С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Подсичане при бебето

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Подсичане при бебето

Подсичането е проблем, който възниква при най-малките – може да се види както при дву-тримесечно бебе, така и при деца на близо годинка. Обикновено се изразява в зачервяване или ситен обрив в зоната на памперса. Понякога кожата дори започва да се бели. При навременно предприети мерки подсичането изчезва до няколко дни, ако обаче виждате, че не намалява, тогава трябва да посетите лекар, защото може да се е трансформирало в гъбична или бактериална инфекция.

Добрата новина е , че въпреки че е толкова чувствителна и уязвима, бебешката кожа се възстановява и заздравява бързо, независимо от вида на нараняването или раздразнението.

 

Подсичането най-общо може да се раздели на два вида и представлява реакция на кожата срещу претопляне или контакт с мръсни пелени. С подходящи грижи и постоянство обаче проблемът може да бъде овладян сравнително лесно и своевременно.

Подсичане при претопляне

Възниква в резултат на твърде много дрехи или висока околна температура, съчетана с висока влажност. Тъй като недоразвитите все още потни жлези на бебето не успяват да реагират ефективно, когато телесната температура е по-висока, влагата не се изпарява, а се задържа в кожата. В този случай подсичането се проявява под формата на розово-червен обрив от малки мехурчета в областта на свивките на ръчичките и крачетата, на вратлето, под мишниците и около гениталиите. Ако бебето се облича или повива плътно, подсичането може да обхване цялото тяло.
Първоначално мехурчетата са пълни с безцветна прозрачна течност, а в последствие хващат коричка. В някои случаи подсичането може да прерасне в бактериална инфекция, тъй като се създава благоприятна среда за развитието на бактерии и микроорганизми, които могат да проникнат в кожата и да предизвикат възпаления.

Подсичане от пелени

За разлика от подсичането при претопляне на тялото, подсичането от пелени обхваща само зоната на пелената и се причинява от продължителното съприкосновение на кожата в областта на гениталиите с урината и изпражненията. Подсичане при бебетоВлагата от пелената не позволява на кожните раздразнения (получени по една или друга причина) да отшумят, като причинява напукване и образуване на повърхностни мехури. Триенето на пелените пък стимулира дразнението и сърбежа и се стига до болезнено възпаление, което се проявява основно по два начина:

  • Дерматит по изпъкналите части(във формата на W):

Това е най-често срещаният тип подсичане, който се причинява главно от физически фактори – триенето на кожата с пелените и досега с изпражненията и урината.
Локализира се върху изпъкналите части на бебешкото дупе (тези, които са в пряк контакт с пелените).

  • Гънков дерматит (във формата на Y)

Този тип подсичане е с инфекциозен произход, появява се в гънките (ингвиналните и между бузките на дупето), които осигуряват добра среда за растежа на микроорганизмите, и по-късно се разпространява по изпъкналите части.
Зачервяването се развива в заедно със сълзене, често причинено от бактериална или гъбична инфекция, и изисква консултация с лекар за назначаване на подходящо лечение, което в повечето случаи е с медикамент под формата на мехлем.

Причини за подсичането

Този проблем може да се прояви във всеки един момент. Освен при претопляне и при продължителен контакт с мръсни пелени, кожата на бебето е предразположена към подсичане и когато:

  • в момента му растат зъбки;
  • не се чувства добре или се възстановява след ваксинация;
  • приема антибиотик – това може да наруши деликатния баланс в организма и да допринесе за възникване на възпалителни процеси;
  • кожата му като цяло е по-чувствителна;
  • има някаква промяна в хранителния му режим, особено по време на захранване или отбиване.
Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Подсичане при бебето”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар
Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.
Baby Dove окуражава майките да следват интуицията си

Baby Dove окуражава майките да следват интуицията си

Проучването Real Mothers Heard, което покрива 6 пазара в различни части на света (Обединеното кралство, САЩ, Китай, Индия, Мексико и Бразилия) сочи, че жените, станали майки за пръв път, се чувстват объркани от огромното количество противоречиви информация и съвети, които получават относно грижите за бебето

Baby Dove Sensitive Moisture – специална грижа за чувствителната кожа на бебето

Baby Dove Sensitive Moisture – специална грижа за чувствителната кожа на бебето

Когато станеш майка за пръв път, всичко, което се случва, е ново. Лесно достъпното и огромно количество информация, мнения и форуми понякога не помагат, а предизвикват паника от страна на младите майки.

Baby Dove Rich Moisture – специална грижа още от първия ден

Baby Dove Rich Moisture – специална грижа още от първия ден

Всички знаем, че няма правилен или грешен начин да бъдеш майка. Има само един и това е твоят начин. Но всяка майка се случва да срещне трудности. И тогава има нужда от експертна помощ. Именно в такива моменти на помощ идва Baby Dove.

Няма перфектни майки. Само истински!

Няма перфектни майки. Само истински!

Да станеш родител за пръв път е наистина нещо изключително. Това е най-щастливият момент в живота на една жена. И по този въпрос дори учените са на едно мнение.

Естествена грижа за бебешката кожа

Естествена грижа за бебешката кожа

Бебешката кожа е много чувствителна. Точно поради тази причина е добре да бъдем възможно най-деликатни към нея

Какво да сложим в бебешката чанта?

Какво да сложим в бебешката чанта?

Добре подредената бебешка чанта може да спаси живота ти. Буквално. Затова сме се погрижили да те подготвим за всякакви ситуации.

Нежна грижа за кожата на новороденото

Нежна грижа за кожата на новороденото

Сравнението „нежно, като бебешка кожа“ е толкова популярно и наложило се, че никой всъщност не се замисля, че по-точното определение е „деликатно“. Именно такава е кожата на новороденото

Как твоето бебе казва: Обичам те :)

Как твоето бебе казва: Обичам те :)

Вече си мама и знаеш, че няма нищо по-вълнуващо за теб от искрената обич на твоята рожба. Кои са най-милите знаци на детската любов, на които понякога не обръщаш голямо внимание?

Къпането на бебето

Къпането на бебето

Започнете същинското къпане след падането на пъпчето и зарастването на раничката. Дръжте бебето във водата няколко минути през първите дни, като постепенно увеличавате до 12-15 минути.