С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Умни решения за семейния бюджет

От сп."Моето дете" 

Казват, че парите никога не стигат... Още повече, ако трябва да се грижиш и за едно малко човече. Тайната на успешното жонглиране със семейните финанси е проста: добра организация + желязна дисциплина.
Навярно една от причините да се върнеш скоро на работа е била да помогнеш на изтънелия семеен бюджет. Често обаче се оказва, че дори и с една заплата в повече финансовите проблеми си остават неразрешени. Все пак има начин успешно да управляваш приходите и разходите.

Нужди или желания?
Добре е още от самото начало да разграничиш ясно нещата, от които семейството ти се наистина се нуждае (като електричество, храна, дрехи) от желанията, които никога нямат край (било то нова пералня, по-голям хладилник или още едни телевизор за детската стая). Колкото и да се самоубеждаваш, че имаш крайна нужда от лична кола (все пак всички останали колеги ползват лични автомобили), това надали ще е най-разумната покупка.
Като вече знаеш разликата между необходимите и желаните покупки, ще можеш:
Да разпределиш разумно и прецизно разходите си
Да спестиш пари (за новата пералня :-)
Да станеш по-умен потребител
Да ограничиш импулсивните покупки
Да цениш повече парите

Поставяй си ХИТРИ цели!
Планирай в дългосрочен план важните за теб и за семейството ти неща (като ремонт на детската стая или закупуването на съдомиялна машина, например). Така ще имаш достатъчно време да спестиш необходимите средства, без това да се отразява пагубно върху месечния бюджет.
За да са ефективни, нека твоите цели бъдат ХИТРИ:
Хронологични. Важно е наредиш семейните приоритети. Логично е, че ако все още нямате автомобил, едва ли ще се нуждаете от столче за кола.
Измерими. Нека целите могат да се измерят в средства. Ако отдавна планирате семейна почивка в чужбина, добре е да си проверила всички евентуални разходи (самолетни билети, хотел, местни цени и т.н.), които ще направите.
Точни. Добре е целта да бъде ясна още от самото начало.
Реалистични. Колкото и да си мечтаеш за виличка край морето, това надали ще отговаря на вашите семейни приходи и допълнителни ресурси.
Изпълними. Прецени трезво възможностите на твоето семейство. Вместо за малка къщичка до плажа, май е по-добре да се спестявате за нова кола :).

Следи финансите си
За да можеш ефективно да планираш бюджета, следи както разходите, така и приходите. Добра идея е да водиш „семейно счетоводство“. Може би ще ти коства време и не малко нерви, но със сигурност си заслужава.

Давай добър пример
С таткото давайте добър пример на вашите деца. Няма да е редно да откажеш ново колело на малчугана, а на следващия ден да си купиш скъп сервиз, който само ще събира прах в холната секция.

 

Коментари

Коментари за “Умни решения за семейния бюджет”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби