С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Пневмония

Възпалението на белия дроб се нарича пневмония. Предизвиква се от вируси, бактерии, гъбички или химични вещества.
Симптоми:
Пневмонията най-често е резултат от неизлекувана дихателна инфекция, най- често бронхит, но може да се появи и самостоятелно. Диагнозата не винаги е лесна. Протича както с висока температура, така и с ниска, което може да  заблуди за тежестта на болестта. В началото кашлицата е суха, после става влажна. Когато се засегне плеврата, кашлицата става много болезнена. Детето се задъхва и трудно си поема въздух. Един от признаците на влошено снабдяване с кислород е посиняването на устните. Ако в хода на някоя настинка детето започва да влошава своето състояние и стане много отпуснато, кашлицата се увеличава, температурата става все по-висока, дишането се учестява и се появи повръщане (символ на интоксикацията на организма), непременно потърсете лекар.
Лечение:
Пневмонията се лекува с подходящ антибиотик, назначен от лекар. Малките деца и тези с тежко протичане на болестта и с усложнения се настаняват в болница. Там лечението е интензивно и по-ефикасно, медикаментите се вкарват венозно, правят се инхалации. Макар антибиотиците да не действат на вирусите, вирусните пневмонии също се лекуват с антибиотик, за да не настъпят усложнения. Ако болното дете е вкъщи, осигурете му чист и влажен въздух. То трябва да поема много течности, за да втечни храчките и по-лесно да ги изхвърли. Давайте прясно изцедени сокове заради витамините, билкови чайове, вода. Храната трябва да е витаминозна, прясна, да не е мазна и трудносмилаема.
Инхалациите с лайка са подходящи за по-големите, стига да нямат алергия към билки. На по-малките може да направите инхалация в банята. Пуснете горещата вода да тече силно, докато се образува пара. Влезте с детето вътре да диша влагата, можете да го изкъпете или да измислите някоя забавна игра „в мъглата”.
И разбира се, спазвайте стриктно предписаното лечение, точната доза и интервалите между даването на лекарствата.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби