С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Над 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие у нас

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Над 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие у насПовече от 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие. Това става ясно от Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца до 2020 г.

Годишно почти 2000 деца стават жертва на различни форми на насилие у нас. Шокиращото е, че годишно около 50-60 деца на възраст между 0 и 3 години стават жертва на насилие.

Освен на сексуално насилие, децата стават жертва най-често на физическо насилие, както и на психическо насилие и на пренебрегване. През 2015 г. общо 1839 деца са станали жертви на насилие, а според мястото на извършване на престъплението, това се е случвало: в семейството – 1224 деца; в училището – 183 деца; на улицата – 206 деца; в специализирана институция – 23 деца; в приемно семейство – 14 деца; в резидентна услуга – 89 деца; при близки и роднини – 43 деца; на обществено място – 57 деца.

“Изключително важна е и ролята на училището, където детето прекарва голяма част от времето си. Често учителите са първите, които могат да забележат симптомите на преживяното насилие”, посочват авторите на Националната програма за превенцията и злоупотребата с деца.

За да увеличи превенцията срещу насилието и злоупотреба с деца, държавата планира да актуализира правната рамка, да се създаде база данни за случаи на деца, жертви и извършители на насилие, да се повиши ефективността на системата за сигнализиране и спешно интервениране, както и да се осъществява мониторинг върху работата по случаите на насилие над деца.

Националната програма за превенция си е поставила постигането на осем стратегически цели, като в рамките на изпълнението им са предвидени провеждането Национални кампании за превенция на сексуалното насилие над деца в интернет, както и да се осъществи ефективна превенция срещу ранните бракове и ранните раждания при децата. /БГНЕС

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Над 200 български деца годишно стават жертва на сексуално насилие у нас”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Актуално"

Децата и класическата музика - Мисията възможна

Децата и класическата музика - Мисията възможна

Започва новият музикален сезон на Фортисимо Фамилия

Връзката с бащата

Връзката с бащата

Къщата на София и център за личностно развитие и себепознание "Калей" ви канят...

17:55 ч. - най-стресиращият момент за съвременната майка!

17:55 ч. - най-стресиращият момент за съвременната майка!

Най-стресиращият момент от деня на съвременните майки е 17,55 часа...

Първата детска кулинарна книга е вече факт

Първата детска кулинарна книга е вече факт

„Малки рецепти от големи готвачи“ е част от дългосрочната стратегия на Лидл...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби