С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Големи чудеса за малките герои на дарителската платформа DMS

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Големи чудеса за малките герои на дарителската платформа DMS


1 от 10 деца у нас се ражда недоносено

През ноември дарителската платформа DMS даде официален старт на инициативата „Отвори врата за доброто. Влез, стани дарител!“. Целта на кампанията е да насърчи дарителството и да разясни механизмите за бързо и надеждно набиране на средства чрез еднократни или абонаментни SMS-и на кратък номер 17 777, чрез онлайн дарения през ePay и виртуален POS терминал на ОББ, както и дарения с банков превод. Над 200 са в момента активните кампании на хора и организации, които търсят своите добротворци чрез напълно обновения уебсайт www.dmsbg.com

Вече шест години, фондация „Нашите недоносени деца“ използва дарителската платформа за да набира част от средствата за многобройните си инициативи в страната, посветени на най-малките герои и техните семейства. Според детайлната справка, до този момент кампанията „Големи чудеса за малките герои!“ - DMS BEBE е събрала над 31 хил. лева като 98% от тях са от еднократни или абонаментни SMS-и. Сумата е около 10% от всички други дарения, които организацията е получила до момента.

Дейността на фондацията е насочена към набиране на средства за три основни направления:
На първо място, осигуряване на животоспасяваща апаратура. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, недоносените бебета имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят. Апаратурата обаче се използва активно, амортизира се бързо и трябва да бъде подменяна редовно. Само за 2019 година фондацията е дарила медицинска апаратура на стойност над 167 000 лв. в градовете Варна, Търговище, Велико Търново, София, Силистра, Пловдив, Сливен, Русе, Габрово, Монтана, Бургас, Ловеч, Добрич, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик и Шумен.

На второ място фондацията работи за изграждането и обзавеждането на „семейни стаи“. За родителите преждевременното раждане е един изключително травматичен момент. Неизвестността дали детето ще оживее и какви ще бъдат последствията за него могат да бъдат особено мъчителни. В България родителите все още са отделени от недоносените си бебета и могат да ги виждат за кратко по време на болничния им престой. В същото време съвременната наука е доказала, че бебетата се развиват по-добре и оздравяват по-бързо, когато родителите прекарват възможно най-много време с тях и участват активно в грижите още в болницата.

Големи чудеса за малките герои на дарителската платформа DMS

„Дълъг и труден е пътят на недоносеното дете, особено на това с много ниско и изключително ниско тегло, от раждането до изписването. И все пак, когато състоянието на детето позволява, майката изцяло може да поеме грижата за него, разбира се под медицински контрол и абсолютно съдействие на персонала. Точно в този момент са изключително важни семейните стаи. В тях бебето може да бъде в ръцете на мама, а тя ще придобие опит и увереност, че може да се справи с всички предизвикателства.”, споделя д-р Лиляна Ташкова, завеждащ неонатологично отделение към УМБАЛ Канев, гр. Русе.

Ползите от семейните стаи са многобройни - от чисто психологически и емоционални, до съвсем практически. Ежедневните грижи за бебе не са лека задача дори при нормални обстоятелства, но когато говорим за бебе с влошено здравословно състояние, тогава грижите са по-специфични и родителите имат нужда от време да се адаптират и да се почувстват по-уверени.
До този момент с подкрепата на дарители и корпоративни партньори са изградени семейни стаи в отделенията в Майчин дом - София, СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД София и Велико Търново (благодарение на “Тройка на разсъмване” и “Повече българчета за България”), а след това Пловдив, Сливен и Русе. Сформиран е кът за кенгуру грижи и кърмене в новата семейна стая в отделението в Бургас.

Големи чудеса за малките герои на дарителската платформа DMS

Наред с всички останали инициативи, фондация „Нашите недоносени деца“ подкрепя и развива семейния център за недоносени деца и техните родители „Малки чудеса“ в София. Просторен и модерно оборудван, в него се провеждат консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, ерготерапевт, консултанти по кърмене, а също така и лекари - педиатър и неонатолог. Родителите и децата имат възможност да посещават психотерапевтични групи. Редовно се провеждат и различни други групови занимания, подкрепящи ранното детско развитие: арт-ателиета, групи за игра, музикални занимания, лекции на теми, засягащи отглеждането на недоносените деца, училище за родители.

И още малко цифри, които не могат да ни оставят равнодушни: 1 на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България. Целта, която кампанията „Големи чудеса за малките герои!“ - DMS BEBE си е поставила да набира поне 2000 лева на месец от дарения! Простата аритметика показва, че това са 400 SMS абонамента на стойност 5 лева или 1000 абонамента на цена от 2 лева. Сумата не е непостижима, но изисква постоянство и съпричастност на хора, които осъзнават важността за грижата към най-малките ни герои. Подробности за кампанията и начините да помогнете ще откриете на dmsbg.com – DMS BEBE.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Големи чудеса за малките герои на дарителската платформа DMS”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Актуално"

Здравните власти категорично против разширяване на групите в забавачките

Здравните власти категорично против разширяване на групите в забавачките

Здравните власти категорично против разширяване на групите в забавачките

Концерт-спектакълът е част от детската програма в Парка на Военната академия

Софийската опера представя „Веселите малчугани“ на „Опера в парка“

Концерт-спектакълът е част от детската програма в Парка на Военната академия

Маските – задължителни на закрити обществени места от 23 юни

Маските – задължителни на закрити обществени места от 23 юни

Носенето на маски на закрити обществени места от 23 юни е задължително.

Четенето на приказки е важно за развитието на децата

Четенето на приказки е важно за развитието на децата

Майките, които не четат на дъщерите си приказки за Снежанка и Малката русалка,...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби