.php?p=84&l=1&id=678

"HiPP бурканчета" /Разговор с маркетинг експерта на HiPP Борис Манчев/ - http://www.bio.bg/index.php?p=84&l=1&id=302


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 11:55 am 
Offline
любопитко

Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 6:22 pm
Мнения: 255
Какво са биохраните?

Виждали сте на пазара големи, красиви и напълно еднакви плодове, излезли сякаш от картинка. Само, че знаете ли, е точно такива прекрасни плодове са вредни за здравето ни и по-добре да си изберете по-малки и неугледни плодове и зеленчуци, където витамините и минералите са в пъти повече.

Все по-популярни започнаха да стават и у нас биохраните. В Западна Европа и Америка те са почитани от много години.

Според регламентите на ЕС наименованията на опа­ковките биологично (био), екологично (еко) и органично (органик) са еднозначни. В България е приет терминът „биологично“ и затова храни­те, които носят съответните характерис­тики, са био-храни. Всяка храна, която носи надпи­са „био“, по закон тряб­ва да покрие определени стандарти, които са много стриктни.

За биохрани се смятат тези, при отглеждането, съхраняването и приготвянето на които не се използват никакви химикали или изкуствени методи, които придават на плодовете сочен вид и ги правят по-едри и правят животинското месо по-дълготрайно.
Това са храни без синтетични подобрители, пестициди и генномодифицирани про­мени. Биохраните съдържат много повече витамини, най-вече витамин C и това ги прави по-добри антиоксиданти от обикновените плодове и зеленчуци. Не е чудно, че и на вкус са много по-хубави, а не бият на пластмаса или картон. В производството им се използват само натурални продукти от природата и се избягват всякакви изкуст­вени торове и пестициди, които са много популярни в последно време при отглеждането и на растения и на животни. При био продуктите се следи и за това с какво се хранят животните и то също е изцяло естествено.

Биопродуктите се произ­веждат по-бавно и по-трудно и те могат да се съхраняват за много по-кратко време. Това оскъпява производството им, за разлика от по-евтините продукти, произведени с помощта на подобрители и стабилизатори, които съхраняват продуктите повече време. Но затова пък тези продукти са по-малко полезни за разлика от био храните.

Храните с етикет „био“ са трикратно по-скъпи от оста­налите и по правило трябва да стоят на отделен щанд в магазините. Именно затова те се купуват от хората, които държат на това, с което се хра­нят и живеят по правилото „храната е живот“.

Ето списък с продуктите, които съдържат много голямо количесто пестицити и е по-добре да купим техен био вариант: ябълки, домати, краставици, кар­тофи, доматени пюрета и кетчуп, пилешко месо, ол­ио, мляко. Те са наситени с вредни и изкуствени вещества и е по-добре да потърсите дали има био продукти от тях. Бананите, цитрусовите плодове, рибата, авокадото, броколите, дори свинското месо са храни, в които няма прекалено много генномодифицирани съставки и пестициди

Системната консумация на храни с етикет „био“ е гаранция за по-добро здраве и тонус. Не бива да ги прене­брегваме, а да се възползваме от възможността да се храним по-качествено и здравослов­но.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 12:00 pm 
Offline
любопитко

Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 6:22 pm
Мнения: 255
Биохраните на бъдещето


Нарекохме миналото столетие „векът на технологиите”. Той роди компютъра, но и изкуствените торове. Човекът стъпи на Луната, но сложи на трапезата си домати като пластмаса и краставици като стиропор. И докато се радваше на небивали реколти, устойчиви на какво ли не сортове и рекорден млеконадой, се превърна от най-висшето в най-болното създание на природата. Но макар и бавно, проумя, че за всяко нейно коригиране заплаща с най-ценното – здравето си. Затова му се наложи да си спомни за не особено изящните и големи, но безкрайно вкусни зеленчуци и плодове от двора на баба, за полезния и ароматен мед от дядовия кошер, за сочната пържола от селското прасе.Лека-полека преоткриването на храните на предците ни, наричани днес био, екологично чисти или органични, стана шлагер в развитите страни. Health.bg ви предлага полезни съвети как да отличите истинските биологични храни от тези, върху които необосновано е поставен надпис "био".

Нарекохме миналото столетие „векът на технологиите”. Той роди компютъра, но и изкуствените торове. Човекът стъпи на Луната, но сложи на трапезата си домати като пластмаса и краставици като стиропор. И докато се радваше на небивали реколти, устойчиви на какво ли не сортове и рекорден млеконадой, се превърна от най-висшето в най-болното създание на природата.

Но макар и бавно, проумя, че за всяко нейно коригиране заплаща с най-ценното – здравето си. Затова му се наложи да си спомни за не особено изящните и големи, но безкрайно вкусни зеленчуци и плодове от двора на баба, за полезния и ароматен мед от дядовия кошер, за сочната пържола от селското прасе...

Лека-полека преоткриването на храните на предците ни, наричани днес био, екологично чисти или органични, стана шлагер в развитите страни.
Но наистина ли бъдещето принадлежи на биохрантие? И имат ли те почва у нас?

Екологичните продукти удължават живота

Условията в България са много добри за развитието на биологично земеделие, но предлагането на пазар все още е твърде скромно.

Да бъдеш здрав и щастлив – това е мотото на съвременния човек. ХХІ век вкара и ново понятие в речниковия фонд на хомо сапиенса – антиейджинг. Естествено, един от петте стълба на дълголетието е храненето. Не какво да е, а природосъобразното и екологично чистото.

То може да бъде осигурено само от развитието на биологичното (органично) земеделие и производство, основани на следните принципи:
- селскостопанската продукция да се отглежда върху почви, които не са обработвани с химикали поне две години;
- обогатяването да става само с естествени торове, без употребата на хербициди, пестициди или химически съединения за борба с вредителите;
- продуктите да се преработват с максимално щадящи физически способи;
- забранени са химическото рафиниране, радиационното облъчване, изкуствените и синтетични подсладители, консерванти, ароматизатори, минерализация и витаминизация на продукцията с генетически модифицирани съставки;
- да не се използват хормонални препарати за стимулиране на ръста при животните, забранява се даже профилактичното лечение с антибиотици;
- плодовете и зеленчуците да се продават в съответствие със сезона.


Действително, изискванията не са малко, но не са и нищо ново. Така са се отглеждали растения и животни векове наред. Проблемът е, че екологичното земеделие е по-трудоемко и повишава себестойността на произведената продукция. Задължително се започва с т. нар. „преходен период”.

Той продължава 2-3 години, необходими на земята да се освободи и възстанови от синтетичните вещества, с които е била обработвана. През този период производителите трябва да работят без печалба. Употребата на органични торове и липсата на стимуланти намаляват добива.

Естествено, цените на биопродуктите са по-високи, и въпреки това привържениците им се увеличават.

В САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия продуктите в биомаркетите могат да си позволят и хора от средната класа. Делът на органичното земеделие на Стария континент нараства с 20-30% всяка година.

Основното предимство на екологичната продукция е, че тя е по-полезна. Неотдавна британски учени установиха, че органичните храни, включително месото и рибата, удължават живота на човека.

За първи път експертите от Нюкясъл доказаха, че екологично чистите плодове и зеленчуци съдържат 40% повече витамини и минерали в сравнение с отглежданите по досегашния начин. А в органичното мляко има 80% повече антиоксиданти.

Според британските учени биохраните съхраняват здравето на човека и на първо място неговата сърдечно-съдова система. Неслучайно търсенето на органични продукти във Великобритания всяка година се увеличава с 25% независимо от по-високата им цена в сравнение с обикновените продукти.

Освен това биохраните са много по-вкусни и не на последно място – тяхното отглеждане съхранява природата и не й нанася никакви вреди.

През пролетта на миналата година българското правителство прие стратегически план за развитието на биоземеделието за периода 2007 – 2013 година.

Основните цели са:
- биологичното земеделие да достигне 8% от обработваемите площи у нас;
- да се развие пазарът на биологични продукти;
- да се създаде ефективна нормативна рамка за развитие на биоземеделието;
- в отрасъла да започне изследователска работа, да се осигурят възможности за образование, обучение, консултантска дейност;
- да се установи система за контрол и сертификация;


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 12:07 pm 
Offline
любопитко

Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 6:22 pm
Мнения: 255
5 прилагателни за био храните


1. Полезни:

Био храните са по-полезни, съдържат повече витамини, особено витамин С. Съдържат също повече полезни минерали и елементи като калций, магнезий, желязо и хром, както и по-високо ниво на антиоксиданти.

2. Чисти:

Био храните не са замърсени с химикали и пестициди, които са опасни за човешкото здраве. Химикалите са вредни не само за консумиращия храната, но и за хората, извършващи земеделската работа.

3. Вкусни:

Освен че са много по-полезни, био храните са и много по-вкусни.

4. Екологични:

Отглеждането на био храни запазва и не вреди на околната среда, не замърсява почвата. Грижата за животните е на много по-високо ниво и включва качествена храна и условия, близки до естествените.

5. Евтини:

Цената на био храните реално не е по-висока, стандартното земеделие крие в себе си много скрити разходи. Освен това, био динамичните методи много често дават по-добри резултати за обема продукция, в сравнение със стандартните.

За съжаление в нашата страна последната точка не е актуална. Да се надяваме, че занапред нещата ще се променят в положителна посока :D


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 15, 2010 4:05 pm 
Offline
любопитко
Аватар

Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 9:49 pm
Мнения: 353
Производството на биопродукти е различно от традиционното селскостопанско. Всички производители на органични продукти се контролират от независими сертифициращи органи. Те следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане. Органичните месо, яйца и млечни продукти са от животни, на които не са давани антибиотици или хормони за растеж. Органично произведените плодове и зеленчуци са отгледани без конвенционални пестициди, синтетични торове, биоинженерство или йонизираща радиация. По-високата цена на биохраните се дължи на по-високите разходи за отглеждане, съхранение и пакетиране, по-интензивния труд, заменящ употребата на химикали, както и разходите за опазване на околната среда.

ORGANIC или BIO

Това са всъщност две обозначения за един и същ вид хранителни продукти. Еврокомисията се бори да има единно наименование, но засега двата най-големи пазара за биопродукти, Германия и Великобритания, изглежда имат органична непоносимост към уеднаквяването на термина. На Острова и в почти всички англоговорящи страни на етикетите пише Оrganic, а край Рейн и в по-голямата част от Континентална Европа - Bio.

А в BG:

Засега в България са сертифицирани 168 производители на биохрани - за тях какво да пише на етикета - Organic или Bio, е проблем, значителен колкото кой ще победи във Форт Бойард. Благодарение на тяхната дейност, вече не цъкаме с език: евала, колко здравословно умеят да живеят западняците, но вече и ние можем да изберем екологично чистата стока. На разположение са щандовете със сертифицирани продукти: предимно млечни храни, сладка, мед, билки. Че биосегментът в България се разраства, макар и с по-бавни от световните темпове, стана ясно и на провелото се по Коледа изложение-базар в Бизнес парк София. "Хората оценяват здравословните храни, произведени без намесата на химията, и затова търсенето им ще расте", обясни организаторът - тенис звездата Магдалена Малеева.

ЕТО И ПЪРВОТО „НО"

"Търговските вериги са заляти от всякакви стоки, които претендират да са "Био", но нямат нищо общо с този вид продукти. Затова съветвам хората внимателно да гледат етикетите и, ако я няма калинката (българският знак за биохрана), да знаят, че това е подвеждаща реклама", апелира Маги Малеева.

Калинката откриваме предимно върху киселото биомляко в търговската ни мрежа. То се продава по 1, 40 лв., а другото струва между 60 стотинки и един лев. Опиталите го признават, че то има съвсем друг вкус от познатите, стабилизирани с консерванти, растителни протеини, нишестета. "Хората си мислят, че като обърнеш кофичката и млякото не пада, то е истинско. Това въобще не е вярно, но въпреки всичко народът си иска гъстото мляко, а никой не мисли за здравето си", алармира фермер, производител на биомляко.

ОТ ЗЛАТНИТЕ РЪЦЕ НА...
Съвсем хроно-логично, след време този тип реклами ще преминат в отвъдното, заедно с бабите и дядовците, които единствени помнят автентичния вкус на питателната храна. И само Балканът ще продължи да пази тайните им рецепти, като в една друга реклама. Но култът към здравословната храна като едно време ще пребъде. И тъй като в нашия свят парадоксът е най-естественото нещо (по-естествено дори и от биохраните), нерядко истински питателната храна и хранителната химия ще вървят ръка за ръка, а понякога и - интимно прегърнати пред лицето на изгряващата Печалба.

Фалшиви биохрани се пъчат по рафтовете на големите хранителни магазини и с по-ниските си цени от оригиналните спъват първите стъпки на пазара на истинската храна от природата. За това алармира Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), когато миналата година нейни експерти се натъкнаха на поне 54 стоки, чиито етикети заблуждават, че става въпрос за екохрана. Лъжливите етикети красят най-често купуваните стоки - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, боб, зелен фасул, грах, леща, ориз, компоти и други. Този търговски трик потвърждава наблюдението, че биопродуктите са все повече търсени и предпочитани. Лъжливите „био" кисели млека се продават на масовите цени. У нас киселото биомляко се произвежда само от една мандра в Троянския Балкан, а млякото в нея идва от две ферми от селата Добродан и Белиш. Разходите по произвеждането на суровината са в пъти по-високи от тези на традиционните млекопроизводители заради изискванията на закона, начина на хранене и отглеждане на кравите и т.н. „Никой няма да плати скъпо за биопродукт, ако някой го лъже, че има два пъти по-евтин", коментират от асоциацията.

ПО-СКЪПО, НО БИО. БИО, НО ПО-СКЪПО

В ЕС екохраните са с 20-30 % по-скъпи от традиционните. У нас цената скача с 2-3 пъти. Ограниченото предлагане не е единствената причина. Производителите на биохрани са тясно обвързани с правилата на търговските вериги. За да продават в тях, дистрибуторите им подписват договор в началото на сезона докъде може да стигне цената. Понякога от това тези производители губят - като през 2007-а например, когато в цялата страна цената на доматите скочи драстично заради сушата.

За да отглеждат зеленчуците си, някои чакат по две години, за да очистят от химикали и препарати земята и да получат сертификат за биопроизводители. Правилата на биологичното земеделие позволят растенията да се подхранват само с оборски тор. Производството се оскъпява, защото плевелите се премахват само с ръчен труд. При болести се използват много по-скъпите биопрепарати, а реколтата е с 30-40 % по-малка в сравнение с нитратните зеленчуци. Производителите са категорични - по-високата цена е гарант, че се предлага екохрана.

НАЧАЛОТО

През 1993 г. към Аграрния университет в Пловдив се създава учебно-опитно стопанство за устойчиво и екологично земеделие. През 1996 г. стартира голям проект за развитие на биологично земеделие в района на Централна Стара планина, финансиран от Швейцария. Едва през 2004-а в столичните Централни хали е открит първият специализиран щанд за биологични храни у нас.

ЕТИКЕТИТЕ

От аграрното ведомство уточняват, че етикетите на истинските екохрани освен с надпис "био" трябва да се придружават с логото на компанията, която е издала сертификат за биологичен произход и номера му. Продоволственото ведомство е разрешило досега на 6 компании да контролират дали от семето до крайната реализация се спазват принципите на биологичното земеделие. Произведените у нас екохрани се отличават и с българския знак за биологично земеделие. Това е калинка с надпис: "Сертифициран продукт". Според Закона за храните глобата за заблуждаващите етикети стига до 10 000 лв. Експертите от Асоциацията на потребителите и „Биоселена" разкриха десетки фирми, които злоупотребяват с наименованието еко и био, като сред нарушителите освен малки компании има и големи, утвърдени на пазара фирми.

У нас много от земеделските биопроизводители са на път да се откажат от дейността си - те признават, че ръчният труд трудно побеждава плевелите, реколтите падат наполовина. А прекупвачите дават едва с 10 % по-висока цена спрямо традиционно произведените продукти.

В седемте биоферми у нас се отглеждат крави с висока имунна система. Целогодишно те са под навеси, а не в затворени помещения. Хранят се с до 40 % по-скъпи фуражи, защото храната им също идва от биологично чиста земя. При болести се лекуват само с хомеопатични средства.

СКЪПО, НО СИ СТРУВА

Разликата в цените между биохраните и висококачествените конвенционални продукти е средно 40 %. Биохраните обаче имат с до 40 % повече витамини в сравнение с традиционните. Така например в био картофите и морковите е установено по-високо съдържание на витамин С, който подсилва имунната система и намалява риска от сърдечни болести и туморни образувания. По-високи нива на минерали и витамини са открити в био марулите, зелето и спанака. Биомлякото е с 60 % повече витамин Е.

Според изследванията, в кръвта на деца, които се хранят с обичайните зеленчуци, се откриват високи нива на фосфорни и азотни съединения. След като лекарите променят храната им в полза на биопродуктите, тези химикали се изчистват от кръвта им.

ОРГАНИЧНИТЕ ЗВЕЗДИ

Общото между Лиз Хърли, Дарил Хана, Мерил Стрийп, Кейт Бланшет и Стела Макартни не е броят на чифтовете обувки в гардероба. Или поне не само. Тези дами заслужават да бъдат споменати като истински био-звезди, защото:

Преди да се омъжи Лиз Хърли заяви, че слага край на актьорската си кариера, за да се отдаде на биоземеделие и да прави бебешки биохрани. На сватбата й с индийския бизнесмен Арун Наяр в списъка с подаръци, от който гостите трябваше да избират „изненади" за младоженците, имаше биопрасета, крави, овце и пилета.
Една от първите защитнички на биото е Дарил Хана. На сайта й има кратки филмчета и за други подкрепяни от нея зелени каузи. Самата Мерил Стрийп написа статия за National Geographic, в която препоръчва любимите си биопродукти.
Кейт Бланшет подкрепя Australian Conservation Foundation, която се бори да наложи биото като стандарт, а Ел Макферсън дава своя глас за биомлякото. Стела Макартни създаде серия от козметични продукти с марката Care, която е със 100 % биосъставки.

ОКОЛЕН СВЯТ
Първата цел на биоземеделието е да произвежда, без да разрушава. То възстановява естественото плодородие. Животът в почвите се връща, те отново стават способни да дават реколта без химически торове. В последния половин век тоталното използване на химически торове и пестициди умъртви земите и те даваха реколта само след ново обилно торене с химикали. Биоземеделието е да оставим жива и плодородна почва и на следващите поколения. Строгите правила на торене и използване на препарати за растителна защита свеждат до минимум замърсяването на повърхностните, подпочвените води и въздуха.

Gorichka.bg е сайт за зелен начин на живот. Този сайт е част от инициативата Горичка, основана през 2006 г. от Магдалена Малеева и нейни приятели. Целта на Горичка е да вкара екологична перспектива в области, от които тя по традиция отсъства; да достигне до хора, които досега не са имали интерес към проблемите на климата и околната среда; да запали и привлече тези, които тепърва откриват, че тези проблеми не са банална тема, запазена само за учените еколози. Проблемите с ресурсите, водата, климата, природата стават все по-тежки заради начина ни на живот. По тази причина за Горичка "зеленото" е начин на живот и мислене, който минава през малките всекидневни избори и навици.

БЪДЕЩЕТО

Нарастващият интерес към биопродуктите е предпоставка за по-близко до природата земеделие, ориентирано към една по-голяма сигурност на храните. Търсенето на биохрани се увеличава. В световен мащаб се очаква появата на първите големи специализирани пазари. Съществува обаче една истинска пречка пред безоблачното бъдеще на сектора: недостигът на биосуровини. Значителни области в Европа изпитват огромни трудности при снабдяването със суровини (напр. във Франция биоземеделието представлява едва 1% от общото производство).

В ЕС биологичното земеделие се субсидира. За качеството и автентичността може да се разчита на сертифицирането. За да получи сертификат „Био", у нас една ферма трябва да кандидатства всяка година. В противен случай документът губи своята валидност. Сертифициращата фирма идва без предупреждения, за да проведе необходимите изследвания.

ШАМПИОНИТЕ

В Европейския съюз шампиони в биоземеделието са Италия с над 49 хил. биоферми и Австрия с повече от 18 хил. биоферми.

ТЪРСЕНЕТО

За миналата година търсенето на екохрани в световен мащаб се е увеличило с над 18 процента.

ПАК ДВУСМИСЛИЕ

Наскоро чухме и тази новина: 79 % от биохраните, стоварвани по летищата в Обединеното кралство, идват от бедни страни като Египет, Кения, Гана, Замбия и Мароко. Оказва се обаче, въздушният превоз замърсява до 177 пъти повече в сравнение с превозването по вода. Остава само да очакваме времената, когато транспортирането на храни по въздуха ще остане в миналото, поради високата цена на въглеродните емисии.

Но дори тогава, дали околната среда ще бъде пощадена повече, предвид също толкова високите въглеродни емисии, отделяни при морския транспорт? А при наземен транспорт - нима наличните антиоксиданти, витамини и т.н. ще са още "живи" при пристигането им?

Биотемата понякога наистина нагазва в мътни води...

Френският „Фигаро" неотдавна публикува анализи, от които научаваме, че някои биохрани също съдържат диоксини, нитрати и пестициди. Това е така, защото биопродуктите не могат да избегнат общото замърсяване на околната среда, което идва от въздуха, водата или почвите (които са депа на тежки и други метали, на киселинни дъждове, на предишни замърсявания и т.н.). Още повече - няма забрана площите, засети с биокултури, да са в съседство с парцел, наторяван с пестициди, които се разнасят чрез вятъра и подпочвените води. Освен това биоземеделецът и обикновеният производител поливат с една и съща вода. Същевременно е факт, че в биопродуктите има по-малко остатъци от пестициди и от химическо третиране.

Колкото до използваните от биоземеделието техники - те поддържат плодородието на почвите по метода на ротация на културите, предпазват генетичното разнообразие и са освободени от всякакви химически елементи. Употребата на натурални субстанции понякога обаче крие и рискове. Така например биоземеделието използва бордолезов разтвор, а той съдържа естествен меден сулфат, което води до натрупване на мед в почвите. А ротенонът - инсектицид, който се използва за борба с опустошители, може да бъде токсичен и за някои животински видове.

Тогава какво - обратно към старите, добре познати, щандове за храна ли?

НЕ, БЛАГОДАРЯ!

Ето какво откриваме по тези щандове - предлагаме ви списък на храните, които, според експертите диетолози, съкращават нашия живот и този на най-скъпото - децата ни:

Дъвчащите бонбони - защото съдържат големи количества захар, химични добавки, оцветители, заместители.

Чипсовете (царевичните и картофените) - защото са вредна смес от въглехидрати и мазнини в обвивка от оцветители и заместители на вкусове.

Сладките газирани напитки - защото са смес от захар, химия и газове, която способства за бързото разпределяне на вредните вещества в организма. Те са особено вредни и с голямото си съдържание за захар.

Шоколадовите вафли, сладки и бисквити - защото съдържат огромно количество калории, в комбинация с химични добавки, геннномодифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.

Кренвиршите и саламите - защото т.нар. месни деликатеси завинаги ще останат в TOП 10 за най-вредни храни. Те съдържат т. нар. скрити мазнини, прикрити с оцветители и ароматизатори. Прекалено много производители на месни изделия използват т.нар. трансгени - 90 % от кренвиршите, сарфаладите и саламите се състоят от трансгенна соя.

Мазното месо - защото ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечно-съдови заболявания.

Майонезата - защото е калоричен продукт, който съдържа огромно количество мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и пр. Към вредните продукти от този тип ще добавим и кетчупа, и различните сосове. Освен оцветители и заместители на вкусовете, те съдържат и генно-модифицирани продукти.
Макаронените изделия за бързо приготвяне - защото са чиста химия и доказано вредят на организма.
Солта - защото, когато прекалим с нея, се повишава кръвното и се нарушава киселинно-солният баланс в организма. Многото сол в храната способства за натрупването на токсини.

Анонимно вредни са: соята, царевицата, пшеницата и слънчогледът, когато са подозирани в генна модификация. Храните с възможно опасни съставки са маргаринът и сухите супи. При плодовете и зеленчуците рискът идва от масовото и безконтролно използване на синтетични торове и биоциди/ хербициди, инсектициди, фунгициди и др. Съществуват сериозни рискове от натрувпане на вредни вещества в крайния продукт.

Великобритания забранява рекламата на вредни храни за деца до 16 години.

Това се случи миналата година, когато премиерът Гордън Браун въведе мярката като част от пакета законопроекти, свързани с разумното хранене. Програмата за 100 милиона брит. лири има за цел да насърчи и активния начин на живот сред тийнеджърите. Тя включва и увеличаване на часовете по спорт в училищата. Забранена е реклама на продукти с високо съдържание на захар, сол и техни производни, свързани с бързото хранене - газирани напитки, сандвичи и полуфабрикати.

Според официално проучване до двайсетина години всеки втори британец ще страда от затлъстяване и проблемите, свързани с излишните килограми.

От дотук написаното излиза, че всеки път, когато отворим уста за любимата храна, рискуваме да не дочакаме вечерните новини с любимите образи от нашия парламент и четирите му посоки. Това не е точно така, защото парламентарни новини има и по обед, а по щандовете вече може да се открие и истински здравословната храна. Въпрос на малко време е да свикнете да не хвърляте в потребителската си кошница обичайните "бомби" със закъснител. Вместо това изработете навика да мислите, преди да купувате (методът „брой до десет" би трябвало да проработи и тук, щом помага във всякакви други ситуации, нали?)

Да гледаме етикета - това пък съветват специалистите. Да купим храна с неизвестно съдържание в днешно време е неоправдан риск. Европейският стандарт за етикетите включва: хранителна фактология; състав на продукта; срок на годност; указания за съхранение; препоръки; европейски (международно признат) сертификат за качество във вид на номер.

ТРАНС МАЗНИНИТЕ

За съжаление, все още има хора, които вярват, че маргаринът е здравословен. Чуваме го дори от рекламите. Работата е там, че хидрогенираната растителна мазнина е втвърдена чрез химическа реакция с участието на водород и съдържа транс мазнини. При приемането им, лошият холестерол не само че не намалява, но се повишава. Този отрицателен ефект е два пъти по-силен от ефекта на животинските мазнини. Транс мазнините така натоварват сърдечно-съдовата система, че според учени от Харвардския институт за обществено здраве замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила по 30 000 смъртни случая годишно само в Съединените щати. В своя план за действие "Храни и хранене 2005 - 2010" нашето Здравно министерство също посочва прекалената употреба на транс мазнини сред факторите за големия брой сърдечно-съдови заболявания.
В България поради ниската им цена и висока трайност те се използват едва ли не навсякъде. Освен това няма изискване за споменаване на съдържанието им върху опаковката на стоките. Така че, ако пише само "растителни мазнини", просто няма как да се ориентираме сами дали са хидрогенирани, или не.
Ето някои храни, които съдържат транс мазнините:
- кажи-речи всичко в заведенията за бързо хранене;
- всички готови баници и закуски, бутер тестото, промишлено произведени тестени изделия с много малки изключения;

- солетите, чипсът, царевичните пръчици (почти всяка българска майка има такива в количката на детето си);
- шоколадът - там, където пише растителни мазнини. Има някои шоколади обаче, които съдържат само краве масло - етикетите трябва да се четат внимателно;

- т. нар. растителна сметана (и, разбира се, всички ястия, приготвени с такава сметана);
- и естествено маргаринът. Добрата новина е, че има и производители на маргарин, които се опитват да избегнат транс мазнините. Дежурната лоша - засега те отсъстват на българския пазар.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ]  Модератор: galka2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group