С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Открий какъв родител си

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

 


Несъмнено да станеш родител е едно от най-вълнуващите събития, които могат да ти се случат. Заедно с естествения инстинкт да се посветиш на твоето малко съкровище, обаче те връхлитат и хиляди чувства на съмнения, на страхове и на притеснения дали ще се справиш. И така поеми дълбоко въздух и се успокой. Децата не се появят с инструкции за употреба...Сигурно е едно, че се нуждаят от цялата ти обич и подкрепа. За останалото прочети от нашите съвети.

Всеки родител има свои различен стил на възпитание. На практика разбираш какъв е той едва когато се впишеш в редиците на новоизлюпените майки или татковци. Има родители кои държат отрочетата им да ходят на куп спортове и курсове по чужди езици. Други решават, че още в невръстни години трябва да запознаят децата си с различни изкуства. А трети - изчакват детето им само да избери какво иска да прави в живота си. Независимо от твоя характер или особеностите на малкото ти съкровище има няколко типа родителско поведение, които се появяват при различни обстоятелства. Не можем да кажем, че някой от тях е погрешен, защото всяко семейство има свои уникални особености и правила. Важното е да запомниш, че не си застрахована от грешки и че има начини да намалиш техния брой. За целта разбери какъв тип родител си.

 

Какъв е твоят стил?

Обикновено родителският ти подход се определя от жизнения ти опит в две посоки. От една страна можеш да се стремиш да предоставиш на малкото възможности, които ти самата си имала. От друга може да решиш, че е по-важно то да опита всичко онова, което е било забранено на теб. Това са два подхода, които много си приличат, но имат съвсем различни последици. И така, за да разбереш повече за себе си и за това как се чувстваш в кожата на родител задай си следните въпроси:

Кои качества харесваш в момичетата/момчетата?
Кои от качествата на детето си цениш най-много?
Какво би искало да се случи с детето ти?
Какво от поведението и постиженията на малкото те прави щастлива?
Как се чувстваш относно начина, по който са те възпитали твоите родители?
Какво би направила по друг начин, когато сега ти си родител?

Отговорите на тези въпроси ще ти помогнат да разбереш как твоят родителски подход е повлиян от собствения ти житейски опит. Така по-лесно ще си изясниш какъв е коренът на собствените ти ценности, убеждения и отношение към живота. Много от идеите, които споделяме, са толкова време с нас, че рядко си задаваме въпроса защо механично ги налагаме и на децата си. Върху родителския подход оказва влияние и фактът дали сме били единствени деца, дали сме имали по-малки ли по-големи братя или сестри. В зависимост от реакциите  ни в различни ситуации, като родители попадаме в един от три типа поведение, които усещат децата. Те са авторитарен тип, толерантен тип и демократичен тип.

 

Авторитарните родители

Характерно за този родителски подход е, че спазването на определени правила и задължения е абсолютно задължително. Такива родители не обичат да дават избор на децата си и да обсъждат с тях вземането на дадено решение по отношение на възпитанието им. Често авторитарните майки и татковци остро критикуват отрочетата си и не им позволяват сами да се справят в конфликтни ситуации.
Ако това е твоят подход при възпитанието на малкото ти има известни рискове в тинейджърските му години то да оспорва всяко твое решение и да прави всичко на инат. Възможно е послушното до скоро съкровище да се превърне в буен младеж, който не зачита семейните правила, защото те никога не са били обсъждани с него.

 

Толерантните родители

Стилът на тези родители е да не държат твърде много на правилата и ограниченията, които налагат на децата си. Те не се стремят да обсъждат решенията с рожбите си, но същевременно имат големи амбиции за тяхното развитие. Никога не забравят да се отнасят с разбиране и топлота и поощряват отрочетата си за успехите им. Такива родители се стремят да изградят приятелски взаимоотношения със своите деца.
Ако твоят стил на възпитание се доближава до този тип поведение може да очакваш, че малкият палавник може да се чувства несигурен в трудни ситуации, защото ще се чуди дали трябва да се придържа към правилата или не. Такива малчугани трудно се контролират и не винаги успяват да запазят самообладание. Често такива деца не зачитат правилата и не уважават мнението на по-възрастните. Възможно е даже да се превърнат в истински егоисти, които и не искат да чуят за чувствата на другите.

 

Демократичните родители

Демократичните майки и татковци обичат семейните правилата да се спазват, но също така са винаги отворени за преговори. Те дават възможността на децата си да избират, като същевременно с това им поставят високи цели. Обгръщат малките си с много топлина и се опитват да им разясняват решенията си. За тези родители е важно децата им да бъдат научени на все повече нови неща и не се колебаят да поздравят отрочетата си за техните успехи.
Ако и ти си избрала този стил на поведение може да очакваш, че ще отгледаш уверено и самостоятелно дете, което също така уважава семейните правила. Най-вероятно малкото ти съкровище ще се справя добре с уроците и няма да се тревожи за подигравките на съучениците си. Такива деца изграждат силна връзка с родителите си и са изключително  самодисциплинирани.

 

Семействата, които създаваме, родителите, в който се превръщаме, животът, който видим... Всички те са нашата надежда, че даваме най-доброто на децата си. Мечтаем си, когато се обърнем назад да сме щастливи от отминалото време, в което сме се забавлявали, докато сме правили всичко по силите си, за да възпитаме интелигентни, състрадателни и усмихнати деца.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Открий какъв родител си”

Жени799

27.05.2008 02:33

ние сме от демократи4ните но и от толерантните имаме..:))нашия син е мн. смел и напорист,толерираме го доста, но му поставяме и ограни4ения-неможе да иска вси4ко и да прави вси4ко(особено белите:))...Сега сме във възраста в която си мисли,4е може във вси4ко да е самостоятелен и е голяма борбата...
Виж всички 3 коментара Добави коментар

Четете още от "Дом"

Инциденти по празнично време

Инциденти по празнично време

Улисани в приготовленията, настроили се на вълна за празнуване, често...

Идеи със стари буркани

53 Идеи със стари буркани

Ако не сте правили зимнина тази година и имате много буркани, използвайте ги...

Пеперуди в детската стая

Пеперуди в детската стая

Няма дете, което да не харесва пеперуди. Пеперудите внасят настроение в...

Привлечи парите у дома

Привлечи парите у дома

Парите са толкова нужни в живота, колкото въздуха, който дишаш. Особено, когато...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби