С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Пътят към майчинството

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Току-що си научила, че си бременна и вероятно ти се струва, че 9-те месеца до раждането са доста далече. В действителност покрай прегледите и изследванията времето минава неусетно.

Затова бъди подготвена, за да няма неприятни изненади в последния момент :).

Майчинство

В първите седмици (веднага щом разбереш, че си бременна)

За да не се объркаш в хаоса от ходене по болници, изследвания, попълване на документи, е най-добре да си съставиш някакъв план и организация за периода до раждането.

С какво да започнеш?

На първо място, видиш ли двете чертички, веднага си запиши час при гинеколог, който да потвърди наличието на бременност и да изчисли термина. Първият преглед при този специалист включва ехография. Той ще уточни дали има необходимост да се направят цитонамазка (не е задължително) и влагалищен секрет (в идеалния случай – при планирана бременност, тези изследвания се правят преди забременяването).

За да ползваш медицинските услуги по програма „Майчино здравеопазване“ на НЗОК, трябва да си здравноосигурена и да имаш свой личен лекар. Ако все още  нямаш такъв, побързай да се запишеш.

Следващата стъпка е да избереш кой ще наблюдава бременността ти - общопрактикуващ лекар или акушер-гинеколог.

В случай, че се спреш на второто, личният лекар ще ти издаде еднократно направление за периода на цялата бременност. Оттам нататък ти предстои поне по един преглед месечно, а през последните 45 дни преди раждането – по 2 или повече пъти. През бременността няма да плащаш потребителска такса за посещение. По време на консултациите лекарят ще следи теглото ти, обиколката на корема, движенията, сърдечните тонове на бебето, правилното развитие и нарастване на плода, както и положението, в което се намира.

В 20-а г. с. се  препоръчва да се направи фетална морфология (изследването трае около 20 минути и включва доплерова диагностика). Ако попадаш в рисковите групи бременни, феталната морфология е задължителна.

Освен това лекарят ще те посъветва какви витамини да пиеш (фолиевата киселина трябва да се пие превантивно до края на 4-тия лунарен месец). Ще ти даде препоръки с какво да се храниш, както и какво трябва да избягвашв менюто си. Ако страдаш от някакво заболяване, непременно сподели това с лекаря си.

Сега е и времето да посетиш стоматолога – през бременността ти се полага допълнителен безплатен профилактичен преглед, включващ снемане на зъбен статус и изготвяне на амбулаторен лист.

През 3-ия лунарен месец

Определят се кръвната група и резус факторът. Прави се изследване за сифилис (Васерман), хепатит В, HIV (с твое съгласие), хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, MCV, MCH, СУЕ и урина. При необходимост някои изследвания се повтарят и през следващите месеци.

По време на втория ултразвуков преглед се определя количеството на околоплодната течност и се търсят възможни отклонения в развитието на плода.  Вече може да се установи и полът на бебето.

Ако бременността е рискова, наблюдението ще е по-често и ще включва допълнителни тестове. В случай, че си над 35 г., имаш право на два допълнителни ехографски прегледа, а ако си под 20 г. - още една ехография и изследване за хламидия.

През 29-та гестационна седмица

Посещенията при лекаря зачестяват като през последния месец преди раждането стават всяка седмица. Всеки преглед включва анамнеза и подробен обективен статус. През 8-и и 10-и лунарен месец отново ще дадеш кръв и урина за изследване. През 9-ия лунарен месец се прави повторно изследване на влагалищен секрет.

Между 30-а и 34-а гестационна седмица

Прави се третото ехографско изследване. Преценява се количеството околоплодна течност, позицията на плода и зрелостта на плацентата. Данните за бебето определят и начина на родоразрешение. Потвърждава се полът.

45 дни преди термина

Твоят лекар трябва да ти издаде обменна карта за родилния дом. Направлението за постъпване в него (Бланка МЗ-НЗОК №7) се издава не по-рано от 30 дни преди датата, определена за раждане. Здравната каса заплаща раждането, ако пациентът е осигурен, освен в случаите, когато секциото е планирано.

Нужно е да знаеш...

Макар да не е задължително, се препоръчва да се направи изследване и за рубеола, токсоплазмоза и генетичен тест. Ранен скрининг – комбинация от ултразвукови и биохимични маркери, можеш да си направиш между 11-а и 13-а г. с. В случай, че си изтървала този срок, биохимичен скрининг може да бъде направен в Националната генетична лаборатория между 15-а и 19-а г. с. Изследването не се покрива от Здравната каса, но не е скъпо. При нужда и по преценка на лекаря (но само когато действително се налага) се извършва и амниоцентеза (вземане на околоплодна течност между 16-а и 19-а г. с.)

В рамките на бременността можеш да си направиш (по желание!) три- или четириизмерна ехография за по-детайлно разглеждане на бебето. Това ще даде  допълнителна информация за евентуални проблеми или, в най-добрия случай, ще те дари със спокойствие, че всичко е наред. С помощта на изследването ще се определи с по-голяма точност и пола му, ще можеш с просто око да видиш движенията му  и да наблюдаваш какво се случва в корема на мама:).

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

Коментари

Коментари за “Пътят към майчинството”

Деси

18.06.2013 18:35

Поздравления за изчерпателната статия!!!
Виж всички 2 коментара Добави коментар

Четете още от "Бременността по седмици"

Бременността през 1-13 гестационна седмица (първи триместър)

Бременността през 1-13 гестационна седмица (първи триместър)

В главата ти се върти една и съща мисъл – тази за очакваното дете. Иска ти се...

Човешки ембрион на 4 седмици

Първи месец от бременността (1-4 гестационна седмица)

Ураган от хормони, променливи циклони на настроението и затишие в апетита –...

9 начина да се сближиш с бебето преди раждането му

9 начина да се сближиш с бебето преди раждането му

Бременна си и вълненията не спират. С времето коремчето расте, а ти все повече...

Трети месец (9-12 гестационна седмица)

Трети месец (9-12 гестационна седмица)

Разсеяна, раздразнителна, чувствителна – това е нормалното ти състояние от...

Бременност, 1-ва седмица

Извънматочна бременност (ектопична бременност)

Извънматочна бременност (ектопична бременност)

Извънматочна бременност (ектопична бременност) - диагноза с привидно просто...

Изживей прекрасна бременност

Изживей прекрасна бременност

Няколко идеи как да изкараш бременността си леко, в добро настроение и в добро...

Бременност, 11-та седмица

Девет месеца комфорт и движение

Девет месеца комфорт и движение

Когато стане въпрос за бременност, много хора си представят една изстрадала...

„Страничните ефекти“ на бременността

„Страничните ефекти“ на бременността

Когато научиш, че очакваш дете, едва ли веднага ще осъзнаеш какво ти предстои....

Бременност, 29-та седмица

Предлежанието на бебето – предпоставка за нормалното раждане

Предлежанието на бебето – важно за нормалното раждане

Малко бременни се замислят, че ежедневната им физическа активност има огромно...

Защо желязото е важно в ранна детска възраст?

Защо желязото е важно в ранна детска възраст?

Ценният микроелемент желязо участва активно в жизненоважни процеси на човешкия...

Бременност, 30-та седмица

Преждевременно съзряване на плацентата

Преждевременно съзряване на плацентата.Какво точно означава това?

Въпрос: Лекарите ми казаха, че плацентата ми съзрява преждевременно. Какво...

Опасности за преносеното бебе

Опасности за преносеното бебе

В 38-ата г.с. съм и докторът твърди, че може да пренося, защото нямам никакви...

Бременност, 34-та седмица

Променят ли се семейните отношения след раждането на бебчо?

Променят ли се семейните отношения след раждането на бебчо?

Искам да попитам: Променят ли се семейните отношения след раждането на бебчо?

Най-големите страхове преди раждане

Най-големите страхове преди раждане

Преди раждането се измъчвате от много въпроси. Ето кои са най-големи страхове...

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби