С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Астма

Заболяването добива все по-широко разпространение сред децата. Представлява реакция на организма спрямо различни алергени: домашен прах, пух, животински косми, полени, бактериални алергени, рядко животински белтък от месо, яйца.
Симптоми:
Детската астма може да се прояви още в кърмаческия период, но в следващите години зачестява. За разлика от астмата на възрастните, която се изявява с типичните внезапни пристъпи от задух, у децата тя е толкова по-нехарактерна, колкото по-малко е детето. У кърмачетата астмата започва с хрема и лека кашлица, често с повишена температура. В следващите часове към картината се добавя учестеното и затруднено дишане, като гърдичките му свирят, така че хриповете се чуват от разстояние. През нощта задухът се засилва, детето става много неспокойно, мята се в леглото. След ден-два или повече проявите стихват, за да се появят след месец-два или повече отново. С повишаване на възрастта астматичните пристъпи у децата приличат все повече на тези у възрастните. Ако пристъпът на задух се прояви пред вас за първи път, вие основателно изпадате в тревога. Не чакайте той да се засили през нощта и потърсете лекар или направо тръгнете за болницата. Там пристъпът ще бъде потиснат от лекарствата, но вие ще трябва да съобщите на лекаря подробности, като: с какво е пълна възглавницата на детето – с пух? Давате ли му да яде полусурово месо – луканка, кебапчета и кюфтета, домашен бабек; яйца – варени или пържени, сурови? Имате ли вкъщи молци? Получавало ли е детето обриви след някоя храна?
Лечение:
В поликлиниката може да проведат кожноалергични проби, за да уточнят кой алерген е предизвикал астмата. В такъв случай след премахването на установения дразнител – дихателен или друг – астмата може да изчезне без следа. Лечението на астмата е продължително и трудно, но в повечето случаи – резултатно. Малко деца с астма остават астматици като възрастни.
Какво се изисква от вас, за да не допуснете развитието на астма у вашето дете?
Кърмете бебето до година, дори и повече, но не по-малко от 6 месеца. Кравето мляко има алергизиращи качества. Не бързайте да внасяте в менюто на малкото
дете храни, като луканка, бабек, сурови и полусурови яйца, шоколад, сладкарски произведения с неизвестен произход и състав, шоколадов сладолед.
Не пълнете възглавниците си с пух – не само тази на детето, а всички. Не отглеждайте вкъщи разни птичета, както и котки, кучета и др. Не допускайте размножаването на молци в жилището ви.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби