С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Дехидратиране

Загуба на вода и електролити от организма, основно натрий, хлор и калий, необходими за живота на всяка отделна клетка на тялото.
Симптоми:
Дехидратираното (обезводнено) дете е отпуснато и вяло. Устните са зачервени и сухи, кожата също е суха и с намалена еластичност, под очите има тъмни кръгове. Устата на детето започва да мирише на ацетон. Количеството на урината намалява. Притеснително е, ако детето не пишка повече от 12 часа, а бебето повече от 6 часа. Най-честите причини за обезводняването са повръщането, разстройството, високата температура. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо се дехидратира.
Лечение:
При леките степени, когато детето е жизнено, са достатъчни диета, прием на течности и специални електролитни разтвори, които се продават в аптеката. При тежко обезводняване, особено при малките деца, се налага лечение в болница на системи.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби