С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Над 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие у нас

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Над 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие у насПовече от 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие. Това става ясно от Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца до 2020 г.

Годишно почти 2000 деца стават жертва на различни форми на насилие у нас. Шокиращото е, че годишно около 50-60 деца на възраст между 0 и 3 години стават жертва на насилие.

Освен на сексуално насилие, децата стават жертва най-често на физическо насилие, както и на психическо насилие и на пренебрегване. През 2015 г. общо 1839 деца са станали жертви на насилие, а според мястото на извършване на престъплението, това се е случвало: в семейството – 1224 деца; в училището – 183 деца; на улицата – 206 деца; в специализирана институция – 23 деца; в приемно семейство – 14 деца; в резидентна услуга – 89 деца; при близки и роднини – 43 деца; на обществено място – 57 деца.

“Изключително важна е и ролята на училището, където детето прекарва голяма част от времето си. Често учителите са първите, които могат да забележат симптомите на преживяното насилие”, посочват авторите на Националната програма за превенцията и злоупотребата с деца.

За да увеличи превенцията срещу насилието и злоупотреба с деца, държавата планира да актуализира правната рамка, да се създаде база данни за случаи на деца, жертви и извършители на насилие, да се повиши ефективността на системата за сигнализиране и спешно интервениране, както и да се осъществява мониторинг върху работата по случаите на насилие над деца.

Националната програма за превенция си е поставила постигането на осем стратегически цели, като в рамките на изпълнението им са предвидени провеждането Национални кампании за превенция на сексуалното насилие над деца в интернет, както и да се осъществи ефективна превенция срещу ранните бракове и ранните раждания при децата. /БГНЕС

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Над 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие у нас”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Актуално"

BIODERMA е любимата марка за 2018 г.

BIODERMA е любимата марка за 2018 г.

BIODERMA е любимата марка за 2018 г. в категория "Дермо и медицинска козметика"

Екип на „Майчин дом“ извърши изключително рядка и сложна операция за първи път в България

Екип на „Майчин дом“ извърши изключително рядка и сложна операция за първи път в България

Радикално отстраняване на маточната шийка беше успешно завършена и даде нов...

5 желания на влюбените преди да станат родители

5 желания на влюбените преди да станат родители

Влюбените двойки по цял свят искат да се почувстват стабилни както финансово,...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби