Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Студова алергия

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Както подсказва и името, студова алергия е алергична реакция на кожата под въздействие на студа. А по-лошото е, че симптомите се влошават в момента, в който започне повторното затопляне на кожата.

Което означава, че в периода на зимните месеци от годината съществува възможност за постоянно активизиране на състоянието.

Вижте какви са характерните особености на студовата алергия и как да я контролирате.

Студова алергия

Студовата алергия е характерна за всички възрасти, особено за децата и за хората с по-слаба имунна система. Точната причина за състоянието не е ясна, но се приема, че някои хора имат по-чувствителни кожни клетки – или генетически наследени, или повлияни от вирус или друго заболяване.

В отговор на някакъв външен студов фактор (температура, потене, студени предмети, храна, напитки, повърхности, климатик, спиране на кръвообръщението) или на рязко охлаждане, антителата, участващи в алергичната реакция, бързо освобождават хистамин и други химикали на имунната система, които причиняват зачервяване, сърбеж и други характерни симптоми.

Не е изключено обаче, студовата алергия да е резултат от други здравословни проблеми (редица инфекции, автоимунни заболявания, някои видове рак, странични ефекти от лекарства).

Студова алергияОбикновено най-изострено проявление студовата алергия има при пълен контакт на кожата със студов фактор (например плуване в студена вода). Така интензивното освобождаване на хистамин и други вещества на имунната система причинява внезапно спадане на кръвното налягане, което може да доведе до загуба на съзнание, шок и в много редки случаи, смърт.

Симптоми за студова алергия

Симптомите на студовата алергия се проявяват скоро след като кожата бъде изложена на внезапно ниски температури (обикновено под 4 градуса Целзий) или влезе в контакт със студена вода. Влагата и вятърът също допринасят за състоянието. Общите оплаквания се характеризират с:

  • Червени и сърбящи пъпки с връхчета на местата, изложени на студа. Обикновено изчезват след около половин час.
  • Подуване на ръцете при хващане на студени предмети.
  • Подуване на устните, при консумиране на студени храни.
  • В редки случаи, тежко подуване на езика и гърлото, което може да блокира дишането.

При някои хора състоянието може да е особено изострено и да засяга цялото тяло. Освен обривите, при тях се наблюдават припадъци, втрисане, ускорена сърдечна дейност, подуване на крайниците или на торса.

Проявата на симптомите на студовата алергия варира в доста широки граници. При някои хора се наблюдават само леки реакции на свръхчувствителност към студ, а при други – изострени. При едни състоянието продължава цял живот, при други е хронично, а при трети изчезва след няколко месеца.

Лечение и превенция за студова алергия

При проява на някои от посочените по-горе симптоми има начин сами да проверите дали страдате от студова алергия. Поставете за около 10 минути кубче лед или изстуден предмет от вътрешната страна на ръката си, над китката. Ако 5 минути след отстраняването му от кожата се появят характерните оплаквания (обрив или подуване), трябва да потърсите консултация със специалист.

Студова алергияЗа да диагностицира студовата алергия, лекарят вероятно ще ви подложи повторно на студовия тест. Ще бъдат назначени кръвни, кормонални и кожни изследвания за установяване на евентуални странични провокатори на състоянието. И ще бъдат предписани антихистамини, които да регулират имунния отговор при студови фактори.

В същото време ще трябва да се спазват и някои основни правила за ограничаване на студовите фактори. На първо място трябва да се избягва максимално излагането на студен въздух и контакта със студена вода и студени предмети и продукти.

Задължително преди излизане да се нанася защитна козметика на откритите кожни зони, да се носят шал, шапка и ръкавици, да се избягва изпотяване, да се поддържа температурата в дома и офиса умерено топла и да се консумират повече топли напитки и витамини.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Студова алергия”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Болести"

Обърната матка - проблем ли е?

Обърната матка - проблем ли е?

Най-общо казано, обърната матка е физиологична аномалия, която се наблюдава при...

Разпознай симптомите при повръщане

Разпознай симптомите при повръщане

Повръщането може да е сигнал за най-различни неща: от хранителна алергия до...

Ангина през лятото при децата

Ангина през лятото при децата

Обикновено си мислим, че ангината е характерна за студените месеци. Но, за...

Грип и настинка през 9-те месеца

Грип и настинка през 9-те месеца

През бременността имунната ви система отслабва, затова ставате по-податливи на...

Приказни моменти на грижа с лимитираната серия NIVEA Crème
ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби