Официално съобщиха кога ще се роди второто кралско бебе

Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън очакват второто си дете през април...

Бирата увеличава плодовитостта на мъжете, а кафето я намалява

Халба бира на ден удвоява шансовете на мъжа да стане баща, показва ново...

Защо бебета се будят през нощта?

През отделните етапи на израстването си нуждата на децата от сън се променя....

Яйцата на закуска намаляват апетита през деня

Сутрешният прием на протеини е от решаващо значение за това дали ще се...


Последно посещение: Дата и час: Вто Окт 21, 2014 3:00 pm


Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Консервантите
МнениеПубликувано на: Пет Мар 28, 2008 10:44 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 22, 2008 10:29 pm
Мнения: 2684
Мамчета, гледате ли садържанието на опаковките за консерванти.Аз откакто четох една статия за тях направо съм се побъркала.Гледам вече винаги да купувам храна без или колкото се може с по малко консерванти.Особено когато става въпрос за малкия.Аз разбрах, че са много канцерогенни и какво ли още не.Преди пиех и само "кока-кола-лайт", но от както разбрах, че аспартама(заместитела на захарта)е много вредна просто нямам думи.В какъв свят живеем, а?Вие какво мислите?

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2008 12:52 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Мар 10, 2008 5:26 pm
Мнения: 83
Абсолютно си права, всички храни и напитки са пълни с всякакви букви, чиито съкращения не знаем. За най-голямо съжаление към съдържанието на етикетите почти никога не е разяснено коя буква какво е. След по-голямо проучване, понеже ме засяга и професионално, се оказа, че различните "Е" например означават различни неща. Не всички са консерванти, някои са подобрители, сгъстители, оцветители. Сред тях има и безобидни. Ако много държите да знаете точно какво ядете, нямате избор, освен да изровите в нета списък с това какво означават всички абревиатури по етикетите, кои са вредни и кои - не, а и да носите списъка със себе си при покупки.
Вижда ми се невъзможно човек да съблюдава постоянно тези неща. Просто си купувайте максималко пресни продукти. Аз лично купувам дори замразени зеленчуци през сезона, когато няма пресни, но не купувам консерви, защото и в консервите слагат вече какво ли не.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2008 1:41 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 22, 2008 10:29 pm
Мнения: 2684
Ивелина, понеже писа, че се интересуваш от тези работи искам да те питам нещо.Вярно ли е, че колкото числото зад буквата е по-голямо, толкова е по вреден консерванта?А иначе това, че неможем да ги избягваме изцяло си напълно права, но е добре да си информиран какво даваш на детето си.А за консервите аз ще се въздаржа от коментар, защото съм намирала какви ли не работи вътре и сега въобще не ги купувам

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2008 4:07 pm 
Offline
любопитко
Аватар

Регистриран на: Пон Мар 03, 2008 6:08 pm
Мнения: 123
tatyana написа:
Вярно ли е, че колкото числото зад буквата е по-голямо, толкова е по вреден консерванта?

Съвсем не означава това. Ето малко повече инфо:
1. Оцветители (E100-E181)
2. Консерванти (E200-E290)
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
5. Минерални соли (Е500-Е585)
6. Овкусители (Е620-Е640)
7. РАЗНИ (E900-E1520)
И още по-подробно: ТУК


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 03, 2008 12:59 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Мар 10, 2008 5:26 pm
Мнения: 83
Нямам какво да добавя. Весита е дала много изчерпателна информация по въпроса!


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 24, 2008 3:01 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Тъй като моят син е прекалено енергичен, наистина прекалено, попрочето туй онуй, и разбрах, че консервантите карали децата да бъдат неспокойни и агресивни. Оттогава и аз чета внимателно етикетите наблягам най-вече на домашно приготвената храна.

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 24, 2008 3:55 pm 
Offline
любопитко
Аватар

Регистриран на: Пон Мар 03, 2008 6:08 pm
Мнения: 123
Ninkata написа:
Тъй като моят син е прекалено енергичен, наистина прекалено, попрочето туй онуй, и разбрах, че консервантите карали децата да бъдат неспокойни и агресивни. Оттогава и аз чета внимателно етикетите наблягам най-вече на домашно приготвената храна.


Стана ми любопитно - има ли някаква промяна?


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 24, 2008 4:03 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Vesita написа:
Ninkata написа:
Тъй като моят син е прекалено енергичен, наистина прекалено, попрочето туй онуй, и разбрах, че консервантите карали децата да бъдат неспокойни и агресивни. Оттогава и аз чета внимателно етикетите наблягам най-вече на домашно приготвената храна.


Стана ми любопитно - има ли някаква промяна?


Честно да ти кажа енергичността му хич не е намаляла и едва ли се дължи на едно единствено нещо, но просто гледам да избягвам консервантите, за да не допринасям допълнително, ако наистина така влияят.

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 08, 2008 10:06 am 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 10:08 am
Мнения: 77
така е... важно е да знаем какво даваме на дечицата... имах скорошен опит с ЛИМОНАДА... взима си мъж ми лимонада, в името на доброто старо време... а аз зачетох етикетчето... освен Е-та друго не пишеше той милия така и не я допи, явно съм успяла да му обясня за какво става въпрос :D

_________________
http://ketizzpot.blogspot.com/
http://www.teaketquiltshop.com/


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 02, 2010 5:11 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
В момента съм на вълна "изследване на Е-тата" :lol: .
Изпринтила съм си подробен списък с оцветителите, консервантите и всичко останало с абревиатура "Е".
Започнах да обръщам по-голямо внимание на етикетите на храните, които купувам и направо останах изумена от жестоката реалност - куп храни, които се употребяват много от деца, съдържат вредни, а дори и канцерогенни вещества.
:shock:
Ето и примери - в пръчиците "Зайо Байо", жълтият оцветител, който употребяват е E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия; в пудингите на "Д-р Йоткер" /по-специално ванилията/ се съдържат - E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия и E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия :shock: .
Как така, се питам аз, в България са позволени тези оцветители???
И аспартамът го използват къде ли не, въпреки че е канцерогенен...

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 02, 2010 11:02 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Май 03, 2008 11:55 am
Мнения: 4962
Ninkata написа:

Ето и примери - в пръчиците "Зайо Байо", жълтият оцветител, който употребяват е [color=red]E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
; в пудингите на "Д-р Йоткер" /по-специално ванилията/ се съдържат - E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия и E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия :shock: .

И аспартамът го използват къде ли не, въпреки че е канцерогенен...



:terrified: :terrified: :terrified: :terrified: :terrified: :angry: :mad:

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 03, 2010 12:22 am 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Опасните хранителни добавки

"В наше време често се говори за здравословно хранене, екологично чисти храни, и хората все по-често започнаха да внимават с какво се хранят. Знаем ли обаче наистина какво ядем? И какви са съставките на храните, които купуваме? И разбираме ли какво всъщност пише на етикета?
Някои хора действително се заглеждат в етикетите, четат състава на храните, и като не видят нещо подозрително на пръв поглед, си купуват храната. На етикетите обаче често има едни неразбираеми символи, обозначени като Е с различни номера, например: Е 103, Е 951 и така общо 1520 символа, които обикновено никой не разбира и на които рядко се обръща внимание.
С тях се обозначават различните видове добавки към храните: оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители. Оказва се обаче, че значителна част от тези добавки в храните са много вредни и са забранени със закон в редица европейски страни, САЩ и Австралия. Някои от добавките предизвикват алергии, други водят до диабет, трети дразнят стомаха, четвърти влияят зле на функциите на мозъка, а една голяма част са доказано канцерогенни – тоест, причиняват рак. Тези добавки, за които никой не ни разказва в етикетите и не ни предупреждава за страничните им действия, са най-опасни за децата, още повече, че се съдържат в газирани и подсладени напитки, дъвки, сладкарски изделия и други лакомства, които им купуваме всеки ден.
Преди повече от 100 години в началото на миналия век понятието хранителна добавка било твърде условно, а контролът върху използването им – още по-условен. В разхладителните напитки например напълно законно добавяли кокаин, а едно от патентованите лекарства против кашлица бил хероинът. През 60-те години на миналия век в Тайланд специалисти във фирма за производство на детско лекарство вместо предвидения по технология пълнител пропиленгликол, добавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин етиленгликол, който обаче се използва като основен компонент на охлаждащата течност на автомобилите. В резултат на това 300 деца починали от токсична некроза на черния дроб, а няколко хиляди получили тежки отравяния.
По същото време смятали метамфетамина за безвреден стимулатор. Едва след като в продължение на 5 години широко го използвали, лекарите и пациентите научили за смъртоносните странични ефекти на този препарат, който сега е в групата на т.нар. тежки наркотици. Европейските правила за регистрация на биологически активни вещества, или иначе казано добавки в храните, са доста строги. Международните изследователски центрове по поръчка на Европейския съюз стриктно проверяват безопасността им. На практика обаче една и съща фирма може да произвежда дадена храна в 3 различни варианта: за вътрешно потребление, за износ в развити страни с контрол върху добавките, и за износ в развиващи се страни.
Така и в нашата страна съвсем редовно могат да попаднат храни, не само екологично опасни, но и произведени с опасни за здравето консерванти например. Върху етикета почтено на пръв поглед ще е вписан въпросният консервант, но със съответния му Е-номер. Така производителят ще ви е предупредил и ще си измие ръцете, а вие като купувачи ще трябва да решите ще закупите ли опасната храна, която по правило е по-евтина, или ще предпочетете по-скъпата, но по-качествена и безвредна стока. Ако познаете символа, разбира се.
Символът Е с различните номера, с които се обозначават добавките в храните, означава стандартите на Европейския съюз. Същите цифри без обозначение Е са разрешени във Великобритания, а САЩ използват друга система на класификация. От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите. Използват се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед. От Е 200 до Е 290 са консервантите и ги намираме във всички консервирани храни - гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка.
От Е 296 до Е 385 са киселини и антиоксиданти. Те предпазват продуктите от разлагане и се откриват в млечно-кисели продукти – подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло, шоколад.
От Е 400 до Е 495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.
От Е 500 до Е 585 са минерални соли. От Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители. От Е 900 до Е 999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки. Добавките от Е 1000 до Е 1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни продукти.
От 81 оцветители, 20 са забранени. Абсолютно забранени са два от тях: Е 121 – цитрусов червен оцветител, и Е 123 – оцветител амарант, който се използва в миксове за кекс, плодови пълнежи и желета и предизвиква астма, екзема, хиперактивност и е вреден при бременност. Е 102 е тартазин. Той се използва в безалкохолни напитки, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, готови супи. Предизвиква астматични пристъпи и ортикария при децата и е забранен в Норвегия и Австрия. Следващият Е 104 се използва в червила, козметика за коса, причинява дерматит и е забранен в САЩ, Австралия и Норвегия. Е 133 се използва в млечните продукти, сладка и напитки и е забранен в 7 европейски държави.
Е 142 е дериват от въглищния катран, използва се при консервирания грах и е забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Друг подобен дериват на въглищния катран, Е 151 е забранен в 9 европейски държави и САЩ. Списъкът е много дълъг. Оцветителите с номера 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152 и 153, консервантите с номера 210, 211, от 213 до 217 и 240, който е формалдехид, антиоксидантът Е 330, Е 447, Е924 А и Б – всички те са канцерогенни. Черният дроб и бъбреците могат да увредят добавките от 171 до 173, 320 и 322, 407, 447 и 450. Нарушават функциите на кожата добавките от 230 до 233. Противопоказни при хипертония са от 250 до 252. Алергии предизвикват добавките с номера от 230 до 232, 239 и антиоксидантите от 311 до 313.
По щандовете на магазините се срещат често храни с по 3,4 и дори 6 вредни добавки. Такива са например пакетчетата ролца от раци, които съдържат 4 добавки, 2 от които вредни: изкуственият подсладител сорбитол под символа Е 420, който не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения, и алергенният Е 621. Във всяко пакетче готова суха пилешка супа например се съдържа също алергенният Е 621, както и предизвикващият подагра Е 627. Любимите на всички деца дъвки пък са сред най-опасните, защото съдържат най-вредната добавка – Е 951, наречена аспартам. От сладкишите пък се дебелее не само заради захарта. Оказва се, че те масово съдържат 2 добавки: предизвикващата кожни проблеми Е 233 и Е 435, и двете водят до затлъстяване. Често срещания в натуралните сокове червен оцветител Е 122 предизвиква алергии и астматични пристъпи.
Колбасите също съдържат доста вредни съставки. Най-често това е Е 250 – натриев нитрит – канцерогенен и забранен в много страни. Среща се както в трайните салами, така и в лионската наденица и пилешки кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. Те съдържат забранения оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите. В шоколадовите изделия пък често се среща Е 553b или талк, който причинява рак на стомаха. Така се оказва, че най-много рискови добавки има в дъвките, сосовете, месните и сладкарски изделия и особено в безалкохолните напитки. Все храни, давани масово на децата.
Мит се оказва и славата на антиоксидантите като много полезни. Витамин С над препоръчителната доза от 60 милиграма дневно е опасен, защото ускорява стесняването на артериите и уврежда сърцето. Витамин А, наречен още ретинол, който е известен и като витаминът на растежа, според изследване на Националния институт по рака в САЩ при употреба увеличава риска от рак на белия дроб и на простатата. И селенът в големи дози е много токсичен.
В китайските ресторанти в САЩ първи започнали да използват натриев глутамат. След известно време общността започнала да забелязва връзката между главоболие, подуване на стомаха, припадъци и други оплаквания с китайските ресторанти. Нарекли явлението Китайски синдром. Впоследствие се оказало, че това се причинява от натриевия глутамат. Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Означава се като Е 621. Той обаче е един от най-тежките разрушители на мозъка, отдавна забранен в Швеция.
Изключително опасна добавка е Е 951 или аспартам. Това е изкуствен подсладител, повече известен като нутрасуит. Изключително широко се използва в газираните напитки и разтворимите прахчета. В част от продуктите дори не е отбелязан на етикетите: дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове, бързи закуски. Документирани са 92 симптома, причинявани от аспартама: вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадане, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнитерност, безспокойство, амнезия, замъглено зрение, обриви, удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост и загуба на слух.
Аспартам отключва и някои други болести: мозъчни тумори, мултиплена склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет, дефекти при раждането. Страничните му действия са още по-опасни, защото по-голямата употреба води до пристрастяване. Много хора съобщават за тежък абстинентен синдром, когато се опитат да изхвърлят аспартама от храната си. Някои твърдят, че предизвиква дори по-силна зависимост от алкохола. Причинява 75% от страничните реакциии от всички добавки. В Европейския съюз и България аспартамът със символ Е 951 е разрешен.
Изследванията на действието на много от тези хранителни добавки все още продължава. Основното правило в нашето законодателство е да не се превишават смятаните за безопасни дози от тези вещества. Специалистите обаче на сегашния етап не се наемат категорично да кажат, че са безвредни. Размерът на рискът от тях се оценява главно от Световната здравна организация. Във всеки случай по рафтовете на западните супермаркети не се срещат напитки с ярки цветове, както у нас. Затова, макар и да са уклончиви, експертите избягват за себе си трайните салами и ярко оцветените напитки.
Кой изследва, кой контролира и кой определя кои от тези опасни и забранени в редица европейски държави и САЩ добавки да се използват в българските храни – обяснява председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Оказва се, че списъкът на разрешените и забранени добавки не е публичен, а представлява служебна тайна, и обикновеният купувач никъде не може да провери какво означава тези странни символи и какви опасности крие консумацията на храни с такива опасни съставки."

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 03, 2010 6:53 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Иле, може би това малко ще те успокои:

Изпратих следния въпрос до фирмата "Д-р Йоткер" -
"Забелязах, че в пудинга ванилия, в съдържанието са посочени два вредни за здравето оцветителя:
E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия и E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия.
Наясно ли е производителят, че тези продукти се консумират и от деца???"

Отговорът:
"Уважаема г-жо,

ще си позволя да дам пространен отговор на въпроса Ви.

В края на 2008г Европейският Парламент и Съветът на Европа излязоха с Регламент 1333/2008, относно добавките в храните (моля вижте приложения файл). В него са посочени новите изисквания за етикетиране на хранителни продукти, съдържащи следните оцветители за храни:

Сънсет жълто (E 110)
Хинолиново жълто (E 104)
Кармоазин (E 122)
Червен алура (E 129)
Тартразин (E 102)
Понсо 4R (E 124)

Съгласно приетите правила, ако в състава на хранителен продукт присъства един или повече от горните оцветители, е необходимо включването на допълнителна информация, а именно след наименованието или Е-номера на оцветителя(ите) се добавя: "Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата".

Това изискване се прилага от 20 юли 2010 г., като храни, пуснати на пазара или етикетирани преди този срок, които не съответстват на разпоредбите на член 24 от Регламент (ЕО) № 1333/2008, могат да бъдат пускани на пазара до изтичане на минималния срок на трайност или годност.

Решението на борда на директорите на Д-р Йоткер Германия, компанията - майка на всички клонове на Д-р Йоткер в света e категорично, че в състава на нито един продукт не бива да има съставки, по един или друг начин оказващи спорно влияние на здравето на потребителите. Ето защо във всички производствени бази на компанията започна процес по подмяна на необходимите оцветители, защото за Д-р Йоткер отговорността към хората и безопасността на продуктите не са просто рекламно послание, а целенасочена и дългосрочна политика за качество.

Процесът по подмяна на оцветителите е почти завършен, някои от продуктите вече са на пазара с нов състав, респективно опаковка, а при други промяната предстои да бъде имплементирана при производствените цикли през февруари, март и април. Приложено са актуалните опаковки на всички продукти от серията Пудинг, Крем Оле и Крем Парадиз. При Крем Оле и Пудинг ванилия промяната вече е направена и в склада ни продуктите са с нови оцветители, а опаковката предизвикала тревогите Ви най-вероятно е произведена през 2009г, което е преди осъществяването на промяната. Останалите вкусове пудинг - ягода, карамел и сметана, както и сериите Крем Парадиз и Крем Його ще бъдат променени през идните месеци.

В законово установения срок 20 юли 2010г всички наши продукти ще имат в състава си само одобрени за ползване от Европейските институции оцветители.

Надявам се, че успях да отговоря на въпроса Ви и оставам на разположение, ако имате други питания или притеснения.

Поздрави,
Mit besten Grüßen / Best regards,

Silvia Dimitrova,
Product Manager
Dr. Oetker Bulgaria EOOD

_________________
Изображение
Изображение


Последна промяна Ninkata на Сря Мар 10, 2010 11:23 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 03, 2010 7:58 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Май 03, 2008 11:55 am
Мнения: 4962
Благодаря за информацията,Нинче! :D
Всъщност Явор най-много обичаше крем Його-малина,кайсия,банан.Но отдавна не съм му правила,защото вече не ги яде.Миналата седмица пак опитах,но го изядохме ние с Тошко,не му харесват на Явор вече.Сега той обича,шоколад-Киндер,Милкинс,пасти шоколадови на Престиж с крем,Шоколадови яйца,за съжаление това обича за десерт ,но и много плодове,преди портокали ,а сега ябълки.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 25, 2010 8:39 am 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Ето отговорът от "Зайо Байо":
"Уважаема госпожо,
Извинете за закъснелия отговор на писмото Ви... В отговор на въпросите Ви относно оцветителите Е102 и Е110, които се използват в производството на много храни и безалкохолни напитки с цел добър естетически вид, искам да отбележа, че ние ги влагаме в много по-малки количества от допустимите според Наредба №8/16.04.2002 на Министерството на здравеопазването и Ви уверявам, че в такива количества въпросните оцветители не биха могли да предизвикат странични реакции, за които пишете.
От 19 години произвеждаме пшенични и царевични пръчици и досега не сме имали нито един случай на странични ефекти и проблеми не само при децата, но и при всички възрастови групи потребители. Нашите продукти се консумират от 10-месечни деца до хора от третата възраст и това ни задължава да държим на качеството и да бъдем изключително грижовни продукцията ни да не вреди на здравето на нашите клиенти.
Собствените ни деца също консумират пръчици „Зайо Байо”, много ги харесват и не са имали проблеми от такъв характер. Мисля, че няма причина за тревоги, но искам да отбележа, че работим по замяната на тези вещества с естествени оцветители и скоро замяната ще е факт."

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Модератор: galka2 Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group