Освен вкусни и ароматни, подправките са и много полезни за здравето. Ето кои са най-популярните сред тях, за кои ястия са подходящи и как допринасят за благосъстоянието на организма ви.
Магданоз
Подходящ за всяко ястие. Без значение дали е нарязан в салатата или декорира основното, той придава им неповторим вкус и свежо излъчване. Крехките му листенца са известни като мощен афродизиак, но също така са богати на множество полезни вещества, които укрепват имунната система, помагат при камъни в бъбреците, проблеми със слуха, стомаха и кръвното налягане.
Риган
Няма пица без риган, нали знаете? Той е сред най – силните антиоксиданти измежду сухите подправки и идеално подхожда както на по-изтънчените ястия, така и на традиционните. Съдържа 2 мощни антибактериални агента, които помагат при стомашен грип, както и витамин К за здравина на костите. Отглежда се лесно в домашни условия.

Босилек
Богат е на жизненоважни за организма витамини, минерали и хранителни вещества, на етерични масла с антивъзпалителни и антибактериални свойства, на полифенолни флаваноиди с антиоксидантно действие. Задължително присъства в италианската кухня и най-вече в ястията с паста. Слага се в пестото, соса Болонезе и лазанята, но и за гарниране на тиквички, патладжани, сирене моцарела, дори десерти.
Куркума
Съставна част на кърито, куркумата може да се поръси в салата с яйца, пиле или риба тон, да се добави в дресинг или просто да овкуси месни специалитети. Освен пикантен привкус и златист цвят тя превръща всяко подправено ястие в оръжие срещу възпаленията и заболяванията на нервната система. Съдържа изобилие от минерали, витамини и полезни вещества, което я прави безценна в борбата с много животозастрашаващи състояния.
Розмарин
Универсална и ароматна подправка, той се добавя към плодови салати, супи, зеленчуци, месо (особено агнешко), сосове, риба, яйца и дори десерти. Съдържа вещества, които намаляват възпаленията в тялото (а от там хроничните заболявания), поддържа сърдечното здраве и има антиоксидантни свойства.
Кимион
Специфичният вкус и аромат, които придава на ястията са го превърнали в традиционна подправка за индийската кухня. Подходящ е за подправяне на солени и сладки печива, както и на по-екзотични блюда. Само една супена лъжица кимион съдържа 22 % от дневната нужда от желязо на организма, което го прави идеален при анемия. Освен това подсилва мозъчната дейност, помага при простуда и улеснява храносмилането.
Сухи червени чушки
От тях се произвеждат различни видове червен пипер, който е основна подправка за почти всяко ястие. Без значение дали под формата на подправка или в натурален вид те подобряват обмяната на веществата, повишават засищането и стимулират изгарянето на мазнини. Можете да ги сложите в боба, да поръсите сиренето или киселото зеле, да овкусите пилето преди изпичане.
Сред изключително популярните и полезни за организма подправки са още канелата, чесънът, мащерката, черният пипер на зърна, кориандърът и шафранът.
А коя е вашата любима подправка?