Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Енциклопедия

Афта

Афтите представляват малки ранички по лигавицата на устната кухина. Те се срещат често, но преобладават при децата.
Симптоми:
Типичните афти се виждат като малки бели или белезникави петънца, заобиколени от зачервена ивица. Могат да се появят навсякъде по лигавицата на устната кухина – по устните, бузите, венците, езика, сливиците, небцето. Децата изпитват болка при консумирането на твърди храни заради механичното дразнене на засегнатата зона. Плодовете, зеленчуците, киселото мляко, доматеното пюре също предизвикват болка заради повишената си киселинност.
В най-добрия случай афтите протичат без общи оплаквания и изчезват до три седмици. Твърде често обаче те допълнително се инфектират от бактерии и гъбички. Това води до висока температура, уголемяване на подчелюстните лимфни възли, понякога кървене.
Лечение:
Има няколко начина за лечение: витамин С, сироп с витамини, препарати за мазане с обезболяващ и противовъзпалителен ефект. При данни за сериозна бактериална инфекция по изключение могат да се приложат и антибиотици.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби