С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!

16 ноември - Ден без пешеходци - жертви на пътя. Една кампания на United Colors of Benetton, Министерство на  вътрешните работи, Пътна полиция, Български червен кръст и  Българска браншова асоциация за пътна безопаснос.

Това е кампания, зад която стоят всички институции, свързани с безопасността на пътя: Министерство на вътрешните работи, Пътна полиция, Български червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност. Тя е част от Акция „Зима”, която от 11 до 20 ноември навлиза в своя втори етап – кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. По идея на United Colors of Benetton 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци - жертви на пътя. Кампанията се провежда под надслов „Обличай се цветно! Запази живота си на пътя!”

Елате на 16 ноември в 13:00 ч пред НДК, станете част от кампанията, която ще бъде изпълнена с песни, игри, състезания и много награди! Очакваме ви!

Идеята всъщност тръгва от Джулиана Бенетон която собственоръчно  започва да плете  на ръка пуловери в ярки цветове,  което предизвиква фурор в следвоенните години на Втората световна война. Това е време, когато традиционно хората носят тъмни цветове и цветните пуловери на фамилия Бенетон разчупват статуквото не само от модна гледна точка, но и всички забелязват, че с цветните дрехи хората се виждат по-добре навън.  Всички приветстват и тази способност на дрехите да помагат при открояването на хората на улицата, защото това се оказва изключително ценно в тежките следвоенни години, когато уличното осветление е слабо и недостатъчно.

Днес, уличното осветление е в пъти по-добро. Всички ние караме бързи коли, което скъсява времето за реакция от страна на шофьора. Тревожната статистика сочи, че до м. септември т.г. броят на пътнотранспортните произшествия е толкова, колкото са били за цялата минала 2015 година. Наложително е да бъдат взети всякакви мерки за ограничаване на тази силно негативна тенденция, свързана с фаталните злополуки с пешеходци на пътя. Ето защо Министерство на вътрешните работи, СДВР, Българският червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност и United Colors of Benetton обединяват усилия, за да призоват, че цветните дрехи биха могли да бъдат вашата допълнителна защита на пътя. От значение за вашата безопасност се явяват дрехите, с които сте облечени на улицата. Институциите застават зад идеята, че пешеходците могат да съблюдават за своята безопасност като подбират цветовете на дрехите си и дрехите на децата си, които са най-уязвимите участници в движението на пътя. Benetton в качеството си на един от най-големите ритейлъри на пазара, чието ДНК е заложено в цветовете подкрепя инциативата и дава своя принос да се откроят ползите от носенето на цветни дрехи през есенно-зимния период на годината.

Статистиката сочи, че от 01.01.2016 г. до 30.09.2016 г. в страната са регистрирани 5639 (при 5468 за същия период на 2015 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 525 (за 2015 г.- 541) и са ранени 7132 граждани, от които 5197 леко и 1935 тежко ранени (за 2015 г. – 6798).

Само през месец септември 2016 г. при ТПТП от вида „блъскане на пешеходец” са загинали 13 човека, като се наблюдава двойно увеличаване на техния брой в сравнение със същия за предходния месец август, когато загиналите са били 6. През месец септември 2016. Броят на загиналите при ПТП от този вид е най-висок в сравнение с останалите месеци от годината. Разпределението на загиналите при ПТП от вида „блъскане на пешеходец” по месеци е, както следва: 7 – през януари, 11 – през февруари, 11 – през март, 4 – през април, 10 – през май, 7 – през юни, 8 – шрез юли, 6 – през август и 13 – през септември.

В резултат на ТПТП през първите 9 месеца на 2016 г. са загинали 29 (за същия период на 2015 г. броят е бил 24, с 5 повече) и са били ранени 922 деца (за същия период на 2015 г. броят е бил 844, със 78 по-малко.

Обличай се цветно и бъди забелязан навреме на пътя!

Подкрепете кампанията като се облечете в цвят на 16 ноември!

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Актуално"

Четенето на приказки е важно за развитието на децата

Четенето на приказки е важно за развитието на децата

Майките, които не четат на дъщерите си приказки за Снежанка и Малката русалка,...

Bulgaria ON AIR започва да излъчва видео уроци за учениците от 1-ви до 7-ми клас

Bulgaria ON AIR започва да излъчва видео уроци за учениците от 1-ви до 7-ми клас

Телевизионните уроци стартират в тв ефира и онлайн от 30 март в 13:15 часа

ДАЗД: Мили деца, за да сте в безопасност, останете по домовете си

ДАЗД: Мили деца, за да сте в безопасност, останете по домовете си

Мили деца, за да сте в безопасност, останете възможно най-дълго време в...

Мол Марково тепе в Пловдив ще отбележи Деня на жената с „Поздрав за мама“

Мол Марково тепе в Пловдив ще отбележи Деня на жената с „Поздрав за мама“

Всеки малчуган ще има възможност да поздрави мама за празника с песничка,...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби