Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Кървене в ранна бременност

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

„Добрите” причини за появата на генитално кръвотечение в ранна бременност (до 12 г.с.) са наличието на възпаление (най-често колпит) или промени по маточната шийка. В тези случаи не се касае за пряка опасност за разитието на бебето. Всяко кървене по време на бременност трябва да бъде консултирано с лекар, тъй като причините могат да са от най-безобидни до такива, които крият риск за бременността.

Кървене в ранна бременностХарактерно за колпит (възпаление на влагалищната лигавица) е течението да е оцветено в розово-кръвенисто. Това се дължи на възпалителните промени в слоевете на лигавицата, които водят до разкъсване на малки кръвоносни съдове. Възможни са и допълнителни оплаквания, като парене, сърбеж, оток, зачервяване, болка при уриниране или полов акт. При такива симптоми се налага назначаването на микробиологично изследване на влагалищния секрет и провеждането на адекватно лечение.

При промени в маточната шийка (известни като „ранички” на шийката) също може да се наблюдава кръвотечение. То често е оскъдно, най-вече след полов акт или гинекологичен преглед. И в този случай прегледът е задължителен. Назначава се цитонамазка, за да се изясни естеството на тези „ранички”. Ако е необходимо, се прави също така колпоскопия и биопсия.

За съжаление, често кървенето в ранна бременност се дължи на различни нарушения в развитието на плода. В болшинството от случаите се касае за частично отлепване на плодния сак от маточната стена, за т.нар. „кухо яйце” или за мъртъв ембрион. При частичното отлепване на плодния сак от маточната стена кървенето е с различен характер. Често са налице и болки в слабините, които се дължат на маточни контракции. Терминът „кухо яйце” се използва, когато най-често поради генетично отклонение от оплодената яйцеклетка не се оформя и развива ембрион. Характерно при този случай е оскъдно кървене към 8-10-та гестационна седмица на бременността. Ако кървенето е тъмнокафяво на цвят, най-вероятно се касае за мъртъв ембрион. Обикновено то се появява около 10-15 дни след настъпилия летален изход.

При частично отлепване на плодния сак и жив ембрион се полагат всички необходими усилия за запазване на бременността. В другите два случая,  се налага оперативно прекъсване на бременността.

Нужно е да знаеш...

Дори и при най-лекото кървене, не отлагай прегледа при своя акушер-гинеколог. Лекарската намеса в такива случаи е спешна и наложителна. Само така ще се диагностицира причината за гениталното кървене и ще се вземат необходимите мерки. Препоръчително е прегледът да се извърши чрез вагиналната ехография (ултразвуково изследване през влагалището), за да бъде диагнозата пределно точна.

10% от бременните жени е възможно да имат кървене от влагалището до 12-та гестационна седмица.

 

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Кървене в ранна бременност”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Бременност"

Бременност през зимата (твоят план за оцеляване)

Бременност през зимата (твоят план за оцеляване)

Не е чак толкова страшно да си бременна през зимата. Не вярваш ли? Ето няколко...

Тайните на съня през бременността

Тайните на съня през бременността

Спокойният сън е едно от най-важните неща за бъдещата майка. Всички хормонални,...

Свежи идеи за най-щастливата бременна Коледа

Свежи идеи за най-щастливата бременна Коледа

Най-очакваните празнични дни през годината са време за забавления, но и за...

Опасни ли са вирусните инфекции?

Опасни ли са вирусните инфекции?

Здравето на очакваното бебе зависи и от това как ще премине бременността. Ето...

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби